• Până acum, Comisia din Camera Deputaţilor, prea ocupată pentru acest proiect
Proiectul legislativ privind majorarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, a primit aviz favorabil, ieri, din partea Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, potrivit senatorului Ovidiu Marian.
"Următorul pas este ca proiectul să fie votat şi în plen", a spus senatorul PDL Ovidiu Marian, unul dintre iniţiatorii proiectului, citat de Mediafax.
Maria Barna, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, a declarat, ieri, pentru ziarul BURSA că, pînă acum, deputaţii nu au discutat acest proiect din lipsă de timp, deşi îl considerau o prioritate.
"Au fost foarte multe proiecte de discutat, iar lipsa opoziţiei de la şedinţe a făcut imposibilă adoptarea lor şi discutarea directivelor venite de la Comisia Europeană", ne-a declarat, ieri, Maria Barna, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.
Brokerii atribuie aprecierea, de ieri, de 3,9% a indicelui SIF-urilor, BET-FI, faptului că discutarea pragului fusese programată pe ordinea de zi a Comisiei.
În prezent, un acţionar poate deţine maximum 1% din acţiunile unei societăţi de investiţii financiare.
Modificarea pragului de deţinere la SIF-uri a fost propusă, în iunie 2009, de senatorul PDL, Ovidiu Marian. Acesta dorea eliminarea pragului de deţinere, însă Senatul a propus un prag de 5%. Propunerea a rămas blocată la Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, după ce a primit avizul Comisiei Juridice
în februarie 2010.
• Istoria pragului de 1%
Primele Adunări Extraordinare ale SIF-urilor au fixat pragul de deţinere la 0,1%, în momentul în care cele cinci Fonduri ale Proprietăţii Private (FPP) s-au transformat în Societăţi de Investiţii Financiare. Motivul pentru a fost fixat la această limită a fost teama PDSR-ului (n.r. Partidul Democraţiei Sociale din Romînia) ca 30% din avuţia naţională (cât fusese alocat celor cinci FPP-uri) să ajungă în mâinile inves-titorilor străini.
În urma unei Ordonaţe de Urgenţă, în anul 2005, pragul de deţinere a fost majorat la 1%, însă proiectul nu a mai apucat să intre în discuţie la Camera Deputaţilor, deşi fusese aprobat de Senat. Conform proiectului, SIF-urile erau obligate să modifice limita de la 0,1% la 1%, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei.