AVAS A PIERDUT PROCESELE PRIN CARE PUTEA DEVENI ACŢIONAR MAJORITAR Sorin Avramescu şi-a vândut deţinerea de 99,93% din Aviaţia Utilitară către "Practic" şi Daniela Gărdean

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 mai 2017

Vânzătorul a încasat 9,3 milioane de lei

În 11 mai 2009, preşedintele AVAS de atunci, Mircea Ursache, a transmis BVB o adresă prin care a atras atenţia că, la SC Aviaţia Utilitară SA, a fost comisă o gravă ilegalitate de către Adrian Gărdean, cumnatul lui Sorin Avramescu

Sorin Avramescu şi-a vândut deţinerea de 99,93% din Aviaţia Utilitară (AVUT), pentru 9,3 milioane de lei, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti. Societatea "Practic" şi Daniela Gărdean au cumpărat, fiecare, câte 49,91% din societate.

În 2015, Practic SA a anunţat, într-un comunicat, că a ajuns la un acord pentru cumpărarea a 46,7% din Aviaţia Utilitară Bucureşti, însă tranzacţia s-a realizat abia acum.

La finalul anului trecut, "Practic" era deţinută de Radu Dimofte, cu un pachet de 48,47%, IBTC - 32,15% şi Wellkept Group - 12%.

Conform Rise Project, Sorin Avramescu este cumnatul lui Adrian Gărdean, apropiat al fostului primar din Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi. Adrian Gărdean a fost administrator unic al Aviaţiei Utilitare până în 2011.

În februarie 2015, Adrian Gărdean a fost pus sub acuzare de DNA, pentru cumpărare de influenţă, în dosarul "Gala Bute".

Conform presei, Daniela Gărdean este soţia lui Adrian Gărdean.

În 2015, "Aviaţia Utilitară Bucureşti" a vândut către "Dedeman" un teren cu suprafaţa de 50 mii metri pătraţi. Valoarea terenului este de 15 milioane de euro, potrivit unui comunicat Dedeman.

Iniţial, "Aviaţia Utilitară" a fost privatizată fără terenuri, iar acestea au fost obţinute în instanţă, prin operaţiuni controversate, relatate de presă.

În 1999, Dan Voiculescu, prin intermediul companiei Benefica, a cumpărat Aviaţia Utilitară fără terenuri. Potrivit România Liberă, în 2000, firma lui Voiculescu a încercat preluarea terenurilor de la Ministerul Transporturilor, dar ministrul de atunci, Traian Băsescu, a susţinut că acestea aparţin Aeroportului Băneasa.

Acesta a fost momentul în care a intrat în scenă Adrian Gărdean, care, prin intermediul cumnatului său Sorin Avramescu, a cumpărat Aviaţia Utilitară Bucureşti. În august 2000, compania a încercat să obţină în instanţă o suprafaţă de 8,9 hectare amplasată foarte aproape de Aeroportul Băneasa, iar după şapte ani de procese, judecătorii au decis definitiv şi irevocabil că terenul cu pricina aparţine actualei Autorităţi pentru Administrarea Activelor Statului, fostă AVAS, conform sursei citate, care arată:

"La acel moment, în 2007, în zona Aeroportului Băneasa preţul unui metru pătrat era de minimum 1.000 euro, dar ajungea şi la 1.500 de euro pentru un metru pătrat. Practic, valoarea terenului de 8,9 hectare depăşea 100 de milioane euro.

Conform deciziilor din instanţă, actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului nu putea folosi terenul oricum ar fi dorit, ci era obligată să introducă terenul în capitalul social al Aviaţiei Utilitare Bucureşti SA. Practic, cu contravaloarea acelui teren, statul devenea acţionar la Aviaţia Utilitară Bucureşti SA, societate listată pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Capitalul social al Aviaţiei Utilitare Bucureşti în acel moment era de aproximativ cinci milioane de euro. În condiţiile unei evaluări corecte a preţului de piaţă al terenului, statul, prin AVAS, ajungea acţionar majoritar al companiei, câtă vreme intra în acţionariat cu 100 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, actuala AVAS ar fi deţinut peste 95% din acţiuni, iar Sorin Avramescu, cumnatul lui Adrian Gărdean, puţin peste 4%.

În mod cu totul şi cu totul incredibil, însă, Sorin Avramescu a reuşit să manipuleze evaluarea terenului. Astfel, suprafaţa de 8,9 hectare a fost evaluată la aproximativ două milioane de lei, deci cam jumătate de milion de euro. Aritmetic, deci, fosta AVAS a primit doar 10% din acţiunile de la Aviaţia Utilitară Bucureşti SA. Aşadar, prin acest artificiu de evaluare, Sorin Avramescu a devenit proprietar, cu doar 500.000 de euro, al unui teren al statului evaluat la o sută de milioane de euro. Procedurile de subevaluare şi convertire în acţiuni au durat până în 2009".

În 11 mai 2009, preşedintele AVAS de atunci, Mircea Ursache, transmite Bursei de Valori Bucureşti o adresă prin care atrage atenţia că la SC Aviaţia Utilitară SA, societate pe acţiuni ce este listată pe BVB, a fost comisă o gravă ilegalitate de către Adrian Gărdean, conform Puterea: "În adresa semnată de el, Ursache spune că Adunarea Generală a Aviaţiei Utilitare, adică Adrian Gărdean, prin intermediul interpusului Sorin Avramescu, a decis să majoreze capitalul social, prin aport în natură a AVAS, cu terenul de 8,9 hectare, prin emiterea de acţiuni suplimentare în sumă totală de 2,088 milioane de lei. Mai mult, preşedintele Ursache arată că AVAS deţine dreptul de proprietate asupra celor 8,9 hectare în baza certificatului MO9 nr. 1348 din 2007, şi nu Gărdean.

În finalul adresei către BVB, Mircea Ursache afirmă că valoarea terenului a fost subevaluată la 2,5 lei/mp şi că AVAS se va opune acestei majorări de capital hotărâtă de Adrian Gărdean".

Tot în 2009, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (fosta AVAS) a decis să rezolve problema în instanţă. Potrivit presei, şi la Tribunalul Bucureşti, şi la Curtea de Apel Bucureşti, în 2010, statul a pierdut.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Exact asa se faceau afacerile pe vremea PDL-ului cand avutia publica trebuia s atreaca in maini PDListe numite impropriu capitalisti. Daca este mai bine acum cand guvernantii actuali isi aduc rudele sa pazeasca averea statului este foarte discutabil. Am folosit guvernanti pentru ca cine guvreneaza acum tara nu are nici o legatura cu PSD-ul caruia i-a fost incredintat votul prin alegeri.

    Pai asta inseamna ca dedeman a cumparat un teren furat. Sa plateasca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb