Banca centrală a Rusiei a anunţat, vineri, că a decis să extindă până la sfârşitul anului perioada în care nu face achiziţii valutare, reducând presiunea de scădere a rublei.
"Decizia este menită să crească predictibilitatea acţiunilor autorităţilor monetare şi să reducă volatilitatea pe pieţele financiare", a precizat banca centrală, care a majorat dobânzile pentru prima dată după sfârşitul lui 2014.
Banca centrală a precizat că ar putea relua cumpărarea de valută pentru rezervele de stat în 2019, în conformitate cu normele fiscale ale Rusiei.
Amintim că, luna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) informa că Rusia şi-a sporit rezervele de aur în iulie, prin achiziţii care au fost mai mari decât în oricare altă lună din acest an. Rusia continuă să cumpere metal preţios pe fondul sancţiunilor pe care i le-a impus SUA.
Banca centrală a Rusiei a achiziţionat 26,1 tone de aur în iulie, totalul deţinerilor sale de profil ajungând la 2.170 de tone, potrivit FMI. Rusia nu a mai cumpărat atât de mult aur într-o singură lună din noiembrie 2017.
Stocurile de aur ale băncii centrale au fost evaluate la 77,4 miliarde de dolari la sfârşitul lunii iulie, potrivit site-ului instituţiei.
În aprilie şi mai, Rusia şi-a redus cu aproape patru cincimi deţinerile în titluri de stat americane şi obligaţiuni, cumpărând mai mult aur, ceea ce a generat speculaţiile potrivit cărora ţara se protejează astfel de riscul tot mai mare privind impunerea unor sancţiuni mai dure.