Piaţa este prea relaxată cu privire la riscul legat de războiul din Ucraina

AVERTISMENT GOLDMAN SACHS: Piaţa este prea relaxată cu privire la riscul legat de războiul din Ucraina

V.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Adevărul - prima victimă / 21 martie 2022

Piaţa este prea relaxată cu privire la riscul legat de războiul din Ucraina

FMI, BERD şi Banca Mondială se declară "îngrozite şi profund îngrijorate" de consecinţele războiului asupra economiei lumii

Pieţele globale ar putea fi, în prezent, prea relaxate cu privire la riscurile de scădere legate de războiul din Ucraina, sunt de părere strategii băncii americane de investiţii Goldman Sachs Group Inc., care avertizează că preţurile actuale nu mai reflectă scenariile negative.

Recenta evoluţie a activelor europene şi o inversare a câştigurilor puternice consemnate de preţul petrolului "indică o relaxare semnificativă a evaluării de către piaţă a implicaţiilor globale" ale invaziei din Ucraina, spun, conform Bloomberg, strategii Dominic Wilson şi Vickie Chang, menţionând: "Acum, activele sunt mai vulnerabile dacă progresul către o rezoluţie se dovedeşte trecător sau dacă aprovizionarea cu energie va fi întreruptă sever".

Indicele bursier european de referinţă Stoxx Europe 600 a lăsat în urmă aproape toate pierderile suferite de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, în timp ce S&P 500 al pieţei americane se tranzacţionează acum peste nivelul din ajunul atacului.

În scenariul sever al Goldman Sachs, o perturbare masivă a fluxurilor de gaze din Rusia ar putea reduce cu 2,5 puncte procentuale produsul intern brut (PIB) european şi cu 0,25 puncte procentuale pe cel din SUA, în acest an. Potrivit strategilor băncii americane, o deteriorare a conflictului Rusia-Ucraina ar putea duce indicele S&P 500 la 4.059 de puncte - ceea ce ar însemna o scădere de aproape 8% faţă de închiderea din 17 martie.

FMI, BERD şi Banca Mondială atrag atenţia asupra consecinţelor conflictului militar

Mai multe organizaţii economice internaţionale, precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, au atras vineri atenţia asupra consecinţelor "ample" ale invaziei ruseşti în Ucraina pentru economia mondială, transmite AFP, conform Agerpres.

Într-un comunicat de presă comun, aceste organizaţii se declară "îngrozite şi profund îngrijorate" de consecinţele războiului asupra economiei lumii şi precizează că s-au reunit ca să discute pe marginea impactului războiului din Ucraina asupra economiei mondiale şi a răspunsului lor colectiv la această criză.

Organizaţiile semnatare, cărora li s-a alăturat Banca Europeană de Investiţii (BEI), subliniază că "dincolo de catastrofa umanitară devastatoare din Ucraina, războiul perturbă şi mijloacele de trai din regiune şi dincolo". Potrivit acestor organizaţii, criza din Ucraina reduce aprovizionarea cu energie şi alimente, majorează preţurile şi sărăcia, ceea ce va afecta revenirea din pandemie la nivel mondial.

"Întreaga economie mondială va resimţi efectele crizei printr-o creştere mai lentă, perturbarea schimburilor comerciale, o inflaţie accelerată, afectându-i în special pe cei mai săraci şi mai vulnerabili", avertizează organizaţiile semnatare. De asemenea, "ţările vecine Ucrainei vor suferi perturbări ale propriilor schimburi comerciale, ale lanţurilor de aprovizionare şi remitenţelor, precum şi valuri de refugiaţi".

Semnatarii reamintesc de măsurile pe care le-au luat deja: un pachet de ajutor în valoare de două miliarde de euro de la BERD, care acoperă în special securitatea energetică şi nucleară, 668 de milioane de euro de la BEI, o asistenţă de urgenţă în valoare de 1,4 miliarde de dolari de la FMI şi 925 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale.

Banca Rusiei menţine dobânda la 20%

Banca Centrală a Rusiei a menţinut vineri dobânda-cheie la 20% şi a avertizat asupra inflaţiei ridicate, respectiv a declinului economiei, potrivit Reuters.

La data de 28 februarie, Banca Centrală a Rusiei a decis să majoreze dobânda de bază de la 9,50% la 20%, ca să susţină rubla şi să stabilitatea financiară.

Instituţia a precizat vineri că inflaţia va reveni la ţinta sa de 4% în 2024, dar pentru 2022 nu a făcut estimări.

"Economia Rusiei intră într-o fază de transformare structurală masivă, care va fi însoţită de o perioadă temporară, dar inevitabilă, de creştere a inflaţiei. Economia noastră va scădea în următoarele trimestre", a estimat Banca Centrală de la Moscova.

Analiştii preconizează că economia Rusiei va scădea cu 8% în acest an, iar rata inflaţiei va fi de 20%.

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a propus nominalizarea guvernatorului Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, pentru al treilea mandat, ca să asigure stabilitatea financiară. Actualul său mandat expiră în iunie.

Moscova are noi reguli pentru străinii care vor să cumpere şi să vândă active ruseşti

Rusia a stabilit noi reguli stricte pentru străinii care solicită aprobare pentru a cumpăra şi vinde active ruseşti, de la valori mobiliare la proprietăţi imobiliare, pe fondul unui exod al firmelor internaţionale ca răspuns la sancţiunile occidentale, arată o notă Citigroup, transmite Reuters, conform news.ro.

Rusia a oprit temporar străinii să tranzacţioneze active ruseşti în această lună, spunând că doreşte să se asigure că deciziile de retragere a investiţiilor sunt luate în considerare şi nu sunt determinate de presiunea politică, după invazia Moscovei în Ucraina.

Acum a dezvăluit detaliile unui proces de aplicare care trebuie urmat înainte ca Ministerul de Finanţe să decidă dacă activele pot fi tranzacţionate, inclusiv dezvăluirea oricăror beneficiari şi investiţii strategice, cum ar fi apărarea.

Fondurile cu expunere de zeci de miliarde de dolari în Rusia aşteaptă detalii cu privire la restricţiile cu care se vor confrunta când vor încearca să renunţe la active, pe fondul izolării economice în creştere a preşedintelui Vladimir Putin.

Citigroup a refuzat să comenteze dincolo de confirmarea autenticităţii notei.

SUA au dat un prim vot pentru revocarea statutului comercial al Rusiei

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat săptămâna trecută pentru revocarea statutului comercial al Rusiei şi Belarusului ca răspuns la invadarea Ucrainei, deschizând calea pentru tarifelor vamale punitive, notează AFP, conform Agerpres.

În coordonare cu aliaţii săi europeni, preşedintele american Joe Biden a anunţat anterior această măsură cu scopul de "a izola şi mai mult Rusia pe scena mondială", însă această nouă sancţiune urmează să fie validată în Congres.

Lipsind Rusia de "clauza naţiunii celei mai favorizate", un principiu al reciprocităţii care stă la baza liberului schimb, Occidentul o elimină de facto din jocul mondial al liberului schimb şi îşi acordă dreptul de a impozita puternic importurile de produse ruseşti.

Australia a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva a 11 bănci şi entităţi guvernamentale ruseşti. Ministrul de Externe din Australia, Marise Payne, a declarat: "Lista include Fondul Naţional de Sănătate al Rusiei şi Ministerul rus de Finanţe. Alături de includerea recentă a Băncii Centrale a Rusiei, Australia a vizat toate entităţile responsabile pentru datoria suverană a Rusiei.

-----------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a urcat cu 0,4% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de vineri, atingând 107,11 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie s-a majorat cu 1%, la 104,04 dolari barilul la ora locală 10.16.

Tot la Nymex, cotaţia gazelor naturale cu livrare în aprilie a scăzut cu 2,5% la ora 10.22, atingând 4,87 dolari/mmBtu.

-----------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a coborât cu 0,6%, la 1.936,10 dolari uncia la Comex New York, vineri la ora locală 10.21, cea spot - cu 0,6%, la 1.932,25 dolari/uncie.

-----------------------

Preţul grâului cu livrare în luna mai a coborât cu 1,3% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 10.24, atingând 10,83 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în mai era în declin cu 1,5%, la 7,43 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Si eu sunt relaxat......am pierdere 20.000 euro la OMV pe un cont si pe alt cont am 220 OMV x41 euro.......dar,ma multumesc cu DVD ende de la OMV si SNP,care nu imi vor recupera pierderea pana in decembrie 2022......sa vad cum recuperez si pierderea de pe ATS.....

    1. Hai omule, nu te mai plange de fiecare data cu acelasi comentariu. Faci cumva antireclama la ceva?

      Uita de actiuni 5 ani si apoi, cand iti aduci aminte vei fi bogat!

      Ti-a spus toata lumea, relaxeaza-te, esti investitor pe termen lung. 

    Probabil nici Fed-ul nu vede implicatii globale mare branza din moment ce a majorat dobanda la 0.5% tinand cont ca au inflatie de 2 cifre.

    Asadar... degeaba vor ei sa sperie lumea ca asta e treaba. 

    Pai sa mai scadă preturile la acțiuni, zic, așa mai facem niste achiziții!

    Buna ziua , celelalte sanctiuni deja aplicate contra Rusiei sunt in egala masura devastatoare pentru economiile vestice ,cu pierderi de active posibil mai mari decat ce inregistreaza companiile ruse . Adica trei saptamani de sanctiuni care ucid economia si comertul globale ....dar cu clauza natiunii celei mai favorizate pastrata Rusiei pe taram american! Sanctiunile aplicate Rusiei nu au cum sa fie ridicate pentru zeci de ani ,poate ca era mai util sa inceapa cu ridicarea clauzei de comert si apoi o aplicare graduala de sanctiuni ,cu negocierea lor in schimbul pacii in Ucraina . Pentru ca e inca foarte devreme dar efectele devastatoare ale conflictului in Europa abia de acum inainte se vor vedea .

    1. Clauza USA pt Rusia va fi scoasă, șezi blândă, Rusia va deveni Roșia strivita-n bulion, dă-o naibii de monstru dictatorial

      devastatoare. rusia e o benzinarie pe mina unor raketzi. cu impact economic global nesemnificativ

    Pietele se misca in functie de zvonuri (uite negocierea - hai sus, nu s-au inteles la negocieri - hai jos). Ma rog, zvonurile misca piata dintotdeauna, dar acum e ceva mai mult, e razboi intre un atacator imprevizibil si un atacat care inca rezista (problema se pune pana cand si cu ce costuri) si, in mod normal, nu ar trebui sa fie asa simplista viziunea.

    Nu cred ca pietele iau in calcul factori macro-economici, inflatia, impactul pe termen lung al sanctiunilor (atat pe zona energetica, cat si pe cea alimentara). Dar de ce ne-am astepta ca pietele sa fie rationale acum, cand ele sunt irationale de mult timp? 

    cine castiga/pierde din embargoul energetic rusesc

    dependenta = 

    USA are 3% (petrol)/an (la uraniu nu este embargo ca e nevoie la centrale nucleare)  

    Germania 40% (gaz rusesc),Bulgaria 80%,Italia 30%,Spania 25%,Ungaria 60% etc.

    Energie alternativa realizabil in Europa cel mai repede in 10 ani,dar la costui imense 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb