Banca Mondială (BM) şi-a modificat, ieri, în creştere estimările referitoare la expansiunea economiei Chinei în acest an, anticipând acum 10,4%, faţă de 9,5% - cât preconiza în luna mai. Aceasta ar fi cea mai mare creştere anuală consemnată de China după 1995. China a avut o expansiune economică de 11,3% în trimestrul al doilea din 2006, respectiv de aproape 11% în prima jumătate a anului. Pentru 2007, BM aşteaptă o creştere mai înceată a economiei Chinei - de 9,3%. În prezent, economia Chinei este a patra din lume, după SUA, Japonia şi Germania.
Oficialii BM au precizat că, potrivit ultimelor lor prognoze, exporturile Chinei vor creşte cu 20,8% în acest an, în timp ce importurile vor spori cu 18,4%. În ceea ce priveşte balanţa comercială a Chinei, cel mai des utilizat indicator al schimburilor de bunuri şi servicii, BM estimează că, la finele acestui an, Beijingul va înregistra un excedent de 220 de miliarde de dolari.
Noile estimări au fost incluse într-un raport trimestrial al Băncii Mondiale referitor la performanţele economiei chineze şi vin la o săptămână după ce guvernul de la Beijing a surprins piaţa, anunţând că, în trimes-trul al doilea al acestui an, economia chineză a înregistrat cel mai ridicat ritm de creştere din ultima decadă (11,3%).
Economia Chinei continuă să înregistreze o creştere susţinută în ciuda eforturilor liderilor de la Beijing de a încetini activitatea în anumite sectoare. Principala îngrijorare a oficialilor chinezi este că explozia construcţiilor şi a creditelor bancare ar putea creşte inflaţia şi ar lăsa băncile şi companiile cu datorii uriaşe.
• Producţia industrială - cel mai scăzut ritm de creştere de după aprilie
Producţia industrială a Chinei a crescut, în iulie, în cel mai redus ritm de după luna aprilie, ca urmare a faptului că majorarea costului combustibililor a afectat cererea pentru autoturis-me, iar banca centrală a res-tricţionat creditarea pentru investiţiile în fabrici noi.
Producţia industrială a Chinei a crescut cu 16,7% în iulie 2006 faţă de aceeaşi lună din 2005, conform datelor Biroului de Statistică al acestei ţări. În iunie, creşterea acestui indicator a fost de 19,5%.
"Observăm unele semne de domolire, însă nu cred că banca centrală a făcut suficient ca să răcească economia", declară Tao Dong, economist şef pentru Asia la "Credit Suisse Group", sucursala din Hong Kong. În opinia sa, creşterea producţiei industriale se va menţine la nivelul consemnat în iulie şi nu vom asista la scăderi majore în materie.
Producţia de vehicule a Chinei a sporit cu 10,4% în iulie, după ce cunoscuse o ascensiune de 28% în prima jumătate a anului. Producţia de autoturis-me a sporit cu 17,2%, după ce, în primele şase luni, înregistrase o creştere de 53,2%. Producţia de metale feroase a crescut cu 25,1% în iulie, după ce, în primul semestru, sporise cu 16,3%. Producţia de minerale a crescut cu 22,4% iar cea de utilaje - cu 22,2%.