Economia mondială va scădea probabil, în 2009, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, iar comerţul va înregistra cel mai sever declin din ultimii 80 de ani, avertizează Banca Mondială, într-un document care va fi prezentat la reuniunea G20 din 14 martie.
Estimarea Băncii Mondiale este mult mai pesimistă decât cea a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care, în ianuarie, a prognozat o creştere de 0,5% a economiei mondiale în 2009.
Banca Mondială a apreciat că, în acest an, creşterea economiei mondiale va fi cu 5% sub potenţialul său.
Documentul mai arată că ţările în curs de dezvoltare ar putea avea nevoie de finanţări cuprinse între 250 şi 700 de miliarde de dolari ca să facă faţă efectelor crizei mondiale.
"Este nevoie să reacţionăm în timp real la adâncirea crizei, care afectează oamenii din statele în curs de dezvoltare", declară preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, subliniind: "Guvernele şi creditorii mutinaţionali trebuie să ia măsuri pentru evitarea tulburărilor sociale şi politice".
Banca Mondială consideră că o majorare a datoriei ţărilor dezvoltate riscă "să nu permită accesul la finanţare, privată sau publică, al statelor în curs de dezvoltare". Ţările emergente care pot avea acces la pieţele de capital vor fi forţate să plătească rate ale dobânzilor mai ridicate, spun cei de la Banca Mondială.
Statele în curs de dezvoltare vor fi afectate de restrângerea creditării, retragerea investiţiilor străine directe şi un declin al sumelor de bani trimise acasă de muncitorii care lucrează peste hotare, susţine raportul Băncii Mondiale. Conform acestuia, 94 din 116 state în curs de dezvoltare se confruntă cu o încetinire a creşterii economice, iar sărăcia a crescut în 43 de ţări.
Cea mai afectată de declinul comerţului mondial va fi Asia de Est, susţin specialiştii Băncii Mondiale, în condiţiile în care, potrivit analiştilor, în acest an producţia industrială mondială va fi cu 15% mai scăzută decât în 2008.