AVAS, executată silit pe bursă

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 august 2011

AVAS, executată silit pe bursă

Potrivit unor surse, DAC Air, deţinută de fraţii Păunescu, execută silit Autoritatea

Pachetele minoritare deţinute de AVAS la "Mercur" Craiova (MRDO) şi "Agrana România" (BETA) au fost scoase, ieri, la mezat, la Bursa de Valori Bucureşti, printr-o operaţiune de vânzare specială la ordin, intermediată de brokerii de la "Oltenia Grup Invest", în numele Societăţii Civile Profesionale de Executori Judecătoreşti "Dobra, Coşoreanu & Dobra".

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii executorilor judecătoreşti ne-au precizat că scoaterea la vânzare a pachetelor AVAS are loc în contextul existenţei unui dosar de executare silită a instituţiei.

"Vânzările speciale la ordin au legătură cu un dosar de executare silită a AVAS. Informaţiile sunt, însă, confidenţiale, nu pot să vă spun despre ce este vorba în dosar, însă acesta poa-te fi găsit pe portalul instanţelor din România. Ce pot să vă spun este că am recurs la această modalitate de vânzare pentru că aşa ne obligă legea", ne-a precizat Aurelian Tudorache, consilier la "Dobra, Coşoreanu & Dobra".

"Este o perioadă optimă pentru executarea silită a AVAS, având în vedere că în august începe vacanţa judecătorească şi chiar dacă Autoritatea face contestaţie la executare, va trece ceva timp până când va primi răspuns. Probabil că cele două pachete vor fi vândute de mult, iar banii încasaţi, până când judecătorii se întorc din vacanţă şi statul primeşte un răspuns", au opinat surse din piaţă, care nu au dorit să le fie menţionate numele.

Statul român deţine, prin AVAS, un pachet de 5,85 milioane de acţiuni la "Agrana România", reprezentând 4,05% din companie, şi 31.773 acţiuni la "Mercur" Craiova, cumulând 2,68% din societate.

Surse apropiate AVAS ne-au confirmat, ieri, că Autoritatea este executată silit. Aceleaşi surse au precizat că societatea DAC Air, deţinută de fraţii Păunescu, execută silit Autoritatea.

Cele două pachete oferite, ieri, la vânzare nu şi-au găsit un cumpărător, după cum ne-a precizat domnul Adrian Săndiţă, directorul general al "Oltenia Grup Invest".

"Nu pot să vă spun eu pe ce perioadă ar urma să plasăm noi ordinul de vânzare specială, este o decizie care aparţine clientului nostru, respectiv executorilor judecătoreşti de la "Dobra, Coşoreanu & Dobra", ne-a spus şeful "Oltenia Grup Invest".

Ieri, ordinul de vânzare pentru titlurile AVAS la "Agrana Româ-nia" a fost plasat la preţul de 0,48 de lei/acţiune. Pentru comparaţie, titlurile BETA s-au tranzacţionat ultima dată la BVB, pe 25 iulie, la preţul de 0,4 lei, de atunci nemaiavând loc vreo tranzacţie.

Preţul cerut de executori pe deţinerea statului la "Mercur" Craiova a fost de 27 de lei/acţiune, uşor sub preţul de 28 de lei la care au fost trans-ferate, ieri, titlurile MRDO pe segmentul XMBS de pe Rasdaq.

Contactaţi de ziarul BURSA, membrii din conducerea "Mercur" şi "Agrana" nu au dorit să comenteze, ieri, situaţia creată prin scoaterea la vânzare a unor pachete din cele două companii, unii precizând că nu sunt la curent cu ceea ce se întâmplă pe Bursă, iar alţii menţionând că este treaba AVAS şi că se vor abţine de la orice comentarii pe această temă.

"Agrana România" este controlată, în proporţie de 91,12%, de "Agrana Zucker" GmbH Viena. Compania, specializată în producerea şi comercializarea de zahăr, a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 631,5 milioane de lei şi o pierdere contabilă netă de 19,3 milioane lei, potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

"Mercur" Craiova este controlată de SIF "Oltenia", cu o participaţie de 85,5% din acţiuni. Societatea a avut, anul trecut, afaceri de 12,7 milioane de lei şi un profit de 3,29 milioane de lei.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a tot fost executată silit până acum de foştii investitori în Fondul Naţional de Investiţii (FNI) cărora a fost obligată de instanţă să le plătească despăgubiri. Pe 22 iunie, Traian Băsescu a promulgat o lege care instituie măsuri de protecţie pentru Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în faţa păgubiţilor care şi-au pierdut banii la Fondul Naţional de Investiţii (FNI), stipulând că sumele destinate cheltuielilor de organizare şi funcţionare, inclusiv a celor de personal, nu vor putea fi supuse executării silite.

Reprezentanţii "Dobra, Coşoreanu & Dobra" ne-au precizat că executarea silită a Autorităţii nu are legătură cu plăţile pentru păgubiţii FNI.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Gresesc eu sau justificarea pretului acceptat de AVAS in 2000-2001 pentru creantele detinute asupra firmelor fratilor Paunescu a fost tocmai renuntarea acestora la orice actiuni impotriva statului roman ?!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb