Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) trebuie să emită, până cel târziu mâine, convocatorul pentru Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), la solicitarea grupului format din SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), conform deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 30 iulie, ce a fost publicată ieri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În plus, ASF obligă administratorii SIF Oltenia să asigure desfăşurarea efectivă a adunării acţionarilor, care are printre punctele ordinei de zi şi revocarea lui Tudor Ciurezu de la conducerea societăţii, până la data de 2 septembrie 2019.
Decizia ASF vine în condiţiile în care, în data de 29 iulie a acestui an, Consiliul de Administraţie al SIF5 a respins convocarea acţionarilor societăţii pe motivul scăderii cotei deţinerii grupului format în jurul SIF1 - SIF4 sub pragul legal şi statutar de 5% din capitalul SIF5, situaţie anunţată de SIF1 în data de 24 iulie.
Totuşi, supraveghetorul pieţei subliniază că motivul invocat de Consiliul de Administrare al SIF Oltenia nu stă în picioare deoarece, la momentul primirii cererii formulate de SIF1 şi SIF4, respectiv 11 iunie, erau îndeplinite condiţiile legale pentru convocarea acţionarilor.
Nu a fost pentru prima dată când administratorii SIF5 au refuzat convocarea AGA.
La data de 8 iulie, Consiliul de Administraţie al societăţii nu a dat curs solicitării celor două SIF-uri, pe motivul neîndeplinirii unor condiţii legale de formă şi de fond. Ulterior, ASF a dispus ca administratorii SIF Oltenia să convoace acţionarii şi să asigure desfăşurarea AGA în termen de cel mult 45 de zile începând, din data de 18 iulie.
Recent, SIF Oltenia a cerut Curţii de Apel Craiova suspendarea deciziei ASF privind convocarea acţionarilor, în acest sens instanţa acordând primul termen de judecată în data de 6 august 2019.
Este un război ce a demarat când SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia au convocat acţionarii SIF Oltenia pentru modificarea actului constitutiv în condiţiile în care, în 2018, societatea din Craiova şi-a vândut către Erste pachetul de 6,29% deţinut la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 milioane de euro, bani pe care deja i-a investit în societăţi lichide de la BVB, îndeosebi din sectorul bancar şi energetic.
Atunci, administratorii SIF Oltenia au convocat acţionarii pentru data de 9 mai, când au aprobat modificarea actului constitutiv al SIF5, printre cele mai importante decizii luate fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci.
1. Ha
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 01.08.2019, 10:32)
Viata e dura, cred ca la dl. Ciurezu se apropie funia de par.
As vrea sa remarc si "corectitudinea" Bursa. Un articol ne-obiectiv, plin de mizerii impotriva unei asociatii si a presedintelui ei intra pe prima pagina (si la ziar si in online).
Dar articolul asta, care arata o informatie obiectiva legata de SIF5 sta ascuns, de era sa nici nu-l vad. Nu cumva sa vada lumea ca Ciurezu ar putea s-o ia in freza.
Astept un articol al lui Mihai Antonescu in care sa ne spuna ce prosti sunt astia de la ASF, ce frumos e Ciurezu, etc. Ah, stai sa vedem daca mai plateste Ciurezu.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2019, 17:29)
Subscriu - la partea de corectitudine si impartialitate din partea Bursa.
Imi pare rau domnule Make dar lucrurile sunt evidente ….
1.2. Renumele (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Gasit în data de 01.08.2019, 19:53)
In sfarsit marele strateg ai ascunderii de stiri si-a gasit renumele (si dupa miros): BORHOTUL
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2019, 12:13)
Nu exista nici o aparare a intereselor actionarilor la ce se intampla la sif5 ,doar de prada cu acordul unor organe ale pietei de capital, oricum varza bursa romaneasca, fara nici o ratiune, lucru care se reflecta in volume,IPO-URI,etc
3. fără titlu
(mesaj trimis de Eu în data de 01.08.2019, 22:30)
Câinele (Ciureni) indiferent ce ai face nu pleacă don fata măcelăriți!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2019, 09:29)
Presedintele, domnul Ciurezu si-a cumparat actiunile din piata ceilalti le-au primit pt" merite deosebite",sa nu mai spunem ca a avut o politica de investitii constanta si de dividend.
Nu este nimeni sfant dar a lins degetele nu a bagat mana pana la umar ca altii, si nici nu a furat alt sif , si-a vazut de ce avea de facut la sif sau.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2019, 09:30)
"la sif-ul sau"
4.2. Oare? (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de ion în data de 02.08.2019, 10:43)
La ce salariu si-a propus singur in AGA si la ce bonusuri anuale primeste putea sa aiba singur 5% din actiunile societatii.Sa nu mai vorbim si de cat a incasat de la BCR in calitate de membru in consiliul de supraveghere.
4.3. A ha ha ha (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2019, 19:05)
Vezi? De aici pleacă toate problemele: LA SIF-UL SĂU. Păi baaaaaaai, n-are nici unul dintre cei 5 conducători nici un sif, ca nu le-au cumparat mamele lor si le-au facut cadou pe persoane fizice. Sif urile sunt niste societăți care sunt ALE ACTIONARILOR, nu ALE LOR, ALE DIRECTORILOR. Cu această concepție ridicolă, învechită și păcătoasă ne ducem dracu' ca tara, băi băieți!