Băncile, producătorii auto şi de anvelope - în declin pe pieţele europene

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2008

Acţiunile societăţilor listate la bursele europene au scăzut ieri, în principal cele ale băncilor, ale producătorilor auto şi de anvelope. În primul caz, declinul a fost determinat de temerile legate de continuarea deprecierii activelor băncilor, iar în cel de-al doilea, de creşterea preţului petrolului şi al cauciucului natural.

Acţiunile UBS AG, cea mai mare bancă din Europa - după valoarea activelor, au scăzut cu 3,2%, la 28,98 franci elveţieni. Banca vrea să-şi majoreze capitalul cu 15,6 miliarde de dolari, din cauza pierderilor mari.

Acţiunile "Credit Suisse Group", a doua bancă din Elveţia, au coborât cu 1,4%, la 52,7 franci. Titlurile "UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din Italia, au coborât cu 1,2%, la 4,30 euro.

În schimb, titlurile "Credit Agricole" SA, a treia bancă din Franţa, au crescut cu 1,8%, la 18,65 euro. Banca aşteaptă o creştere "cu două cifre" pe segmentul retail, în anul fiscal actual.

Acţiunile companiei auto germane "Porsche" SE au scăzut cu 2,2%, la 116,75 euro. Acţiunile "Daimler" AG, al doilea producător mondial de autovehicule de lux, au scăzut cu 1,5%, la 48,72 euro. Titlurile "Volkswagen" AG, cel mai mare constructor auto din Europa, au pierdut 1,3%, afişând un curs de 178,54 euro.

Acţiunile "Renault" SA, al doilea producător auto din Franţa, au pierdut 0,8%, ajungând la 62,02 euro (curs minim al ultimelor două luni). Compania plănuieşte, pentru anul în curs, noi investiţii în Portugalia.

Titlurile "Continental" AG, al doilea producător european de anvelope, au scăzut cu 1,2%, la 76,02 euro.

Acţiunile "InBev" NV, cel mai mare producător mondial de bere, au scăzut cu 1,1%, la 48,36 euro. Compania ia în calcul o fuziune cu "SABMiller" Plc, întrucât a eşuat în încercarea de a cumpăra "Anheuser- Busch" Cos., anunţă Financial Times, citând surse anonime. Luiz Fernando Edmond, director al "InBev" Belgia, a declarat că societatea sa caută ţinte de preluare. În schimb, analiştii cred că achiziţia "Anheuser-Busch" de către "InBev" nu ar crea valoare pentru compania belgiană, în primii trei ani de la finalizarea achiziţiei.

Acţiunile "Gaz de France" SA, deţinătorul celei mai mari reţele de distribuţie a gazelor din Europa, au urcat cu 2%, la 41,77 euro. Compania a anunţat că poartă negocieri exclusive pentru vânzarea a 50% din holdingul energetic "Segebel" către "Electricité de France" SA, cel mai mare producător de energie din Europa. Vânzarea este o condiţie pentru aprobarea fuziunii dintre "Gaz de France" şi "Suez" SA. Titlurile "Suez" au crescut cu 2%, la 45,28 euro.

Totodată, compania petrolieră "Eni" SpA, cea mai mare din Italia, a confirmat că poartă negocieri exclusive pentru achiziţia participaţiei deţinute de "Suez" la distribuitorul belgian de gaze naturale "Distrigaz". Acţiunile "Eni" au câştigat 0,5%, stabilind un curs de 26,53 euro.

Indicele CAC 40 al Bursei din Paris a crescut cu 0,2%, la 4.945,16 puncte, DAX al celei din Frankfurt - cu 0,1%, la 6.953,26.

Ieri, bursele din SUA au fost închise, americanii sărbătorind Memorial Day (ziua în care sunt comemoraţi militarii americani căzuţi la datorie).

Scăderi semnificative în Asia

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Asia au scăzut puternic ieri, pe fondul temerilor legate de reducerea profiturilor companiilor, ca urmare a creşterii preţului materiilor prime şi a cheltuielilor de consum.

Acţiunile "Nissan Motor" Co., al treilea producător auto din Japonia, au coborât cu 2,7%, la 875 yeni (cel mai redus curs de închidere înregistrat după data de 24 aprilie). "Merrill Lynch & Co." şi-a modificat în sens negativ calificativul pentru acţiunile companiei care obţine peste 50% din profitul său operaţional în America de Nord: "neutru", de la "cumpără".

Titlurile "Honda Motor" Co., al doilea constructor auto nipon, au scăzut cu 3,3%, la 3.230 yeni. Acţiunile "Toyota Motor" Corp., cel mai mare producător auto din Japonia, au pierdut 2,5%, încheind ziua cu un preţ to 5.010 yeni (cel mai mic de după 17 aprilie).

Titlurile "Daihatsu Motor" Co., cel mai mare producător japonez de autoturisme mini, au scăzut cu 6,3%, la 1.134 yeni. Acesta a fost cel mai puternic declin de după 17 august 2007.

Acţiunile "Bridgestone" Corp., cel mai mare producător mondial de anvelope, au coborât cu 5,6%, la 1.736 yeni, după ce preţul cauciucului natural a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani, pe piaţa din Tokyo.

Acţiunile "LG Electronics" Inc., al doilea producător asiatic de telefoane mobile, au coborât cu 3,8%, la 140.500 woni. Compania finladeză "Nokia" Oyj, cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, îşi va reduce preţurile pe piaţa din SUA, făcând astfel presiuni asupra competitorilor să acţioneze în aceeaşi manieră.

Titlurile "Samsung Electronics" Co., rivalul mai mare al companiei sud-coreene LG, au scăzut cu 4%, la 679.000 woni.

Indicele Nikkei 225 al pieţei din Tokyo a scăzut cu 2,3%, la 13.690,19 puncte, Kospi al celei din Seul - cu 1,5%, la 1.800,58, S&P/ASX al Bursei din Sydney - cu 1,1%, la 5.707.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb