Autorităţile europene nu văd cu ochi buni oferta "Mittal" pentru "Arcelor"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 februarie 2006

Investitorii cred, însă, că tranzacţia cu gigantul miliardarului Lakshmi Mittal ar trebui să aibă loc

Directorul executiv al companiei siderurgice "Arcelor", Guy Dolle, este sprijinit de elita politică din Europa în acţiunea de împotrivire faţă de oferta ostilă, în valoare de 28,2 miliarde de dolari, înaintată de "Mittal Steel" Co. pentru preluarea grupului pe care domnia sa îl conduce. Ministrul francez al finanţelor, Thierry Breton, a etichetat această ofertă drept "prost pregătită", în vreme ce premierul Luxemburgului, Jean Claude Juncker, a precizat că ea necesită "un răspuns ostil". La rîndul său, comisarul european pe probleme de concurenţă, Neelie Kroes, a afirmat că va urmări foarte atent orice implicaţie antitrust a unei eventuale preluări. Autorităţile europene de reglementare în materie pot bloca sau impune anumite condiţii în cazul în care fuzionează companii ale căror vîn-zări globale combinate ating 5 miliarde de euro, iar la nivelul UE realizează, fiecare, livrări de 250 milioane de euro.

Dolle este de părere că "Arcelor" nu împarte aceleaşi valori şi cultură cu "Mittal Steel", grup al cărui director executiv este miliardarul de origine indiană Lakshmi Mittal. La data de 30 ianuarie, Dolle spunea că "Arcelor" produce "parfum", iar "Mittal" - "apă de colonie". Atît Dolle, cît şi consiliul de adminis-traţie al "Arcelor" au respins, în mod unanim, oferta "Mittal".

Investitorii sînt, însă, de părere că politicienii ignoră faptul că o eventuală fuziune "Mittal"-"Arcelor" ar fi cea mai importantă din industria oţelului, şi ar crea o companie care ar realiza 10% din producţia mondială de profil. În plus, noua entitate şi-ar reduce cheltuielile cu un miliard de dolari. Aceasta ar avea o capacitate de trei ori mai mare decît cel mai apropiat rival al său, pe o piaţă ale cărei preţuri s-au dublat în ultimii patru ani şi jumătate.

"Valorile culturale sînt irelevante pentru acţionari", consideră Conor Muldoon, analist al industriei metalelor, în cadrul "Causeway Capital Management" din Santa Monica, California. După părerea sa, aceas-tă eventuală tranzacţie nu ar fi deloc lipsită de sens pentru "Arcelor", "Mittal" şi, în consecinţă, pentru industria oţelului.

Acţiunile "Mittal" au crescut cu 14% din 26 ianuarie - ziua care a precedat oferta, pînă în prezent, în vreme de titlurile "Arcelor" au urcat cu 41%.

Aditya Mittal, fiul lui Lakshmi Mittal şi director financiar al companiei "Mittal", susţine că eventuala tranzacţie dintre cele două companii s-ar putea încheia în patru sau şase săptămîni. Familia Mittal ar deţine 51% din acţiunile noii companii şi 54% din drepturile de vot.

"Arcelor" a luat fiinţă în 2002, cînd "Usinor" SA Franţa a achiziţionat "Arbed" SA din Luxemburg şi "Aceralia Corporacion Siderurgica" SA din Spania. Ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes, declara săptămîna trecută: "< Arcelor > este o companie care a luat naştere prin fuziunea a trei societăţi de stat, în care fiecare ţară, membră a Uniunii Europene, a investit sume mari". În consecinţă, "Spania va acţiona la fel ca şi partenerii săi", a subliniat Solbes.

"Arcelor" îşi extinde prezenţa în China

"Arcelor" a decis să preia o participaţie în cadrul grupului siderurgic chinez "Laiwu Steel", pentru care aşteaptă aprobarea autorităţilor provinciei chineze Shangdong, din estul Chinei. Legislaţia chineză interzice, în principiu, ca o întreprindere străină din sectorul siderurgic să achiziţioneze o participaţie majoritară într-o întreprindere similară chineză. "Arcelor" va deţine astfel 38,4% din grupul siderurgic din estul Chinei, grupul european urmînd să producă 100 de milioane de tone de oţel în următorii cinci ani, graţie acordurilor strategice de parteneriat, a declarat directorul general adjunct al grupului, Michel Wurth.

"Arcelor" deţine deja în China o participaţie de 12%, într-o întreprindere mixtă chineză din Shanghai, împreună cu "Nippon Steel" şi chinezii de la "Baoshan Iron and Steel".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb