• Mugur Isărescu: "BNR este pentru împărţirea poverii, dar într-o manieră calculată"
• Alin Iacob: "Pierderile sunt mult mai mari când băncile vând împrumuturi neperformante cu discount de 98%, decât în cazul unei conversii la curs istoric plus 20%"
----------------
Actualizare 14:17 Valoarea depozitelor elveţiene a crescut semnificativ după eliminarea pragului de 1,2 franci pentru un euro
Valoarea depozitelor la vedere constituite de instituţiile financiare la Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a crescut din nou săptămâna trecută, ceea ce arată că instituţia a intervenit pentru a menţine francul la un nivel scăzut, de când a eliminat pragul minim pentru un euro, transmite Reuters.
Depozitele la vedere sunt fondurile care pot fi transferate imediat şi fără restricţii într-un alt cont sau care pot fi convertite în numerar.
În 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a şocat pieţele financiare după ce a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar. Menţinerea acestui prag ar fi costat instituţia 100 miliarde de franci elveţieni (110,84 miliarde de dolari) pe lună, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului BNS. Acesta a apreciat că BNS ar putea lua în considerare stabilirea unui prag minim pentru un coş valutar alcătuit din euro şi dolar.
În săptămâna 26-30 ianuarie, valoarea depozitelor la vedere constituite de băncile comerciale la BNS a urcat la 383,32 miliarde de franci elveţieni, după ce în săptămâna precedentă au ajuns la 365,48 miliarde de franci elveţieni - cel mai ridicat nivel din martie 2013, arată datele publicate luni de Banca Naţională a Elveţiei.
BNS a încercat să descurajeze băncile să depoziteze fonduri în franci elveţieni, introducând din 22 ianuarie dobânzi negative de 0,25% pentru depozitele constituite de băncile comerciale la banca centrală.
Această dobândă se va aplica depozitelor la vedere cu o valoare de peste 10 milioane de franci elveţieni. BNS a precizat că obiectivul este să ducă dobânda Libor la trei luni, pe care Elveţia o utilizează la stabilirea dobânzilor pentru ipoteci şi conturi de economii, în teritoriul negativ.
Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei este un "răspuns la creşterea intrărilor de capitaluri în căutarea de refugii sigure în ultimele zile, probabil accelerată de criza rusească", susţine Jonathan Loynes, economist şef pentru Europa la Capital Economics.
Un franc mai puternic afectează exporturile industriei elveţiene, ceea ce ar avea efecte negative asupra întregii economii şi asupra pieţei muncii.
(Alexandru Costea)
----------------
Actualizare 13:10 Francul scade din nou, la 4,1766 lei
Francul elveţian a continuat să scadă, astăzi, în raport cu şedinţa de vineri, fiind cotat de BNR la 4,1766 lei, faţă de valoarea de 4,2438 lei anunţată vineri.
(Elena Deacu)
---
În rândul împrumutaţilor în CHF circulă suspiciunea potrivit căreia băncile ar fi speculat în jurul unor condiţii de creditare, mulţi dintre consumatori susţinând că, în momentul în care au contractat împrumuturile în CHF şi-ar fi primit banii fie în lei, fie în euro.
Unul dintre clienţi ne-a spus: "Au fost primiţi lei sau euro. Băncile ne-au impus/forţat să acceptăm aceste două variante.
Personal, am solicitat CHF şi mi s-a spus că trebuie să aştept minimum 2-3 săptămâni, fără a fi siguri că îmi pot da cash-ul acela la sucursala la care încheiasem convenţia de credit. Dar eu am discutat cu foarte multe persoane, cu credite în franci - niciuna nu a primit CHF, iar banca decidea unilateral ce monedă dădea, în funcţie de destinaţia creditului".
În replică, reprezentanţii Volksbank şi OTP Bank, două dintre băncile cu expunere pe credite în franci elveţieni, ne-au precizat că opţiunea să primească altă monedă decât cea elveţiană a aparţinut împrumutaţilor.
Sursele citate ne-au declarat: "Unii au primit franci, alţii lei sau euro, după cum au solicitat, însă toţi au conturi atât în CHF, cât şi în cealaltă valută. De asemenea, la rambursare, pot veni cu lei sau euro, dar şi cu franci".
Oamenii suspectează că băncile nu ar fi avut linii de finanţare deschise în CHF şi că o conversie a creditelor din moneda elveţiană în lei nu ar însemna pierderi pentru instituţiile bancare, din acest punct de vedere, acestea nefiind obligate, aşa cum susţine BNR, să-şi achite datoriile tot în CHF.
"Este foarte greu de spus cum s-au finanţat băncile. Probabil că o linie de finanţare au avut, dar sunt foarte puţine care s-au împrumutat în CHF", este de părere Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).
Avocatul Gheorghe Piperea ne-a precizat că sunt bănci care au şi anunţat că, pentru a-şi susţine efortul de acordare a creditelor în franci elveţieni, s-au împrumutat "cu miliardele" în euro: "Singura care s-a finanţat în CHF ca să acorde aceste credite a fost Volksbank, care s-a împrumutat 1,2 miliarde franci elveţieni şi 2 miliarde euro, având nevoie de 4 miliarde CHF, pe care i-a pus pe piaţă. În realitate, au fost făcute refinanţări în euro şi chiar şi în lei".
Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR ne-a explicat, anul trecut, într-un interviu, că, până acum, băncile au finanţat creditele ipotecare cu surse externe atrase pe termene mari, de 5-6 ani, de la băncile mamă, care au fost rostogolite, pentru susţinerea creditelor pe 20 de ani.
Domnia sa ne-a precizat: "Condiţiile mai relaxate oferite de bănci în trecut pentru credite în franci elveţieni au fost determinate de costurile mai reduse plătite de bănci pentru obţinerea surselor necesare finanţării acestor credite. Acum se doreşte transformarea acestor credite în lei. De unde luăm sursa în lei ca să finanţăm împrumuturile acordate? În România nu există surse în lei pe termen lung. Avem o problemă de lichiditate care este un pericol la adresa stabilităţii sistemului bancar".
• Guvernatorul BNR: "Fixarea cursului leu/franc la nivelul de dinainte de 14 ianuarie ar putea duce ţara în recesiune"
Fixarea cursului leu/franc, prin intervenţia BNR, la nivelul de dinainte de 14 ianuarie (când Banca Centrală a Elveţiei a ridicat cursul impus în 2011) ar putea duce ţara în recesiune, susţine guvernatorul Mugur Isărescu, apreciind că, în primul rând, ar fi influenţat cursul leu/euro, care ar ajunge la 3,7 lei/euro.
Domnia sa a subliniat: "Acesta ar fi fost un scenariu nerealist. Ar însemna să taxăm, practic, exportatorii, cu 20%, să sugrumăm exporturile, ce reprezintă motorul dezvoltării economice, să creştem importurile. Impactul în economie poate fi dramatic. Puteam duce ţara în recesiune".
În acelaşi timp, conversia creditelor din franci elveţieni în lei, la cursul istoric, ar însemna pierderi de 5,7 miliarde lei (0,8% din PIB), spune domnia sa şi anunţă că transformarea acestor împrumuturi în lei la un curs istoric plus 10% ar conduce la pierderi de 5,1 miliarde lei (0,7% din PIB), la cursul istoric plus 20 miliarde lei pierderea ar fi de 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB), la cursul de acordare plus 30% au fost calculate pierderi de 3,9 miliarde lei (0,5% din PIB), iar la un curs mediu pierderile ar însemna 3,2 miliarde lei (0,4% din PIB).
Totodată, domnia sa apreciază că, în cazul conversiei în lei a creditelor în CHF şi a celor în euro, pierderile ar fi, după cum urmează: la cursul istoric - 9,8 miliarde lei (1,4% din PIB), la cursul istoric plus 10% - 7,3 miliarde lei (1% din PIB), la cursul istoric plus 20% - 5,5 miliarde lei (0,8%), la cursul istoric plus 30% - 4,2 miliarde lei (0,6%) şi la un curs mediu - 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB).
Mugur Isărescu subliniază că, în acest caz, "pierdem tot ce am câştigat": "Nu mai putem avea inflaţie mică, nu ne mai putem împrumuta ieftin".
Alin Iacob se întreabă cum a calculat guvernatorul aceste pierderi şi subliniază: "Pierderile sunt mult mai mari când băncile vând împrumuturi neperformante cu discount de 98% decât în cazul unei conversii la curs istoric plus 20%, aşa cum am cerut noi".
Aceeaşi întrebare o adresează şi avocatul Gheorghe Piperea, care subliniază că sumele avansate de Mugur Isărescu nu ar reprezenta o pierdere, ci o micşorare a câştigului băncilor.
"Dacă BNR ar fi eliminat clauzele abuzive în 2010, după ce a fost aprobată Ordonanţa 50 privind contractele de credit, rata de neperformante nu ar mai fi fost atât de mare. În momentul în care o clauză contractuală este declarată abuzivă, sumele plătite de consumator în baza respectivei clauze sunt nedatorate şi, respectiv, pierderi în buzunarul clientului".
Guvernatorul a mai spus că măsurile de ajutorare a celor cu credite în franci elveţieni nu trebuie să afecteze deponenţii, care sunt mai mulţi decât debitorii şi care trebuie să aibă încredere în sistemul bancar: "Dacă debitorii spun mereu că sunt la mâna băncilor, trebuie să înţeleagă că băncile sunt la mâna depozitarilor, iar depozitarii sunt mai mulţi. Acolo este panica bancară, o criză bancară apare pe partea de depozite. Ei trebuie să se simtă protejaţi, să aibă încredere în sistemul bancar".
Mugur Isărescu a spus, vineri, că este conştient că neîncrederea în bănci există, adăugând : "Suntem parte a acestui proces, dar nu putem să facem medierea care s-a cerut, pentru că nu ne lasă legea. Noi nu avem protecţia consumatorului de servicii financiare în lege. Dar de înţeles problemele, de a avea empatie cu cei care au asemenea situaţii, de a împinge înainte ideea de împărţire a poverii, de a solicita băncilor să se implice, inclusiv prin explicare, asta facem".
• Mugur Isărescu: "Noi nu apărăm băncile, apărăm sistemul bancar"
Mugur Isărescu susţine că, în problema creditelor în franci elveţieni, nu poate fi adoptată o singură soluţie generală, ci mai multe soluţii diferenţiate.
Există o multitudine de situaţii individuale specifice, apreciază domnia sa, menţionând că BNR nu apără băncile, apără sistemul bancar, adică pe deponenţi: " Apărăm intermedierea financiară. Ce face intermedierea financiară? Ia banii din economii şi îi duce spre finanţări. Să descurajăm intermedierea financiară înseamnă să nu avem creştere economică şi, mai mult, să ne confruntăm cu şomaj. (...) Să descurajăm intermedierea financiară înseamnă să nu ai creştere economică, să ai şomaj şamd. Sistemul bancar este pe pierdere. Dacă mai stă acţionarul băncii încă un an-doi pe pierdere, poate se întreabă şi el: < De ce să-mi pierd eu banii acolo? > Şi închide banca!"
Mugur Isărescu spune că Banca Naţională este pentru împărţirea poverii, "dar într-o manieră calculată".
"Oricare soluţie pentru debitorii în CHF trebuie să fie bine ţintită şi să se bazeze pe o împărţire rezonabilă a costurilor ajustării", a precizat domnia sa, apreciind că băncile vor răspunde solicitărilor, "pentru că este în interesul lor".
Soluţii avansate de Guvernatorul Isărescu sunt cele individualizate, negociate între părţi, care să menţină ratele lunare în lei aferente creditelor în CHF la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014, conversia creditelor din CHF în lei la cursul zilei şi/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, reducerea temporară a ratei dobânzii la creditele în CHF.
Oficialul BNR spune că situaţiile celor împrumutaţi în CHF sunt diferite şi trebuie tratate ca atare.
"Un sfert dintre cei 75.412 debitori în franci elveţieni deţin 1% din stocul de credite, cu valori împrumutate sub 4.000 CHF, şi tot atâţia cumulează 67,5% din totalul finanţărilor, cu sume de peste 47.000 CHF. Un alt sfert se încadrează la împrumuturi între 18.000 şi 47.000 CHF, cu o pondere de 24,5% din stocul creditelor, iar restul au credite între 4.000 şi 18.000 CHF, reprezentând 7,1%. (...) Nu se pot trata similar debitorii cu venituri sub 700 de lei, care au un grad de îndatorare de 184%, şi debitorii cu venituri de peste 7.000 de lei, care au un grad de îndatorare de 26%".
BNR a atras atenţia băncilor comerciale să trateze "cu delicateţe" problema persoanelor fizice împrumutate în franci elveţieni, a mai spus Mugur Isărescu, precizând: "Băncile ne-au transmis că sunt instituţii cu responsabilitate socială - nu protecţie socială - şi că sunt gata să împartă riscul. Noi am atras atenţia băncilor să trateze chiar cu delicateţe problema persoanelor fizice".
Soluţiile propuse pentru rezolvarea problemelor din piaţa creditelor în CHF pot fi extrapolate şi creditelor în alte monede, a declarat Mugur Isărescu.
Domnia sa a declarat: "După logica noastră, conversia la curs istoric ar trebui făcută şi la dobânda de atunci. Şi nu cred că le va conveni multora. Acest tip de discuţie ne îndepărtează de zona euro. A intra în zona euro nepregătit din punct de vedere cultural este foarte periculos şi noi nu susţinem acest lucru. Nu intrăm în zona euro doar ca să dispară riscul valutar".
• Voivozeanu: "Vrem o soluţie generală pentru o problemă generală"
Împrumutaţii în CHF nu sunt de acord cu soluţii individuale, ne-a spus Cătălin Voivozeanu, liderul Grupului clienţilor cu credite în CHF, care ne-a declarat: "Este o problemă care nu poate fi tratată în mod fărâmiţat. Vrem o soluţie generală pentru o problemă generală".
Alin Iacob consideră că BNR a făcut un prim pas către soluţia corectă: "Este un început, întrucât până acum nu ştiu să se fi vorbit la BNR despre împărţirea poverii. Actualul discurs al Băncii Naţionale se diferenţiază de vechiul discurs. Sper ca această atitudine să continue, întrucât BNR are pârghiile să determine băncile să găsească soluţii reale în beneficiul consumatorilor. BNR poate face mai mult - trebuie să vorbească şi cu cei care-i reprezintă pe consumatori, să meargă pe teren şi să vadă ce se întâmplă cu adevărat în bănci".
Preşedintele AURSF opinează că, dacă legea care prevede eliminarea clauzelor abuzive ar fi fost dată din 2009, acum nu mai aveam sistem bancar. Domnia sa ne-a precizat că AURSF este împotriva implicării statului în problema creditelor în CHF.
România intenţionează să emită eurobonduri pe pieţele externe în februarie-martie, iar discuţia despre conversia creditelor în franci la curs istoric ar putea avea ca impact creşterea CDS, ceea ce ar însemna costuri mari la o emisiune de 1 miliard de euro, potrivit Guvernatorului Mugur Isărescu. Domnia sa a precizat: "Tot se dă cazul Poloniei - abia au discutat despre curs istoric (n.r. polonezii) şi le-a sărit CDS cu 15-20 puncte. Nu uitaţi că în februarie-martie s-a anunţat că România vrea să iasă pe pieţe internaţionale de capital. N-are niciun rost să ne împrumutăm mai scump. La un împrumut de un miliard vă daţi seama ce înseamnă un 0,2-0,3-0,5%? Costuri suplimentare".
•
• 3,6 miliarde lei - pierderea sistemului bancar la 30 noiembrie 2014
Pierderile înregistrate de sistemul bancar, la finalul lunii noiembrie 2014, se ridică la 3,6 miliarde lei, potrivit datelor prezentate, vineri, de Guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale, a spus, recent, în ocazia participării sale la şedinţa din Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor, că, pentru întregul an, pierderile băncilor ating o sumă mult mai mare.
În cadrul unui interviu acordat Ziarului BURSA, lunea trecută, domnia sa a precizat: "Când am spus că pierderile pe 2014 vor depăşi lejer 2,5 miliarde lei, cuvântul «lejer» trebuia scris cu litere mari".
Aceste pierderi provin din provizioanele făcute de bănci pentru creditele neperformante, pe care Banca Centrală le-a cerut de-a lungul anului trecut.
Avocatul Gheorghe Piperea avansează, pe pagina sa de socializare, o cifră mult mai mare decât reprezentanţii BNR.
"Pierderile reale ale băncilor, doar la nivelul anului 2014, sunt de 7 miliarde lei şi nu provin nici din clauze abuzive, nici din conversia ratelor la cursul istoric, ci din nişte mici greşeli de management, strecurate pe ici, pe colo", subliniază domnia sa.
1. Mesaj pentru demagogii Piperea și Iacob:
(mesaj trimis de anti-OTV în data de 02.02.2015, 01:40)
Dacă o bancă are o discrepanță între monedele de denominare a activelor și pasivelor (currency mismatch) nu înseamnă automat că banca aceea ar fi speculat pe o anumită monedă. Spre ex., dacă are pasivele (fondurile atrase) în EUR, iar activele (creditele acordate) în CHF, banca se poate proteja prin swap-uri valutare încheiate a priori cu o contrapartidă, astfel încât sumele în CHF (rambursate de către debitori) sunt plătite acelei contrapartide în schimbul EUR (sume care ulterior sunt plătite creditorilor/deponenților băncii); contrapartida ar putea fi în situația inversă - să aibă fonduri în CHF, iar clienții săi să fi dorit credite în EUR. Mai mult, stingerea obligațiilor între acea bancă și contrapartidă se poate face periodic doar prin plata unei diferențe între cursul prestabilit (la care cele două instituții au încheiat operațiunea inițială) și cursul pieței la diferente momente din viitor. Așa că prea-înțelepții Piperea și Iacob să pună burta pe carte și să nu mai lanseze ipoteze senzaționale.
1.1. problema este la butoiasul (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 02.02.2015, 02:22)
Cu zaibar deoarece toate ordinele BNR PE care le-am citit mentioneaza numai principalul SI dobanda. Asadar comisionul de administrate nu constitute un RISC sistemic deci plate FI omis de la plata .Nu sunt bestial domnule Piperea?
1.2. Ce destept esti in prognoze despre trecut!! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de petred în data de 02.02.2015, 09:11)
Sa nu te deochi cat esti tu de destept! Deci, care va sa zica, banca mie mi-a dat 10.000 de franci in lei adica 23.000 de lei noi.
Bancile recunosc in mod tacit ca habar n-au despre tranzactiile cu valuta. Ei nu stiau ca se poate pierde, ei nu stiuau ca exista riscuri, dar clientul needucat, lacom, prost cum il tot faceti voi, care va crea o criza economica in romania de va cadea si economia Chinei si a Rusiei si a SUA in secunda doi stia totul.
Prietene cand iei un salariu de cateva mii de euro sau si mai bine iti platesc parintii toate cheltuielile e normal sa te consideri intelept.
Vrei sa imi spui mie inteleptule destept ca valoarea de cumparare a CHF va ramane neschimbata???
Inseamnca ca tu crezi ca toti suntem de-a dreptul lobotomizati.
Oricine, chiar si un amator stie ca aceasta valoare se schimba si se va stabiliza la un anumit curs.
Acuim desteptul p... mele spune ce se intampla cu diferenta dintre 4,8 de care tineti cu dintii si diferenta din ziua in care se va stabiliza?
Daca se stabilizeaza in jur de 4 lei?
Dati ordonanta de urgenta sa se acopere de la bugetul de stat diferenta de curs.
Boceala asta generala distruge mitul bancherilor destept care de fapt nu stiu mai multe decat speculantul valutar dintr-o gara .
Concluzia e ca bancile au dat aceste credite in CHF sperand ca vor sparge piata valutara si vor tripla profiturile doar din acest curs.
Daca tot e profit pe curs sa impartim profitul.
Sa nu fie cursul la data acordarii sa fie la data curenta si sa impartim profitul obtinut din speculatia de curs.
Cand banca a dat banii a mai castigat o mica diferenta din curs. Daca plateai in ziua aia tot aveai o diferenta data de cursul de cumparare si cursul la care ti-a vandut banca CHF aia.
Momentan nu este timpul sa se afle matrapazlacurile. Dar si cand va fi, si cand va fi.... Imi pregatesc o lada de sampanie pentru a deschide cate una pentru fiecare dintre voi care ati inselat in "criza francului" cand veti primi sentinte definitive si irevocabile si voi ura La multi Ani!!
Ulciorul nu merge de multe ori la apa. Asteptam momentul adevarului.
Istoria ne spune ca la un moment dat se va sparge aceasta bula de protectie.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2015, 15:25)
poate BNR ar trebui sa verifice contractele celor cu credite care sunt pline de clauze abuzive si nu ar mai fii nevoie de nici o conversie
1.4. Mai multa munca (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Mai multa munca în data de 02.02.2015, 15:31)
Noi cu destepti de genul asta suntem pe ultimul loc in UE.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anti-OTV în data de 02.02.2015, 19:29)
Dar la contribuția domniilor voastre la această situație v-ați gândit ? Aproape toți ați devenit speculatori imobiliari, ați umflat la maxim piața rezidențială, în loc să folosiți o parte din bani pentru investiții productive. Iar acum vedeți responsabili doar în cealaltă parte din contract, dar ignorați vina proprie, care este semnificativ mai mare - este ca și cum barmanul ar fi unicul responsabil pentru că niște cheflii nu au înțeles că există o limită și la băutură !!!
1.6. ALOOO !!! (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Anti-OTV în data de 02.02.2015, 19:51)
Banca ți-a dat ce ai cerut - dacă voiai CHF îți dădea CHF, dar ai vrut EUR. N-ai înțeles nimic din ce am scris și ai un limbaj suburban. O bancă prudentă (care știa că are pasivele și activele în monede diferite) s-a protejat prin mecanisme de piață; ori tocmai pentru că persoanele fizice nu prea aveau acces la (și cunoștințe despre) instrumente de hedging, nu ar fi trebuit să-și asume un risc pe care nu-l puteau gestiona. Mai mult, pentru că nu ai un salariu mare, nu ar trebui să-ți asumi obligații a căror neîndeplinire ar putea să-ți ruineze viața. Prin mecanismul foarte simplu pe care ți l-am descris, o bancă prudentă și-a diminuat riscul și va fi protejată (inclusiv deponenții acesteia) atât timp cât debitorii și contrapartidele din swap-uri își onorează obligațiile. Dar tu vrei ordonanțe pentru a socializa consecințele negative ale ignoranței și ale lipsei tale de educație; vorba Conului Leonida - să se dea o lege de ”murături”. Tu ai vrea ca profiturile altora (care în realitate nu există) să se împartă cu tine şi eşti foarte mărinimos să împarţi şi tu pierderile TALE cu milioane de cetăţeni care au fost mai prudenţi/chibzuiți. Asta da solidaritate !!! În privința pregătirii lăzii de șampanie, vezi că a mai fost un neghiob care spunea că-și va pregăti niște popcorn pentru ca să asiste la TV la dezbaterile din turul I al alegerilor prezidențiale, iar în final a rămas de căruță. PUIE MONTA !!!
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de aiurea în data de 02.02.2015, 21:37)
Nu mergi la plimbare "bancherule" ??? Banca a impus credit in chf, banca mie personal mi-a spus ca nu are chf in cont si nici nu se stie daca o sa aiba (asta s-a intamplat dupa semnarea contractului... pana atunci nu au schitat nimic). Tu nu intelegi ca bancile nu au avut chf niciodata??? Au fost doar pe hartie... 2 ani dupa ce am luat creditul nu am gasit in piata sa cumpar chf... Despre ce vorbim? Am avut credit in euro cu DOBANDA FIXA si la un an mi-au marit dobanda ( la vremea respectiva nu am stiut ca au facut-o ilegal). M-am bazat ca nu na inseala si mi-au bagat pe gat credit "sigur" cu dobanda fixa in Chf. Dupa care au reincercat sa o mareasca si sa o faca variabila... Atunci m-am desteptat si nu am avut incredere... De aici rezulta multe alte clauze abuzive... Asa ca hai sa dam cu ei de pamant... Bancheri nenorociti!!
1.8. Nu i-a dat o bicicleta, i-a fost luată motocicleta (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de Anti-OTV în data de 02.02.2015, 22:28)
Majoritatea covârșitoare a banilor din lumea asta există doar în formă scriptică, ignorantule ! Dacă într-adevăr au încercat și au reușit să-ți modifice dobânda fixă în dobândă variabilă, atunci aceasta ar fi în mod evident o practică/clauză abuzivă. Deci, da, ești pe deplin îndreptățit să mergi în justiție și îți doresc sincer să câștigi și să obții despăgubirile cuvenite. Iar după aceea, ai suplimentar tot dreptul să mediatizezi pe larg cazul tău, pentru a-i afecta reputația acelei bănci și astfel să fie atenționați și alți (potențiali) clienți. Dar, faceți o distincție între riscul valutar (care revine aproape exclusiv clienților) și clauzele/practicile abuzive ! Dacă cineva ți-a furat mașina, îl acuzi pentru asta și nu pentru că te-ar fi molestat. Nu amestecați inutil lucrurile - clauzele/practicile abuzive existau și trebuie eliminate și sancționate de ANPC indiferent de aprecierea ori deprecierea CHF, USD, EUR etc.
1.9. nene sa-ti explic cu un desen: (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de ian în data de 02.02.2015, 22:52)
vrei CHF? la 2 noaptea? nici o problema. cu conditia sa ai un cont deschis la o banca in CHF [in lumea civilizata numai mafiotii umbla cu banii la valiza, sau manelistii nostri care se filmeaza pe youtube cu banetul], si unul in lei. de schimb valutar in cont ai auzit?? nu, tu sti "decat" de bancnotele verzi, rosii si de alta culoare...cand ti-ai luat sa zicem plasma de la emag, desigur cu CHF nu-i asa, nu puteai sa-i zici lui emag ca daca tot te siluieste sa-i platesti CHF atunci ar face bine sa aiba cont inj CHF?... hai ca m-a,m molipsit si bat campii
1.10. Raspuns (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de Andrada în data de 15.02.2015, 15:52)
Eu vreau doar sa intreb cine raspunde pt bancile care au acceptat cupoane de pensi de la clienti care nu se incadrau cu salariu pt credit acele persoane poate nu mai traiesc iar rata care a crescut de cine mai poate fi sustinuta bancile si.au luat masurile de protectie cand au acceptat de la clienti sa aduca orice cupon numai sa dea creditul?acum nu.I mai intereseaza
2. fără titlu
(mesaj trimis de mr X în data de 02.02.2015, 07:55)
Dar, pina la urma, a fost vreun clinet care a fost batut de angajatii bancii sa ia creditul?
[la mult prea multi dintre ei, nevoia perosanala a fost de fapt nevoia de "a se da mare"]
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2015, 08:48)
Foarte sanatoasa judecata!
Bravo!
Dar, pina la urma, vor fi o multime de clienti care sa-i bata pe bancheri.
Ce crezi ca vor alege, cind alternativa e sa se spinzure?
3. Regulile jocului ...
(mesaj trimis de Theraflu în data de 02.02.2015, 09:03)
Regulile jocului le-a facut si le face BNR sau creditorii ?
Daca imprumuturile in franci erau asa de riscante de ce BNR a permis ca bancile sa acorde imprumuturi in franci fara sa ii aiba in linii de credit ?
Daca se mentineau procentele rezervelor minime obligatorii bancile nu trebuiau sa mai vina cu banii in Romania sa acopere diferenta dintre euro si franc pentru liniile de credit in euro si acordate in franci ?
Sa ne spuna domnul Isarescu sau Cinteza cum puteai in 2006 si cum poti in 2015 sa acorzi un credit in franci fara sa ii ai in cont ?
Cifrele care le comunica BNR se cam schimba de la o si la alta mai ceva ca piata Matache, de ce ?
Rog pe cei atinsi de drama imprutului in franci sa posteze o copie a contractului cu banca (primul) catre BURSA si poate gasim o solutie legala sa anulam aceste contracte ! Sigur e ceva putred acolo daca 1 din 5 debitori castiga procesul cu banca si teama enorma la BNR si bancile creditoare !
Bancile astea creditoare in franci ar trebui sa aiba niste profituri enorme pe seama imprumutatilor care platesc acest bir nedrept. Sa dam o lege noua in care profiturile din ceste imprumuturi sa ramana Romania sau sa fie impozitate cu 84% !
Din ce vad la suprafata bancile au transferat pierderile si riscurile in Romania iar profiturile catre bancile mama, iar asta sub ochii si bunavointa BNR-ului !
3.1. MATURIZATI-VA! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Andra în data de 02.02.2015, 13:08)
Normal ca acum toti va dati rotunzi si destepti. Sunteti in faza de negare acum: “Nu! Nu eu am fost prost! Prost a fost ala si ala ca nu mi-a dat mura in gura!”. Asumati-va responsabilitatea! Eu mi-am facut credit in euro, TOCMAI, pentru ca am luat-o logic!!! Euro niciodata, dar NICIODATA, nu va exploda cum au facut-o intotdeauna valutele exotice, precum francul elvetian! Asa ca nu va mai plangeti atat pe net si MATURIZATI-VA!
3.2. Nu te inteleg... (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 02.02.2015, 14:34)
Ce vrei sa spui ?
Sunt niste probleme majore cu francul asta in toata Europa !
Nici cei cu credite in euro nu sunt prea fericiti cu toata "logica" de la momentul luarii creditului !
Toata economia sufera din cauza acestor credite neperformante pentru societati care intra in insolventa si faliment iar costurile le suportam noi toti dar persoanele fizice cu astfel de credite nu pot iesi din acest joc cu credit in franci.
Cine castiga din aceste credite daca in bilantul bancilor din Romania nu se regaseste aceste profituri si unde se duc ?
Care a fost logica cand ai luat creditul in euro ?
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de unu în data de 02.02.2015, 15:06)
sa vezi tu ce [...] o sa mananci cand euro va fi urmatoarea treapa.. si o sa va treziti datori vanduti si in [...] gol.
3.4. Pai nu ai ce sa intelegi! (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Andra în data de 02.02.2015, 15:08)
Nu le-a pus nimeni cutitul la gat celor care si-au luat credite in franci sa-i oblige sa opteze pentru CHF! Si acum toti se plang si se dau nevinovati... Pai singurii vinovati ca si-au luat credite in franci elvetieni sunt doar ei! Pentru ca pe contractul de la banca se regasesc doua semnaturi, a bancii sia clientului. Nu a lui Isarescu sau a mea....
3.5. Pentru Camatari (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2015, 16:04)
Da asa este pentru ca voi camatarilor lucrati din birouri imbracati in costume si semnati contracte pe care nu le respectati,
Citez "In momentul in care in piata vor interveni fluctuatii majore se vor schimba conditiile contractuale" cu acest text ne vedem la tribunal.
Acestea sunt contracte cadru, dar in Romania dupa ce voi castiga eu procesul, celelate contracte nu se vor modifica.... legi aprobate de destepti.
3.6. AI SEMNAT! (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de Andra în data de 02.02.2015, 16:27)
Ai semnat de buna voie si nesilit de nimeni acel contract in care se regaseste clauza respectiva.. Adica ai semnat la risc, ai riscat sperand ca fluctuatia francului elvetian nu va fi majora, iar acum vii cu pretentii ca dai in judecata si ca spanzuri. Prietene, nu lucrez in niciun birou si nu fac parte din camatarii de care spui tu, dar pot sa iti garantez ca nu vei castiga niciun proces. :) Conditiile imprumutului au fost astea si astea, le-ai acceptat, bine, nu le-ai acceptat, iar bine, degeaba mai tipi acum!
3.7. Ai dreptate ... (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 02.02.2015, 18:52)
Ai dreptate bancile au fost niste "ingerasi" care au venit cu contractele alea de credit a la Faust iar cei ce au semnat trebuie sa plateasca cu orice pret si daca francul ajunge la + infinit !
Isarescu este si el pe contract cu bnr ca doar ei aprobau normele si modelul de contrac, dar chiar daca ai fi semnat si tu - se schimba ceva ?
3.8. am semnat (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de butan în data de 02.02.2015, 19:50)
am semnat dardespre art. din contract care ar fi trebuit sa vorbeasca despre riscul valutar,juristii piraeus ,au crezut de cuvinta ca nu e asa de important pt client.si l au scos
3.9. Bravo romani (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Victor în data de 02.02.2015, 22:13)
Sa moara si capra vecinului
Ce tari sunteti voi cei cu euro
Natie de oameni prosti si invidiosi
Va bucurati ca ii merge rău unui om care a vrut o casa
Bravo
De asta sunt tiganii si multe alte natia mai buni ca noi
Voi sa meriti pe strada nu meritati nici măcar un apel la 112
Lăsa sa câștige bancile si masonii lui isarescu decât sa aibă omul o familie normala
4. Pipera stie ce e ala contract ?
(mesaj trimis de emil în data de 02.02.2015, 09:19)
Piperea e pe dinafara ca jurist, are gandire comunista.
Treburile sunt clare
Bancile au avut niste produsein 2006, clientii au fost liberi in decizii, si au facut niste INTELEGERI care trebuie respectate.
Cei cu credite in Franci se considerau cei mai " smecheri " cu dobanzile lor cele mai mici.
S-a intamplat sa le iasa prost, cu casele si cursul, ca in orice economie de piata, si acum vor sa plateasca altii.
Oricum cu 2/3 sin credite in franci s-au dus pe consum : masini, excursii,..., si au garantat cu casa.
E clar ce a gandire au avut.
Restul e populism ieftin si iresponsabilitate cu consecinte grave pentru Romania daca se creaza precedente la valori mic fata de PIB si fat de vecini.
4.1. Nea Emile (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de marian în data de 02.02.2015, 10:24)
Nea Emile, altu care te dai deștept pe aici, probabil că nu ai auzit vreodată de vicii de contract, la cât pari de deștept nici nu ai cum, și ai tu convingerea asta, nea Emile, că absolut toate contractele astea sunt pur și simplu duse la bun sfârșit, gata s-au semnat pa și la revedere, și că ești tu gelos pe lume că și-au luat și ei case și mașini, că au fost în excursii și tu ai fost acela deșteptu și ai preferat să dormi în copac la tine la țară acoloșa, doar așa că vrei tu nea Emile.
4.2. Pentru Emil (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Geo în data de 02.02.2015, 15:08)
Prevedere din codul civil.
Art. 1271
Impreviziunea
(1) Părţile sunt ţinute să îşi execute obligaţiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creşterii costurilor executării propriei obligaţii, fie datorită scăderii valorii contraprestaţiei.
(2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepţionale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligaţiei, instanţa poate să dispună:
a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părţi pierderile şi beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
b) încetarea contractului, la momentul şi în condiţiile pe care le stabileşte.
(3) Dispoziţiile alin. (2) sunt aplicabile numai dacă:
a) schimbarea împrejurărilor a intervenit după încheierea contractului;
b) schimbarea împrejurărilor, precum şi întinderea acesteia nu au fost şi nici nu puteau fi avute în vedere de către debitor, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului;
c) debitorul nu şi-a asumat riscul schimbării împrejurărilor şi nici nu putea fi în mod rezonabil considerat că şi-ar fi asumat acest risc;
d) debitorul a încercat, într-un termen rezonabil şi cu bună-credinţă, negocierea adaptării rezonabile şi echitabile a contractului.
4.3. Pentru Emil (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Prostia este infinita - A. Einstein în data de 02.02.2015, 15:42)
Noi cu "destepti" de genul asta suntem pe ultimul loc in UE.
Citeste ce insemana un credit ipotecar, vezi din 2005 pana in prezent cum a evolut piata de la noi, compara creditele din vest 2005-2015, vei avea o mare surpriza.
PS:Poate nu este prostie ci doar ura fata de aproape.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2015, 21:43)
Emilus esti dus frate... Pipera si alti comunisti de avocati au mii de procese castigate in instanta... Mai bine citeste "punguta cu 2 bani"
5. Viciu de contract e cursul ?
(mesaj trimis de Emil în data de 02.02.2015, 10:57)
Judeca-ti pe vicii.
Este ca evolutia cursului e toxica ?
Ar fi buna nu o iertare de datorii, si sa plateasca prostii, este ?
Intindeti-va cat e plapuma si e totul bine.
5.1. Pentru Emil (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Geo în data de 02.02.2015, 15:10)
Asta atata timp cat nu se modifica dimensiunile. La inceput am fost obligati sa ne intindem cat e plapuma, apoi nu a mai interesat pe nimeni ca plapuma s-a modiifcat.
5.2. Pentru Emil (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Prostia este infinita - A. Einstein în data de 02.02.2015, 15:46)
Noi cu "destepti" de genul asta suntem pe ultimul loc in UE.
Citeste ce insemana un credit ipotecar, vezi din 2005 pana in prezent cum a evolut piata de la noi, compara creditele din vest 2005-2015, vei avea o mare surpriza.
PS:Poate nu este prostie ci doar ura fata de aproape.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2015, 12:07)
De ce pentru Grecia se poate sterge 100 mil. € se pot tipari bani pentru persoana fizica- firma nu se poate. Daca ai scos 100 ( o moneda) platesti 200 sa se stinga contractul.
Cam tusesc bancile cele grecesti austriece. Mai primesc ajutor de stat, intrebarea este pana cand. Daca trecem cat mai putin pragul bancilor o sa se inchida.
7. Asa-i romanul!
(mesaj trimis de Iuli în data de 02.02.2015, 13:04)
Daca francul se deprecia, vedeai aici numai "Bravo BNR", "Isarescu e cel mai tare", "Ce destepti am fost ca ne-am facut credit in franci" si asa mai departe. Dar asa normal ca nu le convine si fac pe carcotasii si pe atotstiitorii. Mai lasati-ne! Voi sunteti oamenii care intotdeauna cautati ce e mai ieftin si mai prost, ca de ce sa platiti cu un leu in plus si sa va fie bine pe toata perioada creditului, lasa ca ati mers la risc si ati dat mai putin la inceput, iar acum uite ca s-au adeverit tot ce au spus BNR si specialistii inca de prin 2006.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2015, 15:35)
Tare prost esti educat cine se imprumuta in zilele noastre de la banca cine vrea sasi creasca copii intro casuta incalzita eu nam auzit pe nimeni car fi luat banii dela banca sa faca excursii te intreb eu ai ajutat tu o familie cu banii din buzunarul tau vreo data o familie saraca sint sigur ca nu asa ca mai bine nu comenta.
7.2. Satul de incompetenti (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Satul de incompetenti în data de 02.02.2015, 15:54)
Adevarul este ca in 2006 un credit in lei avea dobanda de 20% , in EURO 11% , iar unul in franci de 4%. Peste toate atea ne uitam in VEST unde dobanda era 2% la EURO.
Daca nu stii cum era situatia TACI.
7.3. Satul de incompetenti (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Satul de incompetenti în data de 02.02.2015, 16:04)
Adevarul este ca in 2006 un credit in lei avea dobanda de 20% , in EURO 11% , iar unul in franci de 4%. Peste toate atea ne uitam in VEST unde dobanda era 2% la EURO.
Daca nu stii cum era situatia TACI.
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Victor în data de 02.02.2015, 22:23)
Sunteti prosti rău
Dobitocilor bancile nu au vrut sa ne dea credite in EUR
Toti au spus ca ne încadrarea la chf
Pentru EUR trebuia sa ai salariu de director la Hidroelectrica
"Chf cea mai sigura moneda din ultimii 20 ani" isarescu
8. ineptii
(mesaj trimis de ska în data de 02.02.2015, 13:14)
Asa ineptii si tampenii, cu scop evident contrar oricaror principii de logica si fair-play, doar la Iacob si Piperea poti sa citesti.
9. postacii bancilor
(mesaj trimis de antibanca în data de 02.02.2015, 13:27)
Ia uite cum posteaza bancile la comanda! si ce curati si informati sunt ei! Au dat credite cu dobanda raportata la indicii euribor/libor dinintotdeauna. N-au avut niciodata clauze abuzive in contracte. Alba ca zapada bancile astea!
10. De citit si de retinut
(mesaj trimis de Nu strica sa mai cititi ceva inaite sa postati în data de 02.02.2015, 15:23)
Prevedere din codul civil.
Art. 1271
Impreviziunea
(1) Părţile sunt ţinute să îşi execute obligaţiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creşterii costurilor executării propriei obligaţii, fie datorită scăderii valorii contraprestaţiei.
(2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepţionale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligaţiei, instanţa poate să dispună:
a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părţi pierderile şi beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
b) încetarea contractului, la momentul şi în condiţiile pe care le stabileşte.
(3) Dispoziţiile alin. (2) sunt aplicabile numai dacă:
a) schimbarea împrejurărilor a intervenit după încheierea contractului;
b) schimbarea împrejurărilor, precum şi întinderea acesteia nu au fost şi nici nu puteau fi avute în vedere de către debitor, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului;
c) debitorul nu şi-a asumat riscul schimbării împrejurărilor şi nici nu putea fi în mod rezonabil considerat că şi-ar fi asumat acest risc;
d) debitorul a încercat, într-un termen rezonabil şi cu bună-credinţă, negocierea adaptării rezonabile şi echitabile a contractului.
10.1. Evolutia cursuluil nu e ceva exceptional (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de Vlad în data de 02.02.2015, 17:09)
Evolutia cursurilor valutare si a dobanzilor e ceva normal in economiile de piata.
Dolarul a variat mult in ultimul an, euro era 3,2 lei,...
Dobanzile erau diferite la valute, la franc cel mai ieftine, si la toate au scazut.
Conditii exceptionale insemna cu totul altceva, independent de evolutiile normale ale economiei de piata.
Asa, cu toxicitatea valutelor, unde ajungem ?
11. fără titlu
(mesaj trimis de CHF în data de 02.02.2015, 19:05)
Problema e daca banca are la randul ei o linie de credit in franci pt. a finanta imprumutul. Daca nu are, si a cheltuit lei folosind franci doar scriptic, e clar castig oneros conform cod civil. Asta se poate vedea usor in contabilitatea bancii. De asta se fereste Isarescu, daca discutia ajunge in acest punct iese scandal cu castiguri uriase pt. banci din diferenta de curs.
12. fără titlu
(mesaj trimis de La puscarie în data de 03.02.2015, 08:37)
Cu bancherii la puscarie: ziare.com_cat de penal este cazul bancilor care au acordat credite in franci 1346101
13. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2015, 09:38)
Banca nu a castigat atatia ani prin cresterea cHF, in conditiile in care nioua ni s-au dat lei in mana si nu CHF? Guvernatorul spune ca intra Romania in recesiune? Nu ii este rusine? Nu cu acordul BNR s-au acordat credite in CHF?
14. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2015, 09:38)
Banca nu a castigat atatia ani prin cresterea cHF, in conditiile in care nioua ni s-au dat lei in mana si nu CHF? Guvernatorul spune ca intra Romania in recesiune? Nu ii este rusine? Nu cu acordul BNR s-au acordat credite in CHF?