Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a intervenit, ieri, pe pieţele valutare, încercând să oprească aprecierea francului, după ce Grecia a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi închiderea băncilor, transmite Reuters, conform Agerpres.
Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, a confirmat măsura, dar nu a dat detalii despre nivelul intervenţiei Băncii Elveţiei (SNB).
Ieri, francul era tranzacţionat la 1,0369 unităţi pentru un euro, de la 1,0427 unităţi/euro la închiderea zilei de vineri.
Moneda elveţiană tinde să se aprecieze ca urmare a politicii monetare expansive din zona euro, unde criza datoriilor Greciei a intrat în faza decisivă, care s-ar putea încheia prin excluderea statului elen din zona euro. Turbulenţele de la Atena ar putea declanşa transferuri masive de capital spre moneda elveţiană, ceea ce a determinat SNB să acţioneze.
Banca Elveţiei se confruntă cu efectele francului puternic după ce, la data de 15 ianuarie 2015, a eliminat pragul de 1,20 unităţi pentru un euro. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% în raport cu euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elveţieni. Ca să reducă apetitul pentru franci, SNB a introdus dobânzi negative la depozitele în franci ale băncilor comerciale.
Thomas Jordan a precizat recent că decizia din luna ianuarie a SNB a fost forţată de modificarea politicilor monetare la nivel mondial. Recent, Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un program de achiziţii de obligaţiuni, care a redus valoarea euro. Dacă SNB ar fi amânat decizia de eliminare a pragului franc/euro, atunci ar fi pierdut controlul asupra politicii monetare şi ar fi fost obligată să abandoneze cursul minim de schimb în condiţii mult mai puţin favorabile, a apreciat Thomas Jordan.
Grecia trebuie să plătească astăzi, către FMI, o datorie de 1,6 miliarde de euro, dar nu are banii necesari, în lipsa sprijinului internaţional. Statul elen ar mai avea de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro care expiră astăzi, dar nu a ajuns la un acord cu creditorii în acest sens.
În Grecia va fi organizat duminică un referendum referitor la măsurile de austeritate solicitate de Comisia Europeană, BCE şi FMI, în schimbul continuării sprijinului financiar.
Intrarea Greciei în incapacitate de plată ar putea să declanşeze o cerere mare de franci elveţieni, această monedă fiind considerată un plasament sigur, iar banca centrală a Elveţiei va fi nevoită să intervină.