Cursul ridicat al monedei naţionale justifică menţinerea plafonului minim impus ratei de schimb franc/euro, spune preşedintele Băncii Elveţiei (SNB), Thomas Jordan.
"Francul elveţian continuă să fie văzut ca un plasament sigur", a declarat Jordan, în raportul Global Public Investor 2014, adăugând: "Având în vedere că francul încă se află la un curs ridicat, menţinerea ratei minime de schimb rămâne măsura corectă prin care asigurăm condiţiile monetare adecvate în Elveţia".
Banca Elveţiei a stabilit în septembrie 2011 plafonul minim pentru cursul francului la 1,20 unităţi/euro, ca să protejeze exportatorii, să prevină deflaţia şi recesiunea. În august 2011, francul urcase la 1,008 unităţi/euro, de la un minim de 1,6828 unităţi/euro în 2007.
Prin apărarea acestui plafon, banca centrală a Elveţiei şi-a constituit rezerve valutare record, de 444 miliarde franci (605 miliarde dolari), echivalentul a circa 75% din PIB-ul anual ţării. O proporţie de aproape 90% din aceste rezerve este administrată la Zürich, iar 10% - la Singapore, unde banca centrală elveţiană şi-a deschis un birou în 2013.