AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA: "Contractele bancare - un fel de joc de poker în care băncile au aşii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 iulie 2014

"Contractele bancare - un fel de joc de poker în care băncile au aşii"

Piperea: "BCR începe să piardă în instanţă, în dosarele cu clienţii"

"Dacă vom câştiga pe toate cele 600 de speţe, banca va avea de returnat până la 10 milioane de euro"

BCR: "Este ilogică impunerea unor dobânzi la credite mai mici decât dobânzile pe care banca le plăteşte la depozite, plus restul costurilor de finanţare"

Contractele dintre bănci şi clienţii lor reprezintă un fel de jocuri de poker, în care băncile au, în general, cei patru aşi, iar clienţii sunt la mâna lor, este de părere avocatul Gheorghe Piperea.

Domnia sa ne-a spus că BCR, care este în proces cu 600 de clienţi prezenţi în două dosare colective reprezentate de Gheorghe Piperea, "începe să piardă în instanţă", judecătoriile din Bucureşti dând dreptate, în ultima perioadă, clienţilor contra BCR.

Afirmaţiile avocatului vin în contextul în care, în urmă cu câteva zile, Judecătoria sectorului 3 al Capitalei a publicat decizia luată în cazul Călin Petruţ contra BCR, care constată caracterul abuziv al comisioanelor (de administrare, de monitorizare a riscului, de acordare) şi al dobânzii de referinţă variabilă (DRV).

"La fel ca în cauza Munteanu vs. BCR, în varianta Curţii de Apel Bucureşti, s-a dispus înlocuirea DRV cu Euribor, la care urmează să se adauge marja din contract. Astfel, dobânda va fi formată din Euribor + 1,2%, respectiv, Euribor + 1,5% (sunt două contracte în speţă)", ne-a explicat domnul Piperea, subliniind că următorii paşi în dosar vor fi "apelul băncii, dar şi executarea silită contra BCR".

Gheorghe Piperea ne-a precizat că dobânda BCR este una care variază "în funcţie de cum interpretează banca piaţa financiară".

DRV, care, la un moment dat, a fost 8%, ajunsese la 11,5%, în dosarul menţionat mai sus, potrivit avocatului.

Dacă decizia va fi menţinută şi în ultima instanţă, BCR va avea de plătit acestui client, care are un credit ipotecar de 65.000 de euro, în jur de 10.000 de euro, urmând să fie eliminate şi comisioanele considerate abuzive, ne-a spus domnul Piperea.

Clienţii din cele două cauze colective au câştigat la Curtea de Casaţie şi Justiţie, care a clasificat dobânda BCR ca fiind abuzivă, urmând ca dosarele să se judece şi la Curtea de Apel Bucureşti.

Dacă aceste cazuri vor fi câştigate definitiv şi irevocabil de clienţi, banca va avea de returnat debitorilor circa 6-10 milioane de euro, ne-a mai spus avocatul Piperea.

Domnia sa ne-a precizat că decizia adoptată recent de Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), conform căreia instanţele naţionale se pot pronunţa pe clauzele contractuale stabilind dacă acestea sunt sau nu abuzive, a început să-şi arate efectele în piaţă.

"Până în urmă cu puţin timp, justiţia spunea că această clauză care se referă la dobânda bancară nu este abuzivă, acum, însă, instanţele au început să spună că DRV constituie clauză abuzivă în contractele de credit. Şi băncile şi-au dat seama de efectele deciziei CJUE, întrucât, în ultima perioadă, au început să-i cheme pe clienţi la negocieri".

Reprezentanţii direcţiei comunicare din cadrul BCR subliniază că majoritatea clienţilor "sunt mulţumiţi" cu produsele pe care Banca Comercială Română le-a oferit de-a lungul anilor. Aceştia ne-au transmis opinia BCR referitoare la cazurile amintite mai sus: "Ne tratăm clienţii corect, iar majoritatea clienţilor sunt mulţumiţi cu produsele pe care le-am oferit de-a lungul anilor. O minoritate a acestora a ales să nu respecte contracte semnate cu bună-stiinţă, fiind încurajaţi în această direcţie în special de către avocaţi care urmăresc doar câştiguri proprii din intermedierea acestor litigii. Pe baza argumentelor juridice şi economice, instanţele au dat câştig de cauză băncii în majoritatea acestor tipuri de procese. BCR respectă legea, reglementările bancare şi rolul ANPC în protecţia drepturilor consumatorilor. Este ilogică, însă, impunerea unor dobânzi la credite mai mici decât dobânzile pe care banca le plăteşte la depozite, plus restul costurilor de finanţare".

Reprezentanţii BCR susţin că instabilitatea şi neclaritatea cadrului legal pot paraliza finanţarea economiei, un sistem bancar solid fiind important pentru economia românească.

Decizia Judecătoriei sectorului 3 în cazul cazul Călin Petruţ vs. BCR

"Admite cererea în parte, formulată de către reclamantul Călin Petruţ în contradictoriu cu pârâta BCR SA. Constată caracterul abuziv al clauzei contractuale de la pct. 5 din contractul de credit bancar (...) încheiat cu pârâta BCR SA şi al clauzei de la pct. 5 din contractul de credit bancar (...) încheiat cu pârâta BCR SA care prevăd că, după acestă dată, dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR la care se aduagă 1,50 pct procentuale şi, respectiv, 1,20 pct. procentuale. Obligă pârâta să modifice clauzele de la punctele 5 din contractele de credit mai sus menţionate în sensul în care dobânda contractuală este formată din marja fixă, stabilită iniţial prin contractele de credit mai sus menţionate, plus euribor. Constată caracterul abuziv al clauzelor înscrise la pct. 6 din contractul (...) şi, respectiv, pct. 7 din contractul (...), care prevăd că nivelul dobânzii curente la credite se stabileşte de banca în funcţie de serviciul datoriei împrumutatului şi dispune eliminarea acestei clauze din contractele de credit analizate. Constată caracterul abuziv al clauzei nr. 8 lit.a din contractul de credit (...) cu privire la perceperea unui comision de acordare credit de 2,50% flat şi al clauzei de la pct. 9 din contractul de credit (...) cu privire la perceperea unui comision de acordare credit de 2,50% flat şi dispune eliminarea clauzei abuzive cu acest obiect din contractele de credit. Constată caracterul abuziv al clauzelor de la pct. 8 lit.b din contractul de credit (...) referitor la perceperea unui comision de administrare de 57,38 euro lunar, reprezentând un procent de 0,05% şi, respectiv, pct. 9 lit.a din contractul de credit (...) referitor la perceperea unui comision de administrare de 24,50 euro, reprezentând un procent de 0,05% din valoarea creditului contractat prevăzută la pct.1 din contract şi dispune eliminarea acestor clauze. Constată abuzivă clauza nr. 8 din contractul de credit bancar (...) şi, respectiv, nr. 9 lit.d din contractul de credit (...) referitor la perceperea unui comision de rambursare anticipată şi dispune eliminarea din contractele de credit. Constată abuzivă clauza de la pct. 8 - 8.3 din condiţiile generale de creditare anexă la contractul de credit bancar (...) referitor la declararea scadenţei anticipate şi dispune eliminarea clauzei de mai sus. Respinge, în rest, acţiunea principala. Respinge cererea reconvenţională ca neîntemeiată. Obligă pârâta la 5297,17 lei cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică azi, 30.06.2014".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. draga domnule avocat Piperea, daca domnul director al BCR va trebui sa returneze 10 milioane euro. "Dacă vom câştiga pe toate cele 600 de speţe, banca va avea de returnat până la 10 milioane de euro" " Domnul Treichl va face o amortizare de ......800 milioane de euro asa cum a spus dansul pe drum de seara in letopisetul sau: "Auf Grund erhöhter Vorsorgen in Rumänien wird die Erste Group einen Werthaltigkeitstest für alle rumänischen immateriellen Vermögenswerte (Firmenwert, Marke, Kundenstock), die in Summe ca. EUR 800 Mio betragen, durchführen". Am incercat sa gasesc si eu acest comentariu pe site-ul BVB, insa probabil datorita faptului ca cei invatati cu brutalitatea nu prea sunt interesati in a citi nici nu a fost publicat. Sau este din nou cum spunea un coleg comentac decat o descatusare de afectiune pe care o prezint in mod public fata de cel care in Handelsblatt lasa a se intelege ca doreste sa scoata BCR de pe bursa "Die Österreichische Bank will sich für insgesamt 400 Millionen Euro gut 24 Prozent ihrer rumänischen Tochter BCR sichern und sie von der Börse nehmen." Cel mai interesant este ca acest comunicat si cel din 2011 in care sunteti calificat drept o persoana obisnuita cu brutalitatea a fost dat publicitatii la scurt timp dupa conferinta domnului presedinte in care a pledat pentru moneda unica in dec. 2011 si astazi pentru statul de drept....Eu am impresia ca il iubeste rau, insa nu are curaj sa-i spuna si atunci tot incearca sa se faca remarcat. Tinand cont ca astazi este si lansarea la bursa a actiunilor Electrica nu ramane decat sa-i urez succesuri :-)

    Avocatul Gheorghe Piperea a facut prea multe lucruri bune pentru romanii de rand, haideti sa-i dam in cap. Bancherii ar trebui sa se muntumesca cu mai putin, nu trebuie sa ia 7 piei de pe client.

    raspunsul celor de la BCR este de o nesimtire crunta, refuzand sa priceapa propriile porcarrii. draga domnule purtator de cuvant al BCR, daca ai clienti nemultumiti care merg pana in instanta, nu te gandesti ca problema e la banca? si nu la clienti sau la avocati? ci la banca pe care o reprezinti care se comporta ca un racket financiar, nu ca un partener egal intr-un contract! halal de ala care te-a numit purtator de cuvant si care mai e client bcr!

    ,,minoritate,, - asa cum declara WCR, adica 600 clienti x 45.000 euro media contractelor x 30 ani rate ......numai credite ipotecare.

    Mizerabili, ingamfati, atotputernici, sfidand legile. 

    Le transmit ca mai sunt in ,,minoritate ,, cel putin 10.000 clienti care nu au descoprit sau urmeaza sa afle adevarul despre clauzele abuzive din propriile contracte. Sfideaza clientii, legile pentru ca nu avem guvern, Parlament, ANPC, sunt niste vanduti pentru suma de 40 arginti. 

    Singura salvare este JUSTITIA, felicit completele de la ICCJ care au fost impartiali, nu ca jud.Monica Duta care si-a luat poseta noua din comisioanele noastre abuzive, CSM, DNA , exista sesizare din oficiu... 

    Rusine camatarului nr. 1 al Romaniei sustinut de FMI,BNR - Isarescu , Danila si marele ,,Cinteza,, ce dracu supravegheati...... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb