Aversiunea la risc creşte pe fondul amplificării tensiunilor comerciale

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 30 mai 2019

Incertitudinea de pe pieţe s-a amplificat ieri, după ce confruntarea comercială dintre Statele Unite şi China a marcat o nouă tensionare, Beijingul dând de înţeles prin publicaţiile de casă că are de gând să răspundă la ultimele taxe vamale impuse de Washington prin limitarea exporturilor de minereuri din pământuri rare, după ce preşedintele american Donald Trump a afirmat luni, în timpul unei vizite în Japonia, că SUA "nu sunt pregătite" să ajungă la un tratat cu China şi a reiterat posibilitatea impunerii de noi tarife pe bunurile chineze.

Preşedintele chinez Xi Jingping a făcut o vizită săptămâna trecută la o fabrică de pământuri rare, transmiţând un semnal şi alimentând speculaţiile că Beijingul se va folosi de poziţia dominantă în industria pământurilor rare (85% din producţia mondială şi 80% din importurile americane de minereuri) ca răspuns în războiul comercial. Mineralele respective sunt cruciale pentru producţia sistemelor electronice şi implicit şi pentru industria de apărare americană.

Pe lângă declinul pieţelor internaţionale ale acţiunilor, preţul futures al ţiţeiului Brent şi-a continuat scăderea pe fondul noilor evoluţii, marcând un recul de peste 2%, în timp ce preţul petrolului american WTI a scăzut cu până la 2,8%, reducându-şi totuşi pierderile până la închiderea ediţiei.

Pe de altă parte, dincolo de Ocean, spectrul unui conflict comercial prelungit între cele mai mari două economii ale lumii a împins investitorii către obligaţiunile suverane americane, prăbuşind randamentul titlurilor de stat pe zece ani la cel mai scăzut nivel din ultimele 20 de luni, la mai mult de 10 puncte de bază sub randamentul obligaţiunilor pe trei luni (minus 30 de puncte de bază în luna mai), o inversiune care este văzută drept un indicator al unei viitoare recesiuni.

Totuşi, odată cu repetatele inversiuni şi reveniri ale randamentului obligaţiunilor pe zece ani din ultima perioadă, inversiunea curbei a ajuns să definească mai concis o îngrijorare cu privire la încetinirea economiei globale, potrivit lui Neel Kashkari, preşedintele Minneapolis Federal Reserve.

Acesta adăugă, într-un interviu pentru FoxBusiness de la sfârşitul lunii martie, când inversiunea din prezent a avut loc pentru prima dată: "Curba randamentelor oferă de asemenea feedback cu privire la care este rata neutră a dobânzii de referinţă. O întrebare cheie este ce nivel al dobânzii-cheie nici nu stimulează şi nici încetineşte economia. Nu ştim sigur, dar cred că curba randamentelor ne spune că suntem aproape de neutru".

La rândul său, Chris Rands, manager de portofoliu la Nikko Asset Management din Sydney, a subliniat pentru Reuters că piaţa obligaţiunilor transmite mesajul unei nevoi de reducere a dobânzii de referinţă de către Fed în contextul în care datele economice din Statele Unite încep să arate începutul încetinirii economiei, acesta făcând referire la scăderea producţiei industriale din luna mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb