Aviva plc a vândut operaţiunile din Cehia, Un-garia şi România (Aviva Asigurări de Viaţă şi Aviva Pensii Private - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SP) către MetLife Inc, potrivit unui comunicat al companiei.
Decizia este în conformitate cu strategia anunţată de Aviva plc, în noiembrie 2010, privind concentrarea pe acele pieţe de mari dimensiuni.
Andrew Moss, director executiv al grupului Aviva plc a declarat: "Suntem mulţumiţi că am convenit vânzarea operaţiunilor noastre din Cehia, Ungaria şi România către MetLife. Este încă un pas către angajamentul nostru de a ne concentra pe pieţele prioritare".
Michel Khalaf, preşedintele MetLife pentru Regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) sus-ţine că instituţia pe care o conduce intenţionează să investească ca să creas-că pe pieţele cu potenţial ridicat.
Mihai Popescu, CEO Aviva Româ-nia, este de părere că noua instituţie financiară poate să aibă un rol dominant pe piaţa asigurărilor de viaţă şi a administratorilor de pensii.
Domnia sa a declarat: "Această tranzacţie deschide calea spre formarea prin consolidare a unei instituţii financiare mai performante, ce poate avea un rol dominant în indus-tria asigurărilor de viaţă şi a adminis-tratorilor de pensii. Aducem cu noi succesul şi ex-perienţa celor 12 ani de prezenţă pe piaţa românească a unei companii britanice de vârf, ani în care ne-am aflat mereu în ierarhia companiilor importante din domeniul nostru de activitate".
Tranzacţia urmează să fie supusă procesului de autorizare de către autorităţile competente din fiecare ţară şi se aşteaptă să fie finalizată până la finalul anului 2012. Capitalurile proprii ale celor trei operaţiuni la data de 30 iunie 2011 aveau o valoare de aproximativ 57 milioane de euro.
Datele financiare ale tranzacţiei nu au fost date publicităţii. Deutsche Bank Securities Inc. a oferit servicii exclusive de consultanţă financiară pentru MetLife.
Dacă cifra de afaceri cumulată a agenţilor economici implicaţi în concentrarea economică depăşeşte echivalentul în lei a zece milioane de euro şi există cel puţin doi agenţi economici implicaţi în operaţiune, atunci trebuie notificat Consiliul Concurenţei pentru aprobarea fuziunii, potrivit Legii concurenţei nr. 21/1996.
Dacă operaţiunea de concentrare are o dimensiune comunitară, adică cifra de afaceri totală realizată la nivel mondial de toate întreprinderile implicate depăşeşte 5.000 de milioane euro şi cifra de afaceri totală realizată în Comunitate de către fiecare din cel puţin două întreprinderi implicate depăşeşte 250 de milioane euro (cu excepţia cazurilor în care fiecare dintre întreprinderile implicate realizează mai mult de două treimi din cifra sa totală de afaceri la nivel comunitar în-tr-unul şi acelaşi stat membru) trebuie notificată Comisia Europeană, potrivit Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004, privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi.