Băncile - suspectate de Consiliul Concurenţei că blochează accesul unor clienţi la credite

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2023

Băncile - suspectate de Consiliul Concurenţei că blochează accesul unor clienţi la credite

Acest lucru s-ar face prin modul în care calculează scorul de credit, fiind astfel îngreunată şi refinanţarea Autoritatea are în desfăşurare şi o analiză asupra modului în care băncile stabilesc indicele ROBOR.

English Version

Consiliul Concurenţei suspectează băncile că, prin modul în care calculează scorul de credit, blochează accesul unor clienţi la credite şi îngreunează refinanţarea. În acest context, autoritatea de Concurenţă a derulat, săptămâna trecută, controale la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor (ARB), conform unui comunicat de presă al instituţiei. Potrivit acestuia, băncile inspectate sunt Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD - Groupe Societe Generale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, ieri: "Inspecţiile s-au terminat. Au durat trei zile în cursul săptămânii trecute şi au vizat Biroul de Credit şi acţionari ai lui. Avem deja în derulare o investigaţie în care ne uităm la modul cum stabilesc băncile dobânzile, cum stabilesc indicele care stă la baza stabilirii dobânzilor - ROBOR. De data asta este un subiect conex. Nu ne uităm la dobândă, ci ne uităm la accesul la credite, la condiţiile de creditare. Suspiciunea este că, prin modul cum se calculează scorul de credit, este blocat accesul unor clienţi la credite şi se îngreunează refinanţarea".

El a menţionat că suspiciunile au apărut în urma analizei pe care o are în lucru Consiliul Concurenţei în sectorul bancar, din documente în format electronic, din computere şi telefoane: "Important de menţionat este că nu luăm la întâmplare documente, ci ne bazăm pe un mandat judecătoresc. Judecătorul a aprobat ridicarea documentelor respective de la bănci".

Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

"Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor", conchide sursa citată.

În ceea ce priveşte investigaţia legată de dobânzi, preşedintele autorităţii de concurenţă a afirmat că se aşteaptă la un rezultat în cursul anului viitor.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

În opinia reprezentanţilor Asociaţiei Române a Băncilor, demersul Consiliului Concurenţei este o practică uzuală normală într-o economie funcţională.

Comunicatul ARB subliniază: "Asociaţia Română a Băncilor şi băncile membre au o conduită conformă normelor de concurenţă, aceasta reprezentând o preocupare permanentă şi prioritară la nivelul comunităţii bancare. În acest sens, la nivelul comunităţii bancare, a fost adoptat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă prin intermediul căruia participanţii şi-au asumat angajamentul de a da dovadă, în desfăşurarea activităţilor, de un comportament onest şi conform cu prevederile legale aplicabile în domeniul concurenţei. Acest ghid acoperă activităţile desfăşurate în cadrul Asociaţiei şi prin adoptarea acestuia se încurajează un mediu concurenţial efectiv în sectorul financiar-bancar.

Instituţiile de credit trebuie să aplice toate măsurile care să conducă la diminuarea riscului de credit, pentru a menţine o rată a creditelor neperformante la un nivel cât mai scăzut. Băncile au obligaţia să verifice bonitatea şi capacitatea de rambursare a fiecărui debitor, iar printre instrumente se află şi verificările la Biroul de Credit. Acesta este un aspect reglementat, obligatoriu şi funcţionează după norme europene stabilite în materie pentru asigurarea cerinţelor de natură prudenţială, la care şi România este parte. Astfel, instituţiile de credit au datoria de a utiliza prudenţial bazele de date disponibile la nivel naţional în vederea determinării comportamentului de plată. Modalitatea de utilizare a acestor informaţii este distinctă la nivelul băncilor, în funcţie de apetitul de risc al fiecăreia. Pentru a asigura o creditare responsabilă, finanţările oferite de bănci trebuie direcţionate în condiţii de predictibilitate şi siguranţă, cu certitudinea încasării ulterioare".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Bănci = Cămătari.

    Te prind ca ai semnat contract cu ei și te jupoaie sub atenta protectie a BNR.

    1. îi dau la Stat.

      Și din ce trăiești?

      Din dobândă 

    Banca te vrea cat mai solvabil! Auzi, sa nu vrea banca sa-ti dea credit chiar daca tu te incadrezi?!

    Bancile din asta traiesc.

    Gogomanie marca Consiliul concurentei. 

    1. :)) exact bancile fac orice numai sa vanda credite.

    bancile au o lege ne scrisa…

    unele date si documente se distrug la sfarsit de zi. 

    iar operatiunile / intanirile / discutii de natura secretizata nu se scriu in alb ci la strangere de mana sau verbal. 

    s c c r et 

    1. iar cine nu respecta codul… va fi canibalizat de alta banca la urmatoarea criza… culmea cu banii cetatenilor publici prin injectare gov sau banca centrala direct in banca care doreste sa manance banca mica / activele toxice.

      s c c r e t 

    nu ai cum sa ai certitudinea incasarii viitoare!

    asta e si farmecul economiei! 

    daca azi ai in Bucuresti somaj istoric la minime de 1%… poti sa imi spui mie ca o bancs va avea ceritutinea ca rori clientii isi vor plati creditele cand apare reversul? 

    Nu… normal ca nu… 

    Legea lui Parero 20/80 spune destul de simplu… cum se pot defla activele si implicit intrarea sub apa abalantelor… 

    in domeniul imo este de ajuns sa avem 4% vanzari in marja / executate si sa prabusim sau nivelam 64% din piata… 

    de aici si ciclitatea istorica a Romaniei in NPLuri de peste doua cifre…. DA DA… de peste doua cifre… 

    Poate va lumineaza Domnul Isarescu! 

    Sa va zic si anii cand au fost…?! e simplu… la o lungime de ani a fiecarei generatii ce pleaca din minim si maxim productivitate ca pe urma sa scada sau sa stagneze lasand loc altei generatii tinere in piata! 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb