Banca Mondială: Ţările sărace au plătit o sumă-record în 2023 pentru a-şi rambursa datoria

A.F.
Bănci-Asigurări / 4 decembrie 2024

Banca Mondială: Ţările sărace au plătit o sumă-record în 2023 pentru a-şi rambursa datoria

Ţările în curs de dezvoltare au cheltuit o sumă record de 1,4 trilioane de dolari în 2023 pentru a-şi achita datoriile externe, pe fondul creşterii costurilor dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale privind datoria internaţională, conform Reuters.

Plăţile totale de dobânzi ale ţărilor în curs de dezvoltare au atins 406 miliarde de dolari, cele mai afectate fiind statele cele mai sărace.

Acestea, eligibile pentru împrumuturi de la Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (IDA), au plătit un record de 96,2 miliarde de dolari. Deşi rambursările de capital au scăzut cu aproape 8%, la 61,6 miliarde de dolari, costurile dobânzilor au urcat la 34,6 miliarde de dolari - de patru ori mai mult decât în urmă cu un deceniu.

În medie, ţările IDA alocă acum 6% din veniturile din export pentru plata datoriilor externe, cel mai ridicat nivel din 1999. În unele cazuri, acest procent ajunge până la 38%.

Separat, Institutul pentru Finanţe Internaţionale a raportat că stocul global al datoriei a crescut cu 12 trilioane de dolari în primele trei trimestre ale anului 2024, atingând un record de aproape 323 trilioane de dolari.

Acesta avertizează că datoria suverană ar putea creşte cu o treime până la 130 de trilioane de dolari până în 2028, dacă deficitele bugetare guvernamentale nu sunt controlate.

Banca Mondială a subliniat că la sfârşitul anului 2023, datoria externă a ţărilor cu venituri mici şi medii a atins un record de 8,8 trilioane de dolari, în creştere cu 8% faţă de 2020. În contextul acestor presiuni, ţările sărace au apelat tot mai mult la instituţiile multilaterale, care au injectat 51 de miliarde de dolari mai mult decât au încasat în plăţi de datorii în perioada 2022-2023.

"Instituţiile multilaterale au devenit ultima linie de salvare pentru economiile sărace, care încearcă să echilibreze plăţile datoriilor cu cheltuielile pentru sănătate, educaţie şi alte priorităţi de dezvoltare," a declarat Indermit Gill, economist-şef al Băncii Mondiale.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb