AUTORITĂŢILE DE PESTE PRUT CONTINUĂ POLITICA ANTIROMÄNEASCĂ Limba rusă a ajuns limbă oficială la Chişinău

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 7 ianuarie 2004

Potrivit strategiei de politică naţională a Moldovei, românii nu sînt decît o minoritate etnică

Strategia de politică naţională a Republicii Moldova a intrat în vigoare, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial şi conferă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică. Adică, minorităţile rusă, ucraineană, găgăuză, evreiască, bulgară vor comunica între ele şi cu reprezentanţii majorităţii române (moldoveneşti - cum îi cataloghează Guvernul comunist) în limba rusă şi nu în cea "moldovenească", care este limbă de stat. Este ca şi cum în România, limba maghiară ar fi declarată, în locul limbii române, limbă de comunicare între maghiari, ruteni, lipoveni şi rromi. Absurdul politicii duse de Guvernul comunist de la Chişinău, face parte din planul de sorginte stalinistă de construcţie a naţiunii moldoveneşti - distinctă de cea română.

Pentru a-şi pune planul de rusificare şi deznaţionalizare a Moldovei în funcţiune, Stalin a apelat în anii "40 la deportări masive ale intelectualităţii române în Siberia şi a strămutat sute de mii de ruşi şi ucraineni în oraşe ca să colonizeze teritoriile. Inspirat de Stalin, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin anulează prin politica sa toate realizările mişcării naţionale de la începutul anilor "90, mişcare al cărei punct culminant a fost obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică. Regimul comunist a profitat de sărăcia cronică în care se află populaţia şi apatia acesteia pentru politică şi cultură, pentru a demonta pas cu pas orice urmă de românitate. A început cu promovarea aberantului concept "limba moldovenească", pe care a impus-o drept limbă de stat, a continuat cu înlocuirea disciplinelor şcolare "Istoria românilor" şi "Limba română" cu "Istoria Moldovei" şi "Limba Moldovenescă".

Repulsia regimului comunist faţă de limba şi istoria românilor şi atacurile la adresa autorităţilor române nu este una superficială. Comuniştii sînt conştienţi că tinerii care au terminat şcoala în ultimii zece ani nu mai cred în povestea naţiunii moldoveneşti şi aspiră din ce în ce mai mult la valorile europene şi la o eventuală unire cu România. Fie că aceasta se va produce într-o viitoare Europă Unită, fie că va fi o unire după modelul Germaniei, comuniştilor nu le convine în nici un fel. Tinerii sînt de fapt cei care pichetează Ambasada Rusiei din Chişinău, tinerii sînt cei care protestează împotriva politicii comuniste. Pe aceştia îi cataloghează strategia lui Voronin drept "români - a şasea minoritate naţională din Republica Moldova". Cînd tineretul va ajunge să reprezinte măcar a treia minoritate, politica anti-românească la Chişinău nu va mai avea şanse de izbîndă.

Pe de altă parte, exponenţi ai populaţiei rusofone, îmbătrînite şi conservatoare, comuniştii doresc o apropiere de Rusia, decît să piardă toate avantajele puterii într-o unire cu România. Din păcate, tinerii sînt încă prea puţini şi au prea puţină putere. Mai mult, faptul că partidele româneşti sînt multe şi dezbinate, face ca reprezentanţii minorităţilor - Partidul Comunist să profite de spargerea electoartului român, lucru care poate să-i asigure puterea pentru încă mulţi ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb