Banca Mondială propune un sistem de reaşezare a funcţiilor ce îngheaţă salariile pe anumite posturi

F.A.
Bănci-Asigurări / 3 februarie 2010

Banca Modială propune o variantă de simplificare a sistemului de salarizare din România, prin reducerea numărului de funcţii, pe un model similar propus în Republica Moldova şi Polonia, ce presupune îngheţarea salariilor în cazul acelor posturi retrogradate pe scara valorică, potrivit NewsIn.

Un document al Băncii Mondiale ce vizează reformarea sistemului de clasificare a posturilor în sectorul public din România, obţinut de NewsIn, analizează posibilitatea îngheţării unor salarii din sectorul bugetar pe o durată nedeterminată de timp şi creşterea altora, ca urmare a aprecierii valorice a unor posturi, rezultată în urma analizelor din comisia bipartită propusă de Ministerul Muncii, pentru simplificarea grilei de salarizare din Legea unitară a salarizării personalului bugetar.

"Exerciţiile de evaluare a posturilor conduc aproape întotdeauna la aprecierea valorică a unor posturi şi deprecierea altora, dat fiind faptul că procesul de clasificare este unul de poziţionare relativă a posturilor unele în raport cu altele. Acest lucru este aproape inevitabil", punctează experţii Băncii Mondiale.

"Acolo unde posturile se vor deprecia valoric, persoanele vor fi protejate de orice reducere a salariului, însă este posibil să nu mai beneficieze de majorări salariale până când salariul lor corespunde noului nivel de grad stabilit (în timp ce unele creşteri salariale vor fi asigurate pentru gradele de nivel inferior)", se arată în analiză.

Documentul indică posibilitatea majorării salariilor în cazul acelor posturi care câştigă în importanţă în urma reaşezării funcţiilor, însă doar în măsura în care statul va dispune de resurse financiare.

"Pentru posturile care se apreciază valoric este însă probabil ca în acest moment să nu existe resurse suficiente pentru a acoperi compensarea financiară imediată a nivelului de creştere valorică a acelor posturi. Dar această compensare integrală va fi asigurată progresiv pe măsură ce resursele vor permite acest lucru", se mai spune în document.

Experţii Băncii Mondiale susţin că "sfera noului sistem de clasificare a posturilor va include întreg sectorul public (care în prezent reprezintă aproximativ 1,3 milioane de posturi)", însă o decizie în privinţa militarilor rămâne la latitudinea comisiei bipartite.

Astfel, aceasta va hotărî dacă militarii intră în sistemul de clasificare a funcţiilor sau dacă se va face în cazul lor o analiză separată, "date fiind natura funcţiilor din acest domeniu şi diferenţele de structură a carierei".

"În cadrul noului sistem, posturile vor fi clasificate doar pe baza conţinutului muncii efectiv lucrate, folosindu-se metode de evaluare a posturilor moderne, obiective, implementate la standarde internaţionale. Rezultatul va fi o structură cu totul nouă de grade", se mai arată în analiza Băncii Mondiale.

"Actualele denumiri ale posturilor şi gradele existente nu vor interfera cu rezultatul noii clasificări a posturilor care nu va avea prea multe corespondenţe în actualul sistem. Este foarte probabil ca din acest demers să rezulte o cu totul nouă structură de grade, care va folosi clasificări care nu sunt momentan utilizate în sectorul public din România", se mai spune în document.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb