• "Vrancart" Adjud ia 4 milioane de euro, iar "Uzuc" Ploieşti, aproape un milion de euro
Tot mai multe companii listate încearcă să obţină bani nerambursabili de la Uniunea Europeană, în condiţiile în care finanţarea de la bănci şi prin bursă a devenit tot mai dificilă, în contextul crizei financiare.
Producătorul de hârtie "Vrancart" Adjud (simbol VNC) a reuşit să facă rost de aproape patru milioane de euro de la Uniunea Europeană, bani pe care îi va folosi pentru modernizarea unei linii tehnologice de fabricare a hârtiei. Proiectul pentru obţinerea de fonduri nerambursabile de la UE a fost aprobat la finele anului trecut, după mai bine de un an de când compania l-a depus la Ministerul Economiei, în octombrie 2008, în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice".
"Valoarea proiectului este de 51,8 milioane de lei, din care 18,5 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă (15,9 milioane de lei de la UE şi restul de la bugetul naţional)", a declarat, pentru ziarul BURSA, Romeo Sava, directorul de dezvoltare al "Vrancart", adăugând: "Diferenţa dintre valoarea proiectului şi finanţarea nerambursabilă va fi asigurată din surse proprii şi împrumuturi bancare".
Totuşi, conducerea companiei estimează că banii de la UE îi vor intra în conturi spre finele anului, în funcţie de momentul în care îi va solicita, dar nu mai devreme de luna august a acestui an.
Directorul de dezvoltare al societăţii a afirmat: "Vom primi banii în funcţie de termenele la care vom depune cererile de rambursare, însă mai întâi, trebuie să încheiem contracte cu furnizorii de utilaje din ţară sau din UE. Banii îi vom primi în maxim 90 de zile de le depunerea cererii de rambursare. Estimăm că vom depune prima cerere la finele lunii august 2010".
Între timp, conducerea "Vrancart" încearcă să capitalizeze compania, propunând acţionarilor majoarea capitalului social cu 10 milioane de lei (4,6 milioane de lei provenind din repartizarea profitului de anul trecut şi 5,4 milioane de lei din repartizarea profitului din 2008). Acţionarii urmea-ză să se pronunţe asupra majorării în Adunarea Generală din 24 martie.
"Vrancart" Adjud este controlată, în proproţie de 74,71%, de societatea de investiţii financiare "Banat-Crişana".
• "Uzuc" Ploieşti ia bani de la UE pentru echipamente şi recalificarea personalului
O altă companie listată care a reuşit să acceseze fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană este "Uzuc" Ploieşti (simbol UZC), în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice".
Cristian Cojocaru, şeful Biroului de Fonduri Structurale al companiei "Uzuc", ne-a spus: "În octombrie, 2008, am depus la Ministerul Economiei un Proiect de 4,8 milioane de lei, bani de care avem nevoie ca să ne cumpărăm echipamente, dintre care 1,2 milioane de lei (aproximativ 300.000 de euro) sunt finanţaţi de la Uniunea Europeană".
"Uzuc" şi-a programat să facă prima cerere de rambursare pe 30 iunie, anul acesta.
Între timp, compania mai aşteaptă să semneze un contract cu Ministerul Muncii pentru un proiect în valoare de 1,1 milioane de euro, în cadrul Programului Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane".
"În septembrie, anul trecut, ni s-a aprobat un proiect pentru calificarea personalului din companie, urmând să primim în jur de 580.000 de euro bani nerambursabili de la UE. Acum, aşteptăm să semnăm contractul cu Ministerul Muncii", ne-a mai spus domnul Cojocaru.
"Uzuc" Ploieşti are o capitalizare bursieră de 22,33 milioane de lei, potrivit preţului de 4,7 lei/acţiune, înregistrat la începutul anului, în prezent titlurile fiind suspendate de la tranzacţionare din cauza unor litigii între acţionari. Compania este deţinută de " A 1 Impex" SRL, care are o participaţie de 90,42% din societate.
1. UZTEL,finantzare de la UE si Bursa
(mesaj trimis de Investor în data de 16.03.2010, 10:13)
Uztel face un lucru inteligent accesand fonduri UE si in acelasi timp
va obtine si finantare prin bursa caci a lansat o majorare de capital de cca
4,7 milioane Euro iar bursa ieri a reactionat pozitiv. Deci, nu e dificil sa te finantezi prin bursa,iei un capital
CARE NU TE COSTA !!!.Trebuie sa fii insa TRANSPARENT,CORECT si
sa-l valorifici INTELIGENT,generand
valoare adaugata,profituri.
Ziarul BURSA,militati pentru asemenea
abordari ;poate organizati impreuna cu Asociatia Brokerilor si Asociatia
Micilor Investitori dezbateri cu
societatile tranzacationmate BVB
pe asemenea teme.
1.1. DISCUTII PARALELE (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de INVESTITORUL în data de 16.03.2010, 12:20)
Maestre, vezi ca faci confuzie intre UZTEL si Uzuc, cu alte cuvinte creezi confuzie si e pacat, mai ales pentru un ,,Investitor" !
In rest, s-auzim de bine !
1.2. Opiniei nr 2 (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Investor în data de 16.03.2010, 16:56)
Da ,ai dreptate in fuga citirii
articolului am facut confuzie.
Dar mesajul meu a fost altul;daca
cumva investesti in piatza de capital
trebuia sa-l fi inteles .
Toate bune !