Băncile din Ungaria cer extinderea negocierilor pe marginea taxării instituţiilor creditoare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iulie 2010

Maghiarii care au contractat credite în valută sunt supuşi presiunilor din cauza deprecierii forintului în perioada crizei financiare.

Maghiarii care au contractat credite în valută sunt supuşi presiunilor din cauza deprecierii forintului în perioada crizei financiare.

Asociaţia băncilor din Ungaria a cerut guvernului de la Budapesta să extindă discuţiile pe marginea propunerii de taxare a instituţiilor creditoare, anunţă Janos Muller, consilierul principal al asociaţiei. Bancherii au lansat această solicitare în numele a şase dintre cele mai mari bănci străine prezente în Ungaria.

Luna trecută, autorităţile maghiare au anunţat că guvernul vrea să finalizeze în câteva zile discuţiile cu bancherii, pe marginea noii taxe speciale. Executivul de la Budapesta intenţionează să taxeze instituţiile financiare din ţară ca să obţină venituri bugetare de 200 miliarde forinţi (880 milioane dolari) anul acesta. Măsura este o componentă cheie a planului guvernului de realizare a ţintelor de deficit bugetar aprobate de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială.

Săptămâna aceasta, o delegaţie FMI va fi prezentă în Budapesta, iar dacă guvernul va decide să extindă negocierile cu bancherii, atunci acest lucru se va întâmpla după vizita oficialilor FMI, potrivit afirmaţiilor lui Janos Muller.

10-15% dintre datornicii cu probleme ar putea avea nevoie de sprijin guvernamental

Guvernul de la Budapesta estimează că aproximativ 10-15% dintre datornicii cu împrumuturi în valută, aflaţi în dificultate, ar putea avea nevoie de programul de sprijin preconizat de Cabinet, care aşteaptă şi o contribuţie din partea băncilor în acest sens, informează Agerpres.

"În Ungaria există 1,7 milioane de credite în valută. Am calculat că aproximativ 10-15% din aceste credite sunt cu probleme", a declarat, vineri, secretarul de stat Mihaly Varga, citat de un post TV.

Varga a adăugat că guvernul ungar se aşteaptă ca sectorul bancar să contribuie, la rândul său, la eforturile des-tinate reducerii costurilor cu plata ratelor pentru creditori. "Avem mare nevoie de implicarea băncilor în acest efort", a subliniat Varga, menţionând că negocierile cu băncile, pentru taxa specială, vor continua, însă guvernul nu are de gând să-şi modifice poziţia.

În Ungaria, o proporţie de 63% din totalul creditelor contractate sunt în valută.

Băncile din Ungaria cer sprijin extern

Băncile străine cu filiale în Ungaria speră că Fondul Monetar Internaţional va convinge Guvernul de la Budapesta să reducă taxa pe bănci, care ar putea submina rolul institu"iilor într-un nou acord cu FMI, potrivit unor surse anonime, citate de presa internaţională. Băncile străine cu divizii în Ungaria sunt "KBC Groep", "Erste Group Bank", "Intesa Sanpaolo", "Raiffeisen International", "BayernLB" şi "UniCredit".

Pe de altă parte, UE are îndoieli serioase privind planul Ungariei de a taxa brutal băncile, conform spuselor ministrul maghiar al economiei, Gyorgy Matolcsy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb