Comisia de privatizare a IAR SA Ghimbav a eliminat, la sfârşitul săptămînii trecute, oferta companiei Eurocopter SAS Franţa, pentru că aceasta nu a îndeplinit cerinţele impuse în anunţul de privatizare şi în dosarul de prezentare, informează un comunicat al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului. Comisia a verificat şi a analizat documentele de participare depuse de ofertant şi a constatat că nu au fost îndeplinite toate cerinţele impuse prin anunţul de privatizare şi dosarul de prezentare, precizează comunicatul.
Conform anunţului de privatizare, pot participa la negociere numai ofertanţii care au avut cifra de afaceri minim 50 milioane euro în 2005, au prezentat un plan de afaceri pentru cel puţin cinci ani care conţine investiţii de minim cinci milioane de euro. De asemenea, ofertanţii trebuie să facă o majorare de capitale cu contravaloarea investiţiilor de mediu, de 1,6 milioane euro, să aibă experienţă de cel puţin cinci ani în domeniul construcţii şi reparaţii de nave şi aeronave.
Pe de altă parte, nu pot participa la negocieri ofertanţii care au obligaţii bugetare neachitate, au primit înlesniri la plată la buget şi la utilităţi.
Anunţul privind oferta de vânzare a pachetului de acţiuni prin negociere pe bază de oferte finale, îmbunătăţite şi irevocabile a IAR Ghimbav a fost publicat în octombrie 2006. La data limită de depunere a ofertelor, 14 decembrie 2006, doar Eurocopter SAS Franţa a depus ofertă de cumpărare.
Compania Eurocopter (EC) are o filială şi în România, înfiinţată în 2002, la care IAR Ghimbav deţine o participaţie de 49%. Asigurând asistenţă şi întreţinere pentru elicopterele EC la nivel mondial, EC România şi-a dublat cifra de afaceri în fiecare an de la înfiinţare, ajungând în 2005 la 9,2 milioane de euro.