"Axxess Capital" vrea ca Nextebank să absoarbă Patria Credit

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 august 2013

"Axxess Capital" vrea ca Nextebank să absoarbă Patria Credit

Administratorul de investiţii "Axxess Capital" doreşte ca Nextebank, pe care intenţionează să o achiziţioneze, să preia activitatea Patria Credit, instituţie financiară aflată în proprietatea sa, ne-au declarat surse bancare. Potrivit acestora, Nextebank, fosta MKB Romexterra Bank, a notificat Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă în privinţa planurilor să desfiinţeze toate posturile din actuala organigramă, cu excepţia câtorva poziţii, şi să înfiinţeze posturi noi, al căror număr ar urma să reprezinte 40% din numărul celor desfiinţate. Noile posturi ar urma să fie ocupate în urma unui proces intern de recrutare, asistat de un consultant extern.

Reorganizarea ar fi fost solicitată de "Axxess Capital", care vrea ca actualii angajaţi ai Patria Credit să fie transferaţi la Nextebank, după ce va prelua instituţia de credit, potrivit surselor citate. Reprezentanţii "Axxess Capital" şi cei ai Patria Credit nu au putut fi contactaţi, în timp ce oficialii Nextebank nu ne-au oferit un răspuns pe marginea subiectului, până la închiderea ediţiei.

Patria Credit a solicitat, în anul 2009, obţinerea unei licenţe bancare, însă Banca Naţională a României (BNR), a refuzat să i-o acorde. Refuzul Băncii Centrale, venit la un an de la înaintarea solicitării, a fost determinat de natura celor doi investitori ai Patria Credit, Romanian American Enterprise Fund (RAEF) şi Balkan Accession Fund (BAF), mai exact de faptul că acestea sunt fonduri de investiţii, care au, prin definiţie, o perioadă de existenţă limitată. Horia Manda, managing partner "Axxess Capital", declara, atunci, că este posibil ca, pe termen lung, în acţionariatul Patria Credit să fie atrasă o bancă din străinătate, în vederea obţinerii licenţei bancare.

BNR pare să îşi fi schimbat, între timp, atitudinea faţă de prezenţa fondurilor de investiţii în acţionariatul băncilor locale, aceasta văzând cu ochi buni interesul britanicilor "AnaCap" pentru achiziţia unei instituţii de credit din ţara noastră. După ce oferta sa pentru Banca Comercială Carpatica a căzut, din cauza neacceptării de către acţionari a preţului oferit, "AnaCap" s-ar fi orientat către cumpărarea Marfin Bank România, conform informaţiilor apărute în presă.

Interesul "Axxess" pentru Nextebank este generat de situaţia bună a bilanţului acesteia, comparativ cu instituţii de credit de dimensiuni similare, ne-au explicat sursele. "Nextebank are o lichiditate bună, datorită unei baze solide de depozite. De asemenea, portofoliul de credite a fost «curăţat», iar situaţia împrumuturilor neperformante s-a îmbunătăţit semnificativ.

La rândul său, Patria Credit are un portofoliu de credite de calitate bună, ceea ce ar face ca entitatea creată prin fuziunea celor două să arate bine", ne-au declarat acestea.

Nextebank avea, la finele anului trecut, active în valoare de 1,064 miliarde lei, reprezentând 0,3% din totalul activelor bancare din ţara noastră.

Informaţiile despre interesul "Axxess Capital" pentru Nextebank au apărut în luna aprilie

Ziarul BURSA a scris, în exclusivitate, în luna aprilie, că "Axxess Capital" ar dori să cumpere Nextebank. Săptămâna trecută, surse din piaţa bancară ne-au spus că administratorul de investiţii ar fi ajuns la un acord cu grupul ungar MKB Bank, acţionarul majoritar al Nextebank, privind achiziţionarea instituţiei de credit. Reprezentanţii băncii maghiare ne-au precizat, atunci, că la momentul respectiv nu sunt noutăţi de declarat, fiind, însă, pregătiţi să împărtăşească informaţiile privind procesul de vânzare a acţiunilor deţinute la Nextebank, la momentul potrivit. La rândul lor, oficialii "Axxess Capital" ne-au declarat că nu comentează informaţiile "obţinute pe diverse canale", politica firmei fiind să informeze în mod direct opinia publică atunci când realizează un acord pentru o tranzacţie. Persoane apropiate situaţiei ne-au confirmat, însă, că administratorul de investiţii şi-a anunţat verbal intenţia de cumpărare, care depinde de realizarea reorganizării.

Aceasta ar fi a doua tentativă de vânzare a Nextebank, după ce tranzacţia cu compania americană "PineBridge investments" a căzut, aparent din cauza neacceptării BNR ca banca să fie deţinută de către o entitate non-europeană. "PineBridge Investments" este o companie de administrare a activelor, deţinută de către un grup investiţional privat asiatic, înregistrat în Hong Kong.

Dacă "Axxess Capital" ar achiziţiona Nextebank, aceasta ar fi cea de a treia investiţie a sa în sectorul bancar din ţara noastră. Fondurile aflate în administrarea sa s-au regăsit, în trecut, în acţionariatul Băncii Româneşti, care a fost vândută, între timp, către National Bank of Greece, şi în cel al Băncii Agricole, devenită Raiffeisen Bank România. Alte investiţii în sectorul financiar local au fost cele în Domenia Credit, cumpărată de Garanti Bank şi redenumită Garanti Credite Ipotecare, şi Estima Finance, vândută către GE Money.

Patria Credit este o instituţie financiară nebancară specializată în microfinanţare. Societatea are ca obiect de activitate acordarea de credite pentru afaceri microîntreprinderilor şi companiilor mici, întreprinzătorilor individuali, producătorilor agricoli şi persoanelor fizice. Volumul creditelor plasate anul trecut reprezintă echivalentul a aproximativ 31 milioane de euro.

Finanţatorii Patria Credit sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (FEI), Fondul European pentru Europa de Sud-Est (FEES), International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, agenţia americană Overseas Private Investment Corporation (OPIC), administratorul de investiţii Developing World Markets (DWM) şi cooperativa de credit OIKO Credit.

RAEF şi BAF au preluat Patria Credit în anul 2007, când aceasta purta numele de Capa Finance, în urma unei tranzacţii (care a presupus şi o majorare de capital) de aproximativ 15 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb