Banca Transilvania vrea la Bursa din Viena

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 martie 2010

Horia Ciorcilă

Horia Ciorcilă

Horia Ciorcilă: Listarea la Viena va aduce mai multă vizibilitate băncii

Ioan Cuzman, preşedinte SIF1: "Vom analiza dacă majorarea de capital propusă este oportună acum"

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a propus acţionarilor majorarea capitalului băncii cu 391,58 milioane de lei şi listarea acesteia la Bursa de la Viena, potrivit convocatorului Adunării Generale programată pentru 28 aprilie.

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii, a spus, pentru ziarul BURSA, că listarea instituţiei de credit pe o bursă externă o va face mai atractivă pentru investitorii străini şi va lichidiza titlurile Băncii. Conducerea BT a iniţiat o serie de discuţii preliminare cu câteva case de brokeraj din afară pentru cotarea băncii la bursa vieneză, dar aşteaptă decizia acţionarilor în Adunarea Generală de la finele lunii aprilie ca să accelereze demersurile.

"Dacă acţionarii vor aproba listarea la Viena, ar fi o chestiune de doar câteva luni de zile până am reuşi să cotăm banca pe bursa vieneză. Procedura este foarte simplă, ar fi vorba practic despre o listare duală", a spus, pentru ziarul BURSA, Horia Ciorcilă, preşedintele BT, adăugând: "Listarea la Viena va aduce mai multă vizibilitate băncii, o va face mai atractivă pentru investitorii străini care preferă să tranzacţioneze acolo din cauza costurilor mult mai reduse".

Deşi, anul trecut, au circulat mai multe zvonuri privind intenţia unui grup al acţionarilor băncii de a-şi vinde participaţia, preşedintele BT spune că listarea băncii pe o bursă externă nu are legătură cu vreo intenţie de vânzare a ei. De altfel, deocamdată, nu există nicio intenţie de a modifica limita maximă de deţinere de 10% din acţiunile TLV, trecută în statutul băncii.

"Nu am primit, până acum, vreo solicitare din partea acţionarilor să modificăm limita de deţinere", a spus Horia Ciorcilă.

100 de milioane de euro majorare de capital pentru consolidarea poziţiei pe piaţă

Conducerea TLV a mai propus acţionarilor majorarea capitalului băncii cu 391,58 milioane de lei, prin capitalizarea rezervelor de 173,9 milioane de lei, utilizarea primelor de emisiune integral încasate de 97,68 milioane de lei şi noi aporturi din partea acţionarilor în sumă de 120 de milioane de lei. Banca va face, în schimb, o emisiune de 391.584.470 acţiuni noi cu valoarea de un leu/acţiune. Pentru comparaţie, acţiunile TLV se tranzacţionau, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti, cu 2,39 de lei/acţiune.

La baza deciziei de majorare a capitalului băncii se află nevoia acesteia de a-şi consolida poziţia pe piaţă în condiţiile unui mediu economic dificil, a afirmat Horia Ciorcilă.

"Banii rezultaţi din majorarea de capital vor fi destinaţi consolidării poziţiei BT pe piaţa bancară. Este o măsură de precauţie, vrem să fim pregătiţi să facem faţă unui an care se anunţă foarte dificil", ne-a spus preşedintele BT.

"Banca Transilvania" are o capitalizare bursieră de 2,59 miliarde lei, potrivit preţului de închidere din şedinţa de ieri a BVB.

La finele anului trecut, Bank of Cyprus a achiziţionat 9,7% din acţiunile TLV prin mai multe tranzacţii pe piaţa Deal. Cel mai mare acţionar al BT este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o participaţie de 15%. BERD este, de fapt, unicul acţionar cu care conducerea BT s-a consultat în vederea majorării capitalului social.

"Dintre acţionarii noştri, am vorbit doar cu BERD despre intenţia de a majora capitalul şi am primit semnale pozitive", a adăugat Horia Ciorcilă.

Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana", unul dintre membrii fondatori ai băncii, a spus, pentru ziarul BURSA, că va trebui să analizeze dacă majorarea capitalului social este oportună în această perioadă.

"Listarea băncii la Viena este o idee bună, este ceva să fii listat acolo, însă, în ceea ce priveşte intenţia de majorare a capitalului social, o să ne gândim dacă este oportună acum", a afirmat preşedintele SIF1. Domnia sa a subliniat că SIF1 nu ar avea nicio problemă să participe la o eventuală majorare de capital. "Banca Transilvania" a raportat, pentru 2009, un profit de 61,93 de milioane de lei, după ce a fost nevoită să pună deoparte provizioane de aproape 524 de milioane de lei pentru risc potenţial. Pentru comparaţie, instituţia a înregistrat, în 2008, un profit net de 398,23 milioane de lei, iar în 2007, de 340,47 milioane de lei.

Anul trecut, Banca Transilvania a obţinut un profit brut operaţional înainte de provizionare de 610 milioane de lei, cu 96% mai mare faţă de 2008. În acelaşi timp, soldul provizioanelor aferente activităţii de creditare a crescut cu 225%, la 755 milioane de lei.

Acţiunile TLV s-au scumpit cu 4,82%, după publicarea convocatorului AGA

Investitorii au reacţionat pozitiv, ieri, la propunerile conducerii BT de majorare a capitalului şi de listare la Viena, acţiunile TLV apreciindu-se cu 4,82%.

Octavian Dragolea, directorul sucursalei de la Bucureşti a IFB Finwest, ne-a spus: "În mod clar, investitorii au primit în mod pozitiv convocatorul AGA. Acţiunile TLV au fost, dintotdeauna, slăbiciunea investitorilor de la noi, însă ele eu devenit mai atractive prin prisma propunerii de majorare a capitalului social. Practic, jumătate din acţiuni sunt gratuite, jumătate sunt plătite, iar preţul de emisiune este de 1 leu/titlu, în timp ce în piaţă se tranzacţionează la 2,39 de lei/acţiune. Faptul că banca se poate lista la Viena dă investitorilor posibilitatea să facă arbitraj între cele două pieţe, plus că ar fi o mândrie să ai în portofoliu titluri listate şi pe bursa vieneză".

Octavian Dragolea estimează că acţiunile TLV vor urma un trend ascendent în perioada următoare, condiţionat, însă, doar de rezultatele băncii pentru primul trimestru din acest an.

Andrei Petrescu, de la "Prime Transaction", ne-a precizat: "Majorarea de capital este o utilizare eficientă a pieţei de capital ca pe o sursă de finanţare şi are un impact pozitiv asupra evoluţiei viitoare a companiei. Pentru acţionari, însă, poate reprezenta un risc deoarece preţul scade după trecerea datei de înregistrare, în timp ce acţiunile noi vor apărea în portofoliile lor după o perioadă de câteva luni".

Liviu Avram, equity sales manager în cadrul diviziei pieţe de capital a Piraeus Bank, este de părere că anunţul băncii privind o eventuală listare la Viena a avut un impact mai mare asupra investitorilor decât intenţia majorării capitalului social. Domnia sa ne-a spus: "Cu toate că prima impresie ar fi că anunţul de majorare a capitalului social a revitalizat anumite reacţii ale investitorilor, care ramăseseră în hibernare în ultimii ani de criză, catalizatorul creşterii titlurilor TLV de ieri ar putea fi pus pe seama intenţiei de listare pe bursa din Viena, ceea ce ar putea aduce un plus de lichiditate, însă şi acest motiv ar putea fi uşor demontat de existenţa TLV la Viena prin intermediul warrant-urilor emise de Erste".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Inca o incercare de a crea euforie pe niste actiuni care ofera dividend 0 deci randament 0 !

    Cine nu invata din greseli e condamnat sa le repete spune un proverb. 

    1. o fi BT in dificultate si are nevoie de bani,dar totusi cred ca cer prea mult...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb