Băncile pentru locuinţe - sub vizorul BNR

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 august 2019

Banca Naţională a României urmăreşte cu mare atenţie situaţia băncilor pentru locuinţe şi încearcă să ţină situaţia sub control, a spus, ieri, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Şeful băncii centrale a menţionat: "Ne preocupă şi pe noi această chestiune. Este un program guvernamental, programul acesta de economisire pentru construcţie de locuinţe. Avem, însă, şi o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, care trebuie respectată. Deocamdată, observăm că cele două bănci au poziţii relativ diferite, abordări diferite, dar ceea ce ne interesează pe noi, Banca Naţională, din punct de vedere al supravegherii - noi facem supraveghere prudenţială, nu juridică, să spunem aşa, de conformitate, dar ne interesează bineînţeles şi conformitatea -, am constatat că una dintre ele deja a pus deoparte banii, ca să spunem aşa, din punct de vedere prudenţial, pentru a face faţă situaţiei nou create. Şi aceasta este o stare destul de complicată în relaţia dintre băncile respective şi statul român. O urmărim cu mare atenţie şi încercăm să ţinem lucrurile sub control".

Amintim că Banca Naţională a României a intervenit în scandalul din piaţa băncilor pentru locuinţe, sancţionând, la începutul lunii trecute, BCR BpL, cu avertisment scris.

Acesta a venit la scurt timp, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat câştig de cauză Curţii de Conturi în procesul cu BCR Banca pentru Locuinţe.

După decizia ÎCCJ, reprezentanţii BCR BpL au menţionat, într-un comunicat: "BCR Banca pentru Locuinţe a respectat prevederile legale atât înainte, cât şi după revizuirea legii care reglementează activitatea de economisire-creditare, lege care are la bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană, şi va continua să reprezinte drepturile clienţilor şi propriile drepturi, după publicarea motivaţiei deciziei luate de Înalta Curte. Opţiunile legale, luate în considerare de bancă, sunt atât acţiuni legale în România, cât şi la curţile internaţionale".

Sursele citate consideră că decizia instanţei va submina funcţionarea pieţei de economisire-creditare, oricum blocată din 2015, şi potenţial viabilitatea întregului sistem bauspar din România.

Amintim că ÎCCJ a decis, în 24 iunie, că BCR BpL nu a respectat cerinţele legale privind plata primelor de stat pentru clienţi, întorcând decizia din primă instanţă a Curţii de Apel Bucureşti din 2017, care a dat câştig de cauză băncii, reprezentată de fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica.

În acest context, Grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, a anunţat că va constitui un provizion semnificativ, de până la 230 de milioane de euro, banca fiind nevoită să ramburseze la bugetul statului primele acordate anterior.

Cele două bănci pentru locuinţe din ţara noastră (BCR BpL şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe - RBL) au primit, în perioada 2004-2015, de la bugetul de stat, sub formă de prime, o sumă în valoare de 765 de milioane de lei, din care 608 milioane de lei au fost încasate de BCR.

BCR BpL şi RBL au fost acuzate de Curtea de Conturi că au încălcat legea, atunci când au acordat primele oferite de stat şi unor beneficiari care nu au folosit sistemul de economisire-creditare (Bauspar) pentru contractarea unui credit, ci doar pentru obţinerea primelor.

În decembrie 2015, Curtea de Conturi a publicat un raport ce indica un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei, în cazul BCR BpL şi de circa 60 de milioane de lei, sumă ce semnifică prejudiciul produs de RBL. După controale la bănci şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), autoritatea care alocă banii pentru prima de stat oferită de cele două bănci pentru locuinţe (316 milioane de lei în 2014), instituţia de control a descoperit că societăţile de credit ar fi încasat şi plătit clienţilor ilegal prima de stat anuală de până la 250 de euro şi ar fi încheiat contracte de economisire-creditare cu clienţi minori, care aveau vârsta mai mică de 18 ani atât la data încheierii contractelor, cât şi la data la care aceste contracte au fost reziliate/repartizate. De credite ar fi beneficiat şi persoanele ce ar fi depăşit vârsta maximă acceptată în normele de creditare, inclusiv mai mulţi membri ai aceleiaşi familii.

În vara anului trecut, legea privind sistemul Bauspar a fost revizuită şi aprobată de Parlament, noile norme metodologice fiind publicate în primăvara acestui an în Monitorul Oficial, ele stipulând că "orice cetăţean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii şi persoanele de peste 65 ani)" şi că "justificarea doar a primei de stat şi a dobânzii aferente va fi obligatorie".

Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este foarte foarte probabil ca operatiunile acestor institutii sa fie sistate si sa se recurga la inchiderea lor controlata . Mesajul Dl Treichl a fost destul de clar in acest sens. Cei din BNR stiu destul de bine ce se va intampla.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb