Băncile franceze, printre care "BNP Paribas" SA şi "Credit Agricole" SA, au cea mai mare expunere pe datoria externă a Italiei, suma depăşind de peste două ori expunerea băncilor germane, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BRI).
Expunerea băncilor franceze era, la finele lui 2010, de 392,6 miliarde dolari (circa 280 miliarde euro), cifră care include datorii guvernamentale şi private.
Julian Chillingworth, analist la "Rathbone Brothers" Plc din Londra, declară, citat de agenţia Bloomberg: "Sunt în linia întâi. Băncile franceze, precum BNP Paribas, au poziţii substanţiale în Italia, după ce piaţa s-a deschis jucătorilor străini, care, acum, ar putea avea de pierdut".
De câteva zile, pieţele financiare din Italia se confruntă cu turbulenţe, din cauza temerilor că guvernul nu va putea gestiona datoria uriaşă a statului.
Italia are de rambursat obligaţiuni de 1.600 miliarde euro, cea mai mare sumă din Europa şi a treia la nivel mondial, după SUA şi Japonia. Până acum, guvernul italian a reuşit să evite criza financiară care a cuprins Grecia, Irlanda şi Portugalia, însă încrederea investitorilor s-a erodat în ultimele luni, după avertismentele agenţiilor de evaluare privind o posibilă retrogradare a ratingurilor Italiei şi ale băncilor locale.
Conform BRI, circa 45% din datoriile Italiei către bănci străine trebuie încasate de instituţii de credit franceze.
Băncile franceze trebuie să primească 97,6 miliarde dolari de la Italia.
"BNP Paribas" a cumpărat, în 2006, pentru 9 miliarde euro, "Banca Nazionale del Lavoro" (BNL), având acum peste 900 de sucursale şi 19.000 de angajaţi în Italia. "Credit Agricole" are circa 960 de sucursale în Italia, cu 12.000 de angajaţi.
"BNP Paribas" are o expunere de 71,2 miliarde euro prin BNL, faţă de depozitele de numai 31,7 miliarde euro constituite la banca italiană. "Credit Agricole" are 31,6 miliarde euro - credite, respectiv de 30,3 miliarde euro în depozite.