BANCA MONDIALĂ: Infuziile nete de capital privat în ţările în curs de dezvoltare au ajuns la un nivel record

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iunie 2006

Gestionarea acestora pune, însă, probleme

Infuziile nete de capital privat în ţările în curs de dezvoltare au ajuns la recordul de 491 miliarde de dolari în 2005, datorită privatizărilor, fuziunilor şi achiziţiilor, a refinanţării datoriei externe, precum şi a interesului mare al investitorilor faţă de pieţele de obligaţiuni în valută locală din Asia şi America Latină, informează raportul "Finanţele Dezvoltării Globale 2006", publicat de Banca Mondială. Potrivit aces-tuia, infuziile record, incluzînd împrumuturile bancare şi emisiunile de obligaţiuni record - printre altele, au coincis cu 6,4% din creşterea economică a ţărilor în curs de dezvoltare pe anul trecut, ceea ce înseamnă mai mult decît dublu faţă de proporţia de 2,8% din creşterea economică a ţărilor dezvoltate.

François Bourguignon, economist coordonator şi vicepreşedinte pentru economia dezvoltării, în cadrul Băncii Mondiale, declară: "Aceste infuzii crescute sugerează că politicile din multe ţări în curs de dezvoltare au avut un impact pozitiv. Statele beneficiază de condiţii globale de piaţă şi de medii de investiţii îmbunătăţite, în timp ce integrarea financiară globală mai strînsă ridică dificultăţi serioase pentru autorii politicilor din ţările în curs de dezvoltare în ceea ce priveşte susţinerea creşterii economice şi a stabilităţii financiare."

Creşterea acută a infuziilor de capital privat în ţările în curs de dezvoltare a apărut în pofida incertitudinilor generate de preţurile ridicate ale petrolului, de ratele globale în continuă creştere ale dobînzilor şi de dezechilibrele crescute la nivelul plăţilor globale, spun specialiştii Băncii Mondiale. Aceştia notează că infuziile de credite private în ţările în curs de dezvoltare s-au ridicat, potrivit estimărilor, la 192 miliarde de dolari, de la 85 miliarde în 2003, creşterea fiind determinată de abundenţa lichidităţilor globale, ameliorarea constantă a calităţii creditelor din ţările în curs de dezvoltare, producţiile mai scăzute din ţările bogate şi de extinderea intereselor investitorilor faţă de produsele de pe pieţele în curs de dezvoltare. Numeroa-se ţări în curs de dezvoltare au beneficiat de actualizări ale ratelor de credit pentru distribuirea la rate scăzute a obligaţiunilor, dîndu-le posibilitatea să acumuleze suma record de 131 miliarde de dolari din emiterea de obligaţiuni în 2005, faţă de 102 miliarde în 2004.

În opinia celor de la Banca Mondială, aceste profituri reflectă o creştere a PIB estimată la 6,4% în ţările cu venit mic şi mijlociu în anul 2005, în afară de China şi India, a căror creştere a fost de 9,9%, respectiv, 8%. Cu excepţia acestor două ţări, creşterea din alte ţări în curs de dezvoltare importatoare de petrol a scăzut la 4,3% faţă de 5,7% în anul 2004. Banca Mondială preconizează că această creştere va depăşi 5% pînă în 2008 în toate regiunile în curs de dezvoltare, cu excepţia Americii Latine şi Caraibelor, unde va atinge, în medie, 3,8%.

Hans Timmer, manager al departamentului de Tendinţe Globale, din cadrul Băncii Mondiale, susţine: "Se preconizează că preţurile crescute ale petrolului, ratele dobînzilor în continuă ascensiune şi presiunile inflaţioniste asupra construcţiilor vor limita creşterea în cele mai multe dintre regiunile în curs de dezvoltare în următorii doi ani, însă, potrivit estimărilor, aces-te regiuni vor depăşi economiile cu venit crescut. În vreme ce deficitele de cont curent din ţările în curs de dezvoltare, per ansamblu, sînt aproape de echilibru, deficitele ţărilor importatoare de petrol au crescut substanţial, reflectînd atît preţurile crescute ale petrolului, cît şi, în mai multe cazuri, o creştere rapidă nesusţinută".

Infuziile de capital reflectă circuitele comerciale

Recordurile privind infuzia de capital reflectă, de asemenea, circuitele comerciale şi integrarea financiară crescută în rîndul ţărilor în curs de dezvoltare, arată Banca Mondială. Astfel, comerţul sud-sud s-a ridicat la 562 miliarde de dolari în 2004, de la 222 miliarde în 1995, iar în anul 2004 acesta a reprezentat 26% din comerţul total al ţărilor în curs de dezvoltare. Au crescut de asemenea investiţiile străine directe (ISD) sud-sud, ajungînd la 47 miliarde de dolari în 2003, faţă de 14 miliarde în 1995, iar în anul 2003 acestea reprezentau 37% din investiţiile străine directe ale ţărilor în curs de dezvoltare. Multe dintre investiţiile străine directe sud-sud provin de la companii din ţări cu venit mediu şi sînt investite în aceeaşi regiune: de exemplu, companii din Rusia şi Ungaria, care inves-tesc în Europa de Est şi Asia Centrală, şi companii din Africa de Sud care investesc în alte regiuni din sudul Africii. Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre investiţiile străine directe ale Chinei s-au îndreptat spre proiecte privind resursele naturale din America Latină.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb