Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) analizează acordarea unui împrumut de patru miliarde de dolari Ucrainei, în vederea asigurării necesarului de gaze naturale al ţării, anunţă cotidianul Times.
Potrivit publicaţiei, compania energetică de stat din Ucraina, "Naftogaz", nu are banii necesari pentru plata gazelor naturale care ar urma să fie livrate luna viitoare, termenul limită fiind 7 iulie. În aceste condiţii, companiile europene de utilităţi se tem că grupul rus "Gazprom" va închide robinetele conductelor care tranzitează Ucraina.
De altfel, premierul rus Vladimir Putin a ameninţat că, în cazul în care Ucraina nu va face plata până la 7 iulie, Rusia "îşi rezervă dreptul să acţioneze, conform prevederilor contractuale".
Vladimir Putin a amintit că Rusia a plătit pentru tranzitul gazelor ruseşti către Europa, via Ucraina, până la începutul anului 2010, creditând astfel Kievul cu 2,2 miliarde de dolari, cu dobândă zero.
La finele acestei săptămâni, Comisia Europeană va organiza o reuniune la care vor participa reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale şi producători de gaze naturale, în speranţa că va fi găsită o soluţie pentru evitarea unei întreruperi a livrărilor în luna iulie.
Recent, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut celor mai vulnerabile state membre UE să pună la punct planuri de urgenţă şi să se pregătească pentru ce e mai rău. "Există riscul unei noi crize a gazului în următoarele săptămâni, nu luni, şi trebuie să-i protejăm pe cetăţenii europeni", a declarat Barroso.
În perioada următoare, Ucraina trebuie să cumpere aproximativ 19 miliarde metri cubi de gaze naturale, ce vor fi stocate pentru acoperirea consumului din perioada de iarnă, însă fondurile acordate Kievului în baza unui acord de împrumut convenit cu FMI s-au terminat, iar guvernul a admis că nu va putea plăti factura la gaze pe luna iulie
O misiune FMI este aşteptată în Ucraina, în perioada 24-26 iunie, când va decide acordarea celei de-a treia tranşe dintr-un împrumut promis acestei ţări. Ministrul interimar al Finanţelor din Ucraina, Igor Umanski, a anunţat, zilele trecute, că autorităţile din Kiev vor cere Fondului să majoreze această tranşă cu 600 milioane de dolari, la 3,8 miliarde de dolari.