Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) ar putea să treacă la aplicarea unor sancţiuni mult mai dure asupra societăţilor de asigurare, precum suspendarea activităţii acestora, având în vedere numărul tot mai mare de petiţii depuse de asiguraţi la Comisie, a declarat, ieri, Constantin Buzoianu, preşedintele CSA, la conferinţa Asigurătorilor din România.
Domnia sa a precizat : "Au început să apară din ce în ce mai multe sesizări cu privire la modul defectuos în care unii asigurători efectuează constatarea daunelor, precum şi la refuzul unor asigurători de a plăti păgubiţilor daunele ce li se cuvin. Pentru unele societăţi, numărul petiţiilor înregistrate la CSA a crescut foarte mult, în primele cinci luni din acest an comparativ cu acelaşi interval din 2011. Mai mult decât atât, unii dintre asigurători înţeleg să răspundă cu întârziere la solicitările CSA, fapt ce a determinat Consiliul CSA să ia măsurile de sancţionare a conducătorilor din cinci societăţi".
CSA a sancţionat, săptămâna trecută, cu amenzi în valoare totală de 80.000 de lei şapte directori de companii de asigurare, care, în primele cinci luni ale anului, au înregistrat creşteri ale numărului de plângeri din partea clienţilor".
Preşedintele CSA a mai spus că pentru verificarea modului în care sunt instrumentate dosarele de daune, Consiliul CSA a decis demararea unor acţiuni de control la asiguratorii care înregistrează creşterea numărului de petiţii.
Constantin Buzoianu a explicat: "Rezultatele acestor controale vor fi analizate de CSA şi vor fi luate măsuri pentru revizuirea situaţiilor constatate. Sperăm ca lucrurile să evolueze în direcţia pe care ne-o dorim cu toţii, în caz contrar vom trece la aplicarea unor sancţiuni care vor putea merge până la sus-pendarea activităţii asigurĂtorilor care au în vedere doar interesele lor comerciale în detrimentul intereselor asiguraţilor".
Normele pentru autorizarea, subscrierea şi cedarea în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală urmează să fie publicate în perioada următoare, potrivit lui Constantin Buzoianu, care a adăugat: "Aceste noi reglementări privind reasigurarea riscurilor de catastrofă naturală reprezintă, de asemenea, un instrument de sprijin al CSA în procesul de consolidare a stabilităţii financiare a pieţei de asigurări, în ansamblul său, dar şi a asigurătorilor, prin diminuarea vulnerabilităţii lor faţă de efectele producerii unor astfel de riscul".
De asemenea, în această perioadă, se află în analiză proiectul de modificare a normelor privind autorizarea şi funcţionarea brokerilor, aceste două proiecte având ca obiectiv principal simplificarea procedurilor şi reducerea birocraţiei, aspecte care îngreunează atât activitatea firmelor de asigurare, cât şi pe cea a Comisiei.
• CSA: Asigurările generale aduc pierderi asigurătorilor
Companiile care încheie asigurări generale au cheltuieli de achiziţie şi de administrare, la care se adaugă daunele plătite şi rezervele constituite peste nivelul subscrierilor din poliţele încheiate, a precizat Constantin Buzoianu.
Domnia sa a explicat: "La sfârşitul primului trimestru din acest an, segmentul asigurărilor generale înregistra o rată a daunei de 74,74%, iar rata combinată a daunei a fost de 113,03%. Ultima cifră înseamnă că volumul dumneavoastră de cheltuieli de achiziţie şi de administrare plus daunele plătite şi rezervele constituite depăşesc nivelul primelor câştigate".
CSA nu poate să intervină în politicile comerciale ale asigurătorilor, dar această situaţie impune monitorizarea "mult mai atentă" a indicatorilor pe care asigurătorii îi raportează Comisie şi a modului în care această lipsă de profitabilitate influenţează relaţia cu asiguraţii.
"Simplificând, aş spune că trebuie să aveţi în vedere că riscuri mai multe şi mai mari înseamnă şi capitaluri mai mari, precum şi programe de reasigurare adecvate, de care să dispuneţi pentru a vă onora obligaţiile asumate", a spus pre-şedintele CSA.
Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut, în primul trimestru al anului, cu 0,35%, faţă de perioada similară din 2011, potrivit lui Constantin Buzoianu. Domnia sa a mai spus că raportările pe luna aprilie, transmise la CSA de societăţile care practică asigurări generale, arată menţinerea tendinţei de creştere, pe care s-a înscris acest segment de piaţă, în primul trimes-tru. Totuşi, şeful CSA a subliniat că evoluţia din primele trei luni ale anului nu reprezintă un indicator relevant pentru modul în care se vor desfăşura lucrurile în următoarele trei trimestre.
RANGAM BIR, PREŞEDINTELE UNSAR:
"Trebuie să consolidăm firmele din România"
Societăţile de asigurare din România trebuie consolidate, ca să nu mai depindă de capitalul străin, care va fi greu de obţinut în condiţiile internaţionale actuale, a declarat, ieri, Rangam Bir, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
Domnia sa a precizat: "Piaţa asigurărilor dispune de potenţial de dezvoltare, dar trebuie să aibă la bază acoperirea riscurilor. Dacă nu vom reuşi să tarifăm corect riscurile, atunci va trebui să ne reducem rezervele şi să apelăm la acţionari. Presiunile legate de profitabilitate vor fi în creştere, în 2012 şi în anii următori, mai ales pentru că grupurile mamă se confruntă cu probleme. Nu există altă opţiune decât să consolidăm firmele din România, pentru a nu mai depinde de capitalul străin, care va fi din ce în ce mai greu de obţinut".
Preşedintele UNSAR a adăugat că scăderea fluxului de numerar duce la reducerea capacităţii de a îndeplini obligaţiile faţă de clienţi, iar prioritatea esenţială a asigurătorilor este profitabilitatea, din perspectiva subscrierilor şi nu doar din perspectiva financiară. (Elena Voinea)