Banca centrală rusă a interzis plăţile de dobânzi scadente către străinii care au împrumutat statul rus cu ruble

G.B
Bănci-Asigurări / 3 martie 2022

Banca centrală rusă a interzis plăţile de dobânzi scadente către străinii care au împrumutat statul rus cu ruble

Banca centrală rusă a interzis, astăzi plăţile de dobânzi scadente către străinii care au împrumutat statul rus cu ruble, măsură despre care unii investitori şi economişti spun că echivalează cu un "default", adică o incapacitate de plată, potrivit economedia.ro.

Tehnic, banca centrală rusă a interzis plăţile de cupoane către proprietarii străini de obligaţiuni în ruble, cunoscute sub numele de OFZ, numind această măsură un pas temporar pentru a susţine pieţele în urma sancţiunilor internaţionale, scrie Bloomberg.

OFZ sunt datoriile guvernamentale ruse denominate în ruble. Ele sunt obligaţiuni de împrumut federal cu cupon emise de guvernul rus. Ministerul Finanţelor scoate la licitaţie OFZ-uri pentru a finanţa bugetul federal, sau mai puţin frecvent, pentru a salva băncile cu probleme. Având în vedere rolul lor, ele formează o parte esenţială a sistemului financiar rus.

Investitorii împrumută statul rus cu o sumă pe o perioadă determinată, iar anual statul plăteşte o dobândă, urmând ca la finalul împrumutului să returneze integral împrumutul, plus dobânda din acel an. Practic, banca centrală rusă interzice acum plata acestei dobânzi anuale, dar doar pentru cei care au împrumutat Rusia în ruble. Măsura nu se aplică şi altor împrumuturi.

Conform Bloomberg, investitorii străini care deţineau obligaţiuni de aproape 3.000 de miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) ar putea rămâne neplătiţi la începutul lunii februarie, dacă Rusia a blocat plata dobânzilor.

Banca centrală nu a precizat cât va dura interdicţia. Luni, agenţia de ştiri de stat Interfax a raportat că suspendarea temporară va fi în vigoare pentru o jumătate de an, cu excepţia cazului în care autoritatea de reglementare o anulează în avans.

"Acesta va fi probabil un default tehnic, vom vedea cât timp durează. De asemenea, vedem o probabilitate mare de nerambursare tehnică a euroobligaţiunilor la nivel suveran", a declarat Nick Eisinger, economist la Vanguard Asset Management din Londra.

Şi economişti consultaţi de Economedia susţin că această măsură echivalează cu un "default", dar unul "selectiv", deoarece doar unii investitori nu îşi primesc banii.

În 2020, investitorii străini deţineau OFZ în valoare de 43 de miliarde de dolari sau aproximativ o treime din obligaţiunile suverane în ruble, scria Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb