Banca Naţională nu are avizul ISU pentru cazuri de incendiu

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 27 octombrie 2023

Banca Naţională nu are avizul ISU pentru cazuri de incendiu

English Version

Banca Naţională a României nu are autorizaţie de securitate în caz de incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Informaţia respectivă am aflat-o în ocazia unui eveniment care a avut loc la începutul acestei săptămâni şi în care guvernatorul Mugur Isărescu şi-a lansat o carte: "Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea preţurilor".

După cum puteţi observa din imaginea ataşată acestui articol, funcţionarii BNR respectă legea şi îi anunţă, printr-un afiş lipit lângă un panou electric, pe cei care intră în sediul băncii centrale că imobilul din str. Doamnei nr. 8 nu deţine încă autorizaţia respectivă. Cu alte cuvinte, odată ce ai fost informat, participarea la orice eveniment prezidat de Mugur Isărescu sau subalternii săi o faci pe propria răspundere.

Cert este că, în lipsa acestei autorizaţii de securitate la incendiu pe care o solicită legislaţia în vigoare privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, BNR a organizat foarte multe evenimente, conferinţe, dezbateri, simpozioane, fiecare desfăşurându-se în prezenţa a zeci de persoane, în unele cazuri chiar sute, aupra cărora a existat permanent un risc ridicat în caz de producere a unui incendiu. Nu mai amintim aici pe cei care primesc acceptul să viziteze muzeul băncii centrale.

Probabil că oamenii au intrat în clădirea BNR fiind siguri că nu li se poate întâmpla nimic într-un imobil somptuos, unde marmura de cea mai bună calitate se află la loc de cinste, şi cu gândul că Banca Naţională deţine toate autorizaţiile necesare pentru imobilul respectiv.

După ce am constatat lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, am dorit să aflăm informaţii în legătură cu acest aspect şi am trimis un set de întrebări celor de la Banca Naţională a României şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Primii care ne-au răspuns la solicitare au fost funcţionarii BNR. Din adresa primită de la aceştia reţinem că Banca Naţională a României a demarat procedura de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu aferentă imobilului din Bucureşti, str. Doamnei nr.8, încă din anul 2016.

În documentul citat se precizează: "În anul 2018 s-a încheiat contractul de servicii de proiectare cu firma SC Topalis Engineering SRL, în vederea conformării imobilului, pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Documentaţia tehnică elaborată de SC Topalis Engineering SRL, în conformitate cu Normativul P118/1999, coroborat cu prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, nu a obţinut avizul de securitate la incendiu, deşi au avut loc mai multe runde de discuţii tehnice/audienţe cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, revizuiri conform solicitărilor acestora, redepuneri".

Deoarece prima documentaţie tehnică a fost respinsă de ISU Bucureşti-Ilfov, în data de 31 octombrie 2022, BNR a reziliat contractul cu SC Topalis Engineering SRL, iar în prezent aşteaptă finalizarea procedurii de achiziţie pentru obiectivul "Lucrări necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru clădirile BNR Doamnei nr. 8 şi Lipscani nr. 25 - proiectare", aşa cum a fost el aprobat în Strategia Anuală a Achiziţiilor pentru anul 2023.

Cu alte cuvinte, procedura de autorizare s-a aflat în impas la finalul anului trecut, a fost reluată, dar dacă ţinem cont că din 2018 companiei Topalis Engineering i-au trebuit patru ani să întocmească documentaţia tehnică respinsă de ISU Bucureşti-Ilfov, probabil că şi companiei care va câştiga achiziţia publică aflată în derulare îi va fi necesar un timp similar pentru prestarea acestui serviciu.

Potrivit funcţionarilor BNR, etapele de parcurs pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a sediului băncii centrale sunt:

- Finalizarea procedurii de achiziţie servicii de proiectare pentru execuţia lucrărilor necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru clădirile BNR din Strada Doamnei nr. 8 şi Strada Lipscani nr. 25;

- Elaborarea documentaţiei tehnice;

- Obţinerea avizelor în conformitate cu prevederile certificatului de urbanism (inclusiv aviz de securitate la incendiu , autorizaţie de construire;

- Execuţia lucrărilor care se impun prin proiect/avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă;

- Depunerea la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, împreună cu procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor în vederea emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu.

"În prezent, nu se poate estima un termen pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu", ne-au transmis funcţionarii BNR, pentru procedura demarată în urmă cu şapte ani.

Conform articolului 3 din Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 180/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă, cererile de emitere a avizelor sau autorizaţiilor de securitate la incendiu "depuse înainte de intrarea în vigoare a prezentului ordin se soluţionează potrivit dispoziţiilor în vigoare la data depunerii".

Practic, BNR nu se poate apăra susţinând eventual că autorizaţia respectivă nu a fost obţinută anul trecut din cauza noilor norme, deoarece refuzul ISU Bucureşti-Ilfov şi rezilierea contractului cu compania Topalis Engineering au avut loc cu două luni înaintea intrării în vigoare a Ordinului nr. 180/2022 al Ministrului Afacerilor Interne, act care a intrat în vigoare la 27 decembrie 2022.

Potrivit legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, art. 45, punctul V litera b, se sancţionează cu amendă contravenţională de la 20.000 lei la 50.000 lei punerea în funcţiune de către beneficiarul investiţiei a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare, precum şi continuarea funcţionării, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Pe lângă această măsură, ISU mai poate dispune potrivit HG 915/2015 măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

Din fericire pentru BNR, măsura prevăzută în HG 915/2015 poate fi luată doar pentru imobilele care au o suprafaţă mai mare de 200 metri pătraţi şi destinaţia de comerţ, cultură sau turism. Ţinând cont că sediul băncii centrale nu are niciuna din cele trei destinaţii, măsura opririi funcţionării nu îi poate fi aplicată.

Am încercat să aflăm şi punctul de vedere al SC Topalis Engineering SRL cu privire la motivul pentru care ISU Bucureşti-Ilfov a respins anul trecut documentaţia tehnică întocmită de companie pentru sediul BNR.

Reprezentanţii firmei respective au răspuns apelului nostru telefonic şi ne-au transmis: "Motivele sunt diverse. Ei pot să respingă o documentaţie tehnică doar pentru faptul că nu ai depus-o cum trebuie. În cazul clădirilor vechi, unde doar se conformează anumite aspecte de securitate la incendiu, este posibil ca anumite modificări să nu le fi găsit conforme cu normativul. Avizul emis de ISU Bucureşti-Ilfov nu a ajuns la noi, ci doar la beneficiar, iar compania are o clauză de confidenţialitate cu BNR şi nu putem să vă oferim mai multe informaţii".

Din păcate, reprezentanţii companiei nu ne-au răspuns la întrebarea cum poate funcţiona o clauză de confidenţialitate într-un contract care, potrivit adresei trimisă de BNR către Redacţie, a fost reziliat în 31 octombrie 2022.

Am aşteptat până la închiderea ediţiei şi răspunsul la întrebările adresate către ISU Bucureşti-Ilfov, întrebări în care ne-am referit şi la măsurile impuse de inspectorat băncii centrale, dar în afară de un număr de înregistrare a cererii noastre primit în urmă cu câteva zile, nu am mai primit nimic din partea celor de la Situaţii de Urgenţă.

Sperăm ca până când ne vor răspunde aceştia sau până când BNR va obţine autorizaţia de securitate la incendiu să nu se producă niciun incendiu la sediul Băncii Naţionale în perioada în care sunt organizate dezbateri, lansări de carte şi alte evenimente la care participă câteva sute de persoane. Nu de alta, dar au trecut opt ani de la tragedia de la Colectiv şi şapte ani de când BNR a demarat procedura de obţinere a autorizării de securitate la incendiu şi se pare că funcţionarii care se ocupă de autorizări şi verificări în cadrul ISU au păstrat aceleaşi metehne, din moment ce în august 2023 a fost posibilă tragedia de la Crevedia.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. de aceea tine Isarescu aurul in Londra....

    1. ce aur?

      frimituri?! 

      lasati teatrul! 

      sa vorbim mai bine de cele 60 si cv de tone care lipsesc … fata de varful trecut al tarii! 

      s c c r e t 

    isu nu da avize ca sa nu isi asume!

    nici isu nu are aviz! 

    s c c r e t 

    1. In schimb tu ai aviz...

    "Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea preţurilor".", nu ca m-as gandi s iau cartea, dar ... ce stabilitate a preturilor???

    despre ce vorbim, stabilitatea preturilor. eu ma gandesc sa nu fie greseala de tipar, si de fapt sa fie vb in carte de

    Rolul bancilor centrale in instabilitatea preturilor.  

    cu validarea modelelor Internet pentru riscul de Credit si foloseste metoda Standard PE locatia Chiainau. Cand se aproba de la ISU trece Si BCR pe IRB'-)

    Exact cum spunea un antevorbitor. ISU nu are aviz ISU.

    Sintem o tara, un popor, un neam care traieste prin exceptii. De la lege. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb