AVOCATUL VASILE DELEANU: "Recuperatorii au mers în instanţă ocolind legea"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 aprilie 2016

Firmele de recuperare au mers în instanţă ca să-i reprezinte pe creditori fără ca legea să permită acest lucru, însă cu acceptul instanţelor, ne-a explicat avocatul Vasile Deleanu.

Afirmaţiile domniei sale răspund întrebărilor noastre adresate ca urmare a recentei decizii date de justiţie într-un proces în care una dintre părţi este EOS KSI, companie de recuperare creanţe.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit: "Cererea de chemare în judecată şi reprezentarea convenţională a persoanei juridice în faţa instanţelor de judecată nu se pot face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă".

Aceasta nu este, însă, o noutate, evidenţiază avocatul Deleanu, care ne-a declarat: "Vorbim despre o prevedere a Codului de Procedură Civilă. Aşa a fost dintotdeauna, nu este nicio noutate. Cei care au dreptul să reprezinte în instanţă persoanele fizice şi pe cele juridice sunt avocaţii. Există o singură excepţie - în cazul în care companiile au consilieri juridici angajaţi, aceştia pot reprezenta în jus-tiţie respectivele societăţi. În rest, doar avocaţii pot face acest lucru. Aşadar, decizia nu este o noutate, dar la noi lucrurile sunt foarte permisive şi flexibile. Până acum, legea nu se aplica, iar recuperatorii îi reprezentau pe creditori fiind în afara legii. Făceau un abuz care era acceptat de instanţe".

Avocatul Vasile Deleanu subliniază că nu este vorba despre cesionarii care cumpără creanţe, ci despre companiile de recuperare. Totodată, domnia sa atenţionează că avocaţii trebuie să îi reprezinte direct pe creditori, nu să aparţină firmelor de recuperare.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii EOS KSI ne-au spus că nu pot oferi un punct de vedere referitor la acest subiect: "Nu contestăm o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, o respectăm şi ne vom continua activitatea în concordanţă cu legislaţia în vigoare".

Un răspuns similar l-am primit de la Asociaţia de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC): "Nu contestăm o decizie a Înaltei Curţi, respectăm decizia şi ne vom continua activitatea în conformitate cu legislaţia în vigoare".

Avocatul Adrian Călin Cuculiş interpretează decizia instanţei după cum urmează: "Toti cei care sunt executaţi silit sau se judecă într-o contestaţie la executare în care Banca, Firma de Leasing sau orice alt creditor persoană juridică este reprezentat de către un recuperator pot invoca lipsa calităţii de reprezentant conform art. 82 din Codul de procedura civilă. (...) Daca nu vor face dovada calităţii de reprezentant (ceea ce va fi imposibil), cererile lor vor fi anulate, la fel şi executările silite!"

Avocatul Cuculiş îi sfătuieşte pe debitori să invoce în instanţă, sub formă de excepţie şi în condiţiile de mai sus, "adică doar pe fondul cauzei", excepţia lipsei calităţii de reprezentant şi să ceară anularea tuturor actelor de procedură făcute de către mandatarul băncii.

Domnia sa atrage atenţia că inclusiv încheierile date de către instanţa de judecată pentru încuviinţarea executării silite pot fi anulate în cadrul contestaţiei la executare, pentru acest motiv.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dar cei care au trecut prin asa ceva pot cere despagubiri morale materiale?

    1. Zi mersi ca ai ramas cu banii si ciocu' mic. Vrei acu' si sa te despagubeasca pentru teapa data? Ca nu te luau aia la ochi daca nu aveai vreo datorie.

      Vreau sa ma despagubeasca firmela acestea din offshore la care le-a permis Isarescu sa fure tara( o parte).

    Trebuie sa ia fiecare contract in parte si sa se asigura ca acesti rechini recuperatori platesc ce au incasat ilegal.

    Felicitari

    1. multumesc.

      Adaug ca in Europa lucrurile sunt foarte clare, nu exista barouri constitutionale",iar in instanta se pot prezenta doar avocatii. 

      ex:in belgia sunt doar 18 avocati care pot pune concluzii la Curtea Suprema. 

      la noi , regula merge si asa infrange si normele procedurale. 

      populism aiurea!vd 

      Prin cedarea creantei bncilor firmelor de recuperare credite, acestea din urma se subroga in drepturile bancilor si actioneaza in nume propriu, nu reprezinta bancile sau orice alta institutie (firma de telefonie sau cablu, de ex.). Aceste firme de recuperare au cumparat drepturile litigioase, actionand in nume propriu. Ba, mai mult, la randul lor, aceste firme actionau in judecat creditorii prin intermediul unor alte firme de recuperare, de ex.EOS KSI prin mandatar SC...., alta firma de recuperare. Trebuia sa se puna capat odata si odata acestor firme de camatarie legala, deoarece ele sunt societati comerciale iar, otrivit legii, nu sunt acreditate de BNR sa perceapa dobanzi. Numai societatile acreditate de BNR, ca bancile, IFN-urile, CAR-urile, au dreptul de a stabili si percepe dobanzi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb