Actualizare 17:35 ERATĂ TLV
Acţionarii Băncii Transilvania (TLV) vor decide, pe 29 aprilie, propunerea conducerii de majorare a capitalului social cu 417,38 milioane de lei (94,7 milioane euro), prin încorporarea rezervelor constituite din profitul pe anul trecut (406,8 milioane de lei), dar şi din primele de conversie a obligaţiunilor în acţiuni (10,55 milioane de lei).
(Elena Deacu)
---
Acţionarii Băncii Transilvania (TLV) vor decide, pe 29 aprilie, propunerea conducerii de majorare a capitalului social cu 417,38 milioane de lei (94,7 milioane euro), prin încorporarea rezervelor constituite din profitul pe anul trecut (412,4 milioane de lei), dar şi din primele de conversie a obligaţiunilor în acţiuni (4,97 milioane de lei), aceasta fiind deja o practică împământenită a băncii.
"Propunerea de repartizare a profitului la Banca Transilvania nu a surprins, majorarea capitalului social fiind o practică obişnuită pentru TLV, în ultimii ani", ne-a spus Simion Tihon, broker la Prime Transaction, care a adăugat: "Mai mult, rata de alocare este similară celei de anul trecut. Consider că această propunere este destul de bine inclusă în cotaţia acţiunilor şi nu mă aştept la un impact semnificativ".
De asemenea, conducerea a propus şi derularea unui nou program de răscumpărare de acţiuni, vizând 0,77% din titluri, la un preţ maxim de 3 lei/titlu, pachetul total neputând depăşi 20 de milioane de acţiuni. Programul ar urma să se deruleze pe o perioadă de 18 luni.
Acţiunile vizate ar urma să fie utilizate într-un program de remunerare şi fidelizare a salariaţilor pe o perioadă de minim 3 ani.
Acţionarii vor mai discuta, la AGA, şi aprobarea de principiu a fuziunii prin absorbţie dintre Banca Transilvania şi Volksbank România.
Pe 17 martie, banca a anunţat că a primit autorizaţiile necesare din partea Consiliului Concurenţei şi a Băncii Naţionale a României (BNR) pentru preluarea Volksbank România şi a estimat că tranzacţia va fi finalizată în prima jumătate a lunii aprilie.
Cel mai mare acţionar al Băncii Transilvania este Banca pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o participaţie de 14,33%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,4%), şi International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale, dar şi societăţile de investiţii financiare.