Banca Transilvania - marea vedetă a micii noastre pieţe de capital

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2019

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Rulaj de peste 100 milioane de lei, pentru acţiunile TLV, în şedinţa de ieri

Adrian Simionescu, Vienna Investment Trust: "În opinia mea, ies îndeosebi investitorii de retail, în timp ce instituţionalii majori încă nu au început să vândă acţiuni TLV"

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la un preţ de 1,7 lei/titlu, în scădere cu numai 1,05%, după ce, pe parcursul zilei, titlurile TLV au testat un minim de 1,56 lei/unitate, cu 9,2% sub referinţa din şedinţa anterioară, prag pe care cotaţia instituţiei de credit din Cluj nu-l mai cunoscuse din luna iulie a anului 2016.

A fost un parcurs susţinut de o valoa­re tranzacţionată impresionantă pentru rulajele modeste obişnuite în mica noastră piaţă de capital, titlurile TLV cumulând, atât în piaţa "regular" cât şi în cea "deal", tranzacţii de 100,9 milioane de lei, reprezentând 57% din valoarea totală transferată ieri la BVB şi am fi asistat chiar la o şedinţă şi mai dezechilibrată din perspectiva lichidităţii fără transferul "deal" de 26,44 milioane de lei derulat cu 2,28% din acţiunile SIF Oltenia (SIF5).

Este pentru a doua zi la rând când activitatea de la BVB pivotează în jurul acţiunilor instituţiei de credit din Cluj după ce, în prima şedinţă a săptămânii, Banca Transilvania a dat circa trei sferturi din rulajul total de 82,1 milioane de lei, într-o cădere a cotaţiei 9,58%, până la 1,718 lei.

Adrian Simionescu, Vienna Investment Trust: "Sunt convins că banca, în momentul în care va fi clarificat modul de aplicare al măsurilor din OUG, va veni cu soluţii care să compenseze măcar partial, taxele pe care urmează să le plătească"

Adrian Simionescu, director general al societăţii de brokeraj Vienna Investment Trust, ne-a transmis: "Banca Transilvania este un emitent cu o atractivitate mare, fiind tot timpul în topul lichidităţii de la Bursa de Valori Bucureşti, tocmai pentru că, pe de o parte, a avut de-a lungul timpului rezultate financiare foarte bune, investitorii fiind în permanenţă mulţumiţi de politica băncii privind dividendele şi acţiunile acordate gratuit şi, pe de altă parte, are o politică agresivă de expansiune.

În aceste condiţii, evident că banca are foarte mulţi acţionari care, în momentul de faţă, nu ştiu care va fi impactul acelei «taxe pe lăcomie» (n.r. ce prevede taxarea băncilor în funcţie de nivelul indicelui ROBOR) introdusă de Guvern şi preferă să vândă şi să aştepte să vadă care vor fi consecinţele, de aici şi volumele foarte mari înregistrate de Banca Transilvania".

Directorul de la Vienna Investment Trust a adăugat: "În opinia mea, ies îndeosebi investitorii de retail, în timp ce instituţionalii majori încă nu au început să vândă acţiuni TLV, aceştia aşteptând clarificări legate de modul de aplicare a prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, pentru că totul este neclar. Tranzacţiile din piaţa «deal» sunt de valoare redusă şi vă pot spune că în piaţă există ordine de cumpărare, există în continuare investitori, în special instituţionali, interesaţi de acţiunile TLV".

Adrian Simionescu ne-a transmis că, din punctul său de vedere, este cert că măsurile Guvernului privind taxarea activelor băncilor în funcţie de nivelul indicelui ROBOR vor avea o influenţă asupra rezultatelor emitentului, dar nu atât de mare pe cât se aşteaptă investitorii mai puţin avizaţi (cei de retail).

"Sunt convins că banca, în momentul în care va fi clarificat modul de aplicare al măsurilor din Ordonanţă, va veni cu soluţii astfel încât să compenseze dacă nu integral macar partial, taxele pe care urmează să le plăteas­că", a spus directorul de la Vienna Investment Trust, care a conchis: "Însă, fiind încă foarte multă incertitudine şi pentru că vorbim de un emitent lichid, sigur că asistăm la tranzacţii intense şi din păcate la scăderi mari ale cotaţiei, poate mult prea mari faţă de impactul pe care ar putea să-l aibă o asemenea taxă asupra rezultatelor financiare ale băncii, astfel încât consider că, în momentul de faţă (n.r. ieri la ora 16:30), reacţia pieţei este puţin exagerată".

Afirmaţiile domnului Simionescu, vin în condiţiile în care, în data de 18 decembrie, Guvernul şi-a anunţat intenţia, prin Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, de a implementa, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, o serie de măsuri cu impact profund asupra activităţii de la BVB, printre care şi aşa numita "taxă pe lăcomie" ce presupune taxarea activului băncilor în funcţie de indicele ROBOR.

Din data de 19 decembrie 2018 şi până în prezent, cotaţia TLV a coborât cu 27,6%, în timp ce la nivel de capitalizare, banca din Cluj a pierdut aproape 3,13 miliarde de lei.

Ordonanţa de Urgenţă n.r. 144/2018, care deja a fost publicată în Monitorul Oficial include, pe lângă "taxă pe lăcomie" plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic şi de 3% pentru cele din telecom, precum şi o reformă a cadrului de funcţionare a sistemului de pensii ce impune, printre altele, majorarea capitalului social al administratorilor fondurilor private obligatorii Pilon II, plafonarea comisionului din contribuţie la 1% şi modificarea celui aplicat pe active, în funcţie de performanţa fondului.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. ... gogoasha umflata cu pompa s-a spart violent, TLV in continuare este pe tobogan si va scadea sub valoarea nominala ! PAZEA !

    1. SPER MATA

    Investitorii de retail nu sunt mai putin avizati , dar ei nu isi pot asuma riscurile pe care si le poate asuma un investitor mare. Pe de alta parte nu cred ca exista cineva "avizat" pt ca nimeni nu stie inca ce se va intampla in viitorul apropiat, iar pe de alta parte Investitorii mari (fondurile de pensii etc ) nici nu pot sa vanda pt ca nu exista suficienta lichiditate.

    Si sa nu uitam ca mai urmeaza probabil o masura urata, cea despre care scrie ZF azi , si anume ca provizioanele bancare nu vor mai fi deductibile fiscal decât în momentul în care se înregistrează o pierdere reala pe un credit sau un alt activ financiar. 

    Cind ajungi în vârful ierarhiei Bancilor specific ca la noi , Ești tras în jos ... AM încredere în managementul de la Cluj al "Grupului Financiar Transilvania....!

    daca innvestitorii institutionali nu vand, nu cumpara , atunci, cine cumpara !?!, deci tot cei de retail.!!!

    Asta este un articol cu "dedicatie", o manipulare ordinara. Este domnul "sigur" ca bancile vor gasi metode de a elimina impactul taxei pe active. Dar sigur, sigur. Mai ales cand pentru bancile de la noi ROBOR inseamna marja neta (pentru ca se finanteaza din depozite), cand cheltuielile cu dobanzile acordate sunt valori insignifiante in economia contului de profit si pierdere, cand s-a plafonat si dobanda la credite ipotecare. Dar el stie sigur, sigur. Si mai crede domnul ca vand retailistii pe care, cu condescendenta, ii dojeneste numindu-i neinitiati. Dom'le dar milioanele de actiuni puse in ask sau aruncate in bid ieri ale cui or fi fost? Tare multi retailisti am avut cu milioane si zeci de milioane de TLV in cont. Iar cumpararile din ask de 1000-20k actiuni trebuie sa fi fost a institutionalilor care s-au deghizat in retailisti sa nu ii sperie pe cei care vineau cu zecile de milioane. Nu cumva a ramas domnul cu o caruta de TLV in cont (propriu sau pe house)?

    1. Bancile vor adauga mai repede sau mai incet taxa de 1,2% la costurile clientilor prin taxe de administrare cont, eventual in functie de soldul contului si comisioane de operare plati. Orice taxa reprezinta un cost si acesta va fi adaugat mai departe clientilor, oricate legi vor fabrica guvernantii. Geniile financiare de la guvernare stiu foarte bine asta, dar le-a fost jena sa taxeze direct populatia si s-au folosit de banci.

      sigur ca da, traim in secolul 19. exista Revolut, exista fintech-uri, vor adauga din parti

      daa, ieri parca era si bitcoin

    am remarcat mai de o vreme ca la tlv se urmareste scaderea ponderii persoanelo fizice in actionariat tendinta care s-a accentuat cu ocazia ordonantei si abia astept sa vad noua structura a actionariatului dupa calmarea situatiei in rest sanatate la toata lunea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb