AVERTISMENT DANSKE BANK Suntem în pericol să rămânem fără investitori

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Politică / 17 decembrie 2007

Suntem printre cele mai riscante ţări din Uniunea Europeană privind indicatorii macroprudenţiali, arată un raport recent al Danske Bank. Analiştii financiari ai Danske Bank nominalizează România, Bulgaria şi statele baltice ca ţări care înregistrează cele mai ridicate riscuri privind o "aterizare dură" a economiei, dintre ţările care au aderat la UE în ultimele două valuri de extindere. "Având în vedere dezechilibrele majore din majoritatea ţărilor incluse în analiză, ar trebui pusă problema impactului crizei financiare internaţionale asupra acestor state", se spune în raport. Analiştii atrag atenţia că, pe lângă înrăutăţirea condiţiilor macroeconomice din aproape toate statele analizate, investitorii au devenit mai precauţi în acceptarea de riscuri, odată cu izbucnirea crizei de pe pieţele financiare internaţionale.

Riscurile date de vulnerabilităţile din evoluţia celor mai importanţi dintre indicatorii noştri macroeconomici, împreună cu extinderea crizei de pe piaţa creditelor din Europa, va determina o ieşire a capitalurilor din ţara noastră şi apariţia unui exces de lichiditate în ţările vizate.

Raportul arată că suferim din pricina majorării accelerate a deficitului de cont curent. Nivelul ridicat al inflaţiei a determinat de asemenea îngrijorări mai ales din cauza faptului că determinanţii acesteia au fost creşterea preţului alimentelor şi cel al energiei.

Volatilitatea monedei noastre naţionale a fost aspru sancţionată de analiştii bancilor din străinătate. Ei spun că leul nostru a evoluat cel mai prost dintre monedele din regiune.

Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, consideră că raportul Danke Bank este unul care reflectă realitatea economiei. Avertismentele lor din februarie privind deprecierea monedei, creşterea deficitului de cont curent şi a inflaţiei nu au fost luate în seamă, spune Dragoş Cabat. Domnia sa nu crede totuşi în plecarea investitorilor şi susţine că în 2008 vom avea o stagnare la nivelul investiţiilor, cei care vor decide să plece fiiind speculatorii.

Aversiunea faţă de risc este într-adevăr ridicată şi s-a resimţit prin deprecierea leului, spune Lucian Croitoru, consilierul BNR pe probleme de politică monetară.

Domnia sa consideră că economia noastră este vulnerabilă prin nivelul mare al deficitului de cont curent şi prin volatilitatea cursului de schimb.

Ca să se materializeze aceste vulnerabilităţi, trebuie ca investitorii străini să vadă că mixul de politici nu răspunde pozitiv şi că nu sunt implementate reglementări adecvate situaţiei. În acest caz ei ar putea decide să plece din ţară. În condiţiile unor politici monetară, fiscală şi a veniturilor restrictive, riscurile prezentate în raportul Danske Bank nu se vor concretiza, mai spune Lucian Croitoru.

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, este de părere că cei de la Danske Bank sunt mult prea pesimişti în estimările lor. Domnia sa spune că este de aşteptat ca aversiunea faţă de risc să crească în pieţele emergente. "Cred în continuare într-o ajustare graduală a deficitului de cont curent şi că nu vom avea ieşiri masive de capital", mai spune economistul şef al Raiffeisen Bank.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb