Avocaţii sunt la mare căutare în această perioadă, în care procurorii instrumentează pe bandă rulantă dosare penale. Dincolo de abilităţile specifice meseriei, mai nou sunt necesare şi cunoştinţe solide în ceea ce priveşte administrarea de bloguri sau conturi pe reţele de socializare. Cum regimul penitenciar stimulează creativitatea în cazul deţinuţilor "vedetă", care scriu cărţi, postează pe bloguri şi transmit mesaje prin reţelele de socializare, avocaţii s-au transformat şi în administratori de mijloace de exprimare online.
Foarte activă pe facebook în perioada în care era un politician de succes, Elena Udrea îşi continuă activitatea pe contul său, chiar dacă între timp a ajuns în arest. Pentru a stopa orice fel de speculaţii, fostul preşedinte al PMP a făcut din start câteva precizări legate de felul cum mesajele sale ajung la cititori: "Nu poţi pune cătuşe adevărului! După acest lucru mă ghidez în această perioadă. Aşa că voi încerca, aici, pe facebook, să comunic cu voi şi să spun adevărul aşa cum îl ştiu eu. Ca să nu isc vreo dezbatere, fac precizarea că nu am acces la telefon sau internet, mesajele pe care le veţi vedea fiind transmise prin intermediul avocatului". Acest mesaj a fost postat miercuri seară, în jurul orei 23.00. O oră mai târziu, pe contul Elenei Udrea apărea un altul, acest lucru dovedind că avocaţii săi au foarte mult de lucru în această perioadă în ceea ce priveşte transmiterea de mesaje, tur - retur, dinspre şi către clientul lor: "Am fost informată că presa a fost împânzită de articole în care se spune cum toate lucrurile pe care le-am făcut vreodată (de la petrecerile de ziua de naştere, până la concedii şi pantofii pe care i-am cumpărat) s-ar fi făcut cu bani care veneau din mite care se acordau la MDRT. Ce mai în sus şi-n jos, însuşi aerul pe care îl respiram era rezultatul corupţiei".
Recent, am prezentat punctul de vedere al lui Cristian Micu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, care ne-a explicat pe scurt mecanismul prin care oamenii aflaţi în spatele gratiilor ajung să publice cu ritmicitate pe blogurile personale: "Acest lucru se poate face prin convorbirile telefonice cu familia sau dacă dă respectivele înscrisuri la grefă sau la vizită, unde se întâlnesc cu familia sau cu avocatul. Cine doreşte poate să fie la zi cu ştirile. Accesul la informaţie este liber, până la ora 23.00 au acces la TV, sau chiar 24.00 atunci când sunt evenimente sportive importante, de asemenea avem abonamente la ziare, care pot fi lecturate zilnic". Există o preocupare dinspre toate părţile de a pune capăt speculaţiilor legate de accesul celor încarceraţi la telefoane inteligente sau tablete. Mii de articole, postate pe diverse blog-uri sau site-uri ale unor publicaţii, au fost scrise în ultimii doi ani în puşcărie, Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Sorin Roşca Stănescu, Relu Fenechiu, Sorin Ovidiu Vântu aflându-se printre semnatari, cel mai probabil avocaţii fiind cei care au preluat respectivele texte de la clienţii lor şi le-au postat în mediul virtual, pentru a ajunge în atenţia marelui public.