Băeşu, ANRP: "Instanţele dau decizii contrare legii"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 martie 2013

ANRP are pe masă hotărâri judecătoreşti potrivit cărora trebuie să acorde titluri, în ciuda prevederilor legale

Deşi toate procedurile privind despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist au fost suspendate până la 15 mai 2013, prin lege, instanţele judecătoreşti obligă ANRP, în mai multe dosare, să emită titluri de despăgubire.

Astfel, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor trebuie să găsească soluţia pentru această situaţie contradictorie.

"Avem instanţe în această ţară care ne transmit că nu le pasă de lege. Avem hotărâri judecătoreşti care «înfrâng» legea", ne-a declarat George Băeşu, preşedintele ANRP. Potrivit domniei sale, ANRP caută o rezolvare a situaţiei, întrucât nu doreşte să plătească amenzi.

"Totodată, nu dorim să creăm un precedent periculos şi nici să plătim din buzunar", ne-a spus preşedintele ANRP.

George Băeşu ne-a precizat că, în acest moment, există câteva sute de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, cele mai multe dintre ele cerând ANRP să evalueze dosarele. Potrivit domniei sale, câteva hotărâri dispun emiterea de titluri şi alte câteva, "foarte puţine", după spusele lui George Băeşu, stabilesc şi sumele de plată.

Probabil că va fi nevoie de o procedură administrativă, consideră preşedintele ANRP.

Vara trecută, toate procedurile privind despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist au fost suspendate până la 15 mai 2013, după ce parlamentarii au adus unele modificări la OUG 4/2012 şi la OUG 62/2010.

OUG 4/2012 stabilea că la data intrarii ei în vigoare (n.r. 16 martie 2012), se suspendă, pe o perioadă de şase luni, emiterea titlurilor de des-păgubire, a titlurilor de conversie, precum şi procedurile privind evaluarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri.

La OUG 62/2010, parlamentarii au modificat articolul referitor la suspendarea eliberării titlurilor de plată la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Din cauza numărului mare de procese, Guvernul a fost obligat de CEDO să modifice legea retrocedărilor şi trebuie să se conformeze până în luna mai, după ce a obţinut o extindere cu nouă luni a termenului prevăzut iniţial pentru vara trecută.

Potrivit variantei agreate de Guvern pentru noua lege, restituirile se vor face preponderent în natură.

Deşi iniţial Guvernul a spus că îşi va asuma răspunderea pe proiect pe 26 martie, premierul Victor Ponta a anunţat că a cerut CEDO o păsuire de trei săptămâni.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Situtia a parut deoarece ANRP a tergiversatbsistematic rezolvarea dosarelor. Unii petenti s-au adrest intermediarilor, vanzandu-si dosarele la 30-50% din valoarea lor. Exista suspiciuni ca intermediarii au avut "culoare" la ANRP:Vicepresedintele Baciu condamnat pentru coruptie, duba intermediarilor in fata sediului.etc. Dl Baesu vrea sa-si asume atributii neconstitutionale: anularea deciziilor judecatoresti (contrar principiului separarii puterilor). ANRP poate contesta executarea in instanta

    Se mai respecta ceva in tara asta?Daca politicieni au facut prostia cu retrocedarile,de sa nu faca si judecatorii?

    obligarea emiterii titlurilor pe perioada suspendarii e POVESTE,dnule dr baesu.E posibil sa fie sentinte cu recurs,cind perioada de suspendare va expira.pina la judecarea recursului.In privinta hotaririlor cu stabilirea sumei,RUSINICA ca aveti studii de drept dnule dr Baesu.De la aparitia ANRP ,2005,nu se mai dau sentinte cu VALOAREA PRECIZATA.doar in situatia cind procesul a inceput inainte de 2005.

    1. intradevar sunt oameni care au stat prin tribunale ani de zile care au pierdut sume fabuloase cu avocatii si timp .rugam promulgati legea daca nu veti plati sume mari si pe intarzierea platilor ,deci timpul curge in defavoarea statului.

      sunt unul care dupa aproape 10 ani de proces cu statul am obtinut o hotarare definitiva si irevocabila de 2008 cu suma stabilita si am depus dosarul pentru solutionare tot din 2010 la anrp.timp de 2 ani nu a fost tinuta nici o sedinta si noi vrem sa rezolvam problema despagubirilor ?neasumand raspunderea cat mai repede pentru a debloca situatia vom merge cu totii la cedo pentru a arata cum se lucreaza la noi .multumim si astepam raspunderea acestui guvern responsabil cum pare pana acuma

    dnule presedinte al ANRP,dr G.Baesu ,nu instantele dau decizii contrare legii,ci institutia pe care vremelnic o conduceti a calcat legea in picioare,si persoanele indreptatite la despagubiri.Atita timp cat nu exista dovada platii la dosarele finalizate,cind ANRP isi da siesi dispozitii privind ordinea de solutionare a dosarelor,NU MAI POZATI IN VICTIME CA NU VA CREDE NIMENI.Sunteti Penibili.

    DNULE PRESEDINTE ANRP DR,GEORGE BAESU,afirmatia dvoastra vis a vis de instante este foarte grava cu atat mai mult cu cat a ti absolvit fac.de drept.Incompetenta juristilor si nu numai din ANRP este principala cauza pt care pierdeti procese la foc automat.Subalternii dvoastra in loc sa si de a silinta in solutionarea dosarelor cat mai repede isi folosesc "competenta "in a inventa motive si acte pt tergiversarea la infinit a dosarelor.Am sa va dau si un exemplu de crasa prostie a juristilor ANRP:PE 28.03.2013 SA JUDECAT LA ICCJ UN RECURS PROMOVAT DE ANRP PE LG 554-SANCTIUNE AMENDA.Stiti dnule dr.George Baesu de ce SA RESPINS?CA TARDIV FORMULAT.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb