Băncile din Europa îşi intensifică eforturile de fuziuni şi achiziţii

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 februarie

Băncile din Europa îşi intensifică eforturile de fuziuni şi achiziţii

English Version

Sectorul bancar european se confruntă cu un val de consolidare, instituţiile de profil încercând să-şi consolideze poziţia pe piaţă, să-şi extindă baza de active şi să îmbunătăţească randamentele, informează Global Finance Magazine. Sursa citată arată că, în condiţiile unor rate ale dobânzilor care se stabilizează şi ale unor rezerve de capital la niveluri sănătoase, băncile profită de achiziţiile strategice menite să le alimenteze creşterea şi să le sporească profitabilitatea.

Global Finance aminteşte că grupul bancar elevţian UBS a finalizat achiziţia de referinţă a Credit Suisse în iulie 2024, marcând una dintre cele mai mari tranzacţii din sector. În Marea Britanie, Nationwide şi-a finalizat achiziţionarea Virgin Money, în timp ce UniCredit din Italia caută să-şi majoreze participaţia la Commerzbank din Germania. Creditorul olandez ING şi-a semnalat, de asemenea, intenţia de a achiziţiona bănci rivale de pe principalele pieţe europene.

Ratele mai mari ale dobânzilor şi rezervele de capital îmbunătăţite au întărit capacitatea băncilor europene de a face achiziţii. Pe măsură ce dobânzile încep să scadă, activitatea de fuziuni şi achiziţii ar putea beneficia de un nou impuls, băncile urmărind o profitabilitate sporită într-un mediu din ce în ce mai competitiv.

"Există o serie de explicaţii posibile pentru accelerarea tranzacţiilor bancare europene", spune Russ Mould, director de investiţii la AJ Bell, precizând: "Acestea includ un impuls pentru consolidarea ulterioară cu scopul de a creşte marjele şi randamentul capitalului propriu - în special în UE, unde sistemul bancar rămâne foarte fragmentat. Bilanţurile contabile solide care îndeplinesc cu uşurinţă cerinţele de reglementare permit loc pentru fuziuni şi achiziţii, chiar şi după distribuirea de dividende din ce în ce mai generoase şi programe de răscumpărare de acţiuni".

În pofida creşterii activităţii de fuziuni şi achiziţii în sectorul bancar european, în cazul celor mai mari bănci din SUA şi China o asemenea provocare poate dura ceva timp, deoarece aceste instituţii îşi depăşesc rivalii europeni în activitatea internă, creditarea transfrontalieră şi digitalizarea.

Potrivit S&P Global Market Intelligence, în 2024, Industrial & Commercial Bank of China a acumulat cele mai multe active aflate în administrare (AUM), de 6,3 trilioane de dolari. A fost urmată de Agricultural Bank of China, care a adunat AUM de 5,6 trilioane de dolari, şi China Construction Bank Corp., cu 5,4 trilioane de dolari din AUM.

JPMorgan Chase & Co. a fost cea mai bine plasată bancă din SUA, cu AUM de 3,9 trilioane de dolari. Pentru comparaţie, cea mai de succes bancă europeană în ceea ce priveşte AUM a fost HSBC Holdings din Marea Britanie, cu investiţii în valoare de 2,9 trilioane de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7671
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2843
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0138
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.3179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb