Băncile ar putea să controleze firmele cu probleme

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 mai 2011

Băncile ar putea să preia controlul unor firme debitoare cu probleme, pentru o perioadă maximă de trei ani, care poate fi prelungită de Banca Naţională a României (BNR) la cel mult patru ani, pe motive întemeiate, potrivit unui proiect de regulament publicat, ieri, pe site-ul Băncii Centrale.

Prin acest proiect sunt reglementate condiţiile în care instituţiile de credit se pot implica în administrarea unor entităţi debitoare, din afara sectorului financiar, prin deţinerea controlului acestora.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, ne-a declarat că nu este bine că s-a ajuns în situaţia aceasta. Totuşi, domnia sa a adăugat că prin preluarea managementului firmelor debitoare se vor putea controla şi creditele pe care acestea le au în derulare.

Radu Graţian Gheţea ne-a mai declarat că perioada de patru ani (n.r. perioada maximă în care o bancă comercială poate prelua managementul unei firme, potrivit proiectului) pare un termen lung, dar redresarea unei firme nu se poate realiza foarte repede.

De aceeaşi părere este şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa ne-a precizat că perioada de patru ani "rimează" cu un mandat de management. "Într-un an de zile nu poţi să iei măsuri şi să obţii şi rezultate", potrivit lui Cristian Pârvan.

Secretarul general al AOAR ne-a mai declarat că implicarea băncilor în managementul firmelor debitoare este o idee foarte bună.

Implicarea se va realiza printr-un proces prudent de luare a deciziilor şi prevede că valoarea acţiunilor deţinute temporar se deduce integral din fondurile proprii ale instituţiei de credit, pentru evitarea îmbunătăţirii artificiale a indicatorilor prudenţiali.

Băncile comerciale trebuie să notifice Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR intenţia de dobândire a unor deţineri temporare de acţiuni-părţi sociale şi să prezinte, printre altele, un plan de asistenţă sau restructurare financiară pentru firma respectivă.

Banca Centrală are la dispoziţie 60 de zile pentru analiza cererii instituţiei de credit.

Proiectul de Regulament al BNR stabileşte condiţiile ce trebuie respectate în vederea aplicării art. 145 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Ordonanţa 99/2006 prevede că valoarea unei participaţii calificate deţinută de o instituţie de credit la o firmă care nu are legătură cu sectorul financiar nu poate să depăşească 15% din fondurile sale proprii şi că valoarea totală a participaţiilor calificate ale instituţiei de credit nu poate depăşi 50% din fondurile sale proprii. Totodată, instituţiile de credit nu pot dobândi participaţii calificate într-o firmă dacă în acest fel pot exercita controlul asupra entităţii respective.

Totuşi, OUG 99/2006 prevede că nu se consideră participaţii calificate deţinerile temporare de acţiuni în cursul unei operaţiuni de asistenţă sau restructurare financiară ori în cursul normal al unei operaţiuni de subscriere sau deţinerile temporare de acţiuni în numele instituţiei de credit, dar pe contul altor persoane.

Astfel, proiectul aduce precizări în ceea ce priveşte condiţiile în care pot fi aplicate prevederile OUG 99/2006 potrivit cărora instituţiilor de credit le este permisă deţinerea temporară de acţiuni în entităţi din afara sectorului financiar, inclusiv în situaţii ce conduc la exercitarea controlului, dacă aceasta are loc în cadrul unor operaţiuni de asistenţă sau restructurare financiară.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cred ca prima preluare e pe IMP lu don popp. si urmatoarea COCR::))) de fapt aia de la vinzari poate fac treaba buna la tejghea::)))

    cred ca prima preluare e pe IMP lu don popp. si urmatoarea COCR::))) de fapt aia de la vinzari poate fac treaba buna la tejghea::)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb