Justiţia a declanşat o adevărată cruciadă împotriva infracţiunilor economice care au tangenţe cu sportul. În ţara noastră "Dosarul Transferurilor" a ţinut capul de afiş, dar şi alţi oameni de fotbal care activează sau au activat la cluburi puternice au suferit condamnări sau sunt pe cale să ajungă în spatele gratiilor în această lună. În acest context mai puţin plăcut au fost pomenite numele unor cluburi puternice, precum Bayern Munchen, FC Sevilla, Birmingham City.
În Germania a făcut vâlvă procesul în care este implicat preşedintele ultimei câştigătoare a Ligii Campionilor. Prezent în faţa instanţei la începutul acestei săptămâni, şeful lui Bayern Munchen, Uli Hoeness, a pledat vinovat: "Recunosc evaziunea fiscală. Regret profund comportamentul meu". Acesta este acuzat de evaziune fiscală în valoare de 18,5 milioane de euro, şi cum vinovăţia sa este evidentă sunt şanse mari ca Hoeness să ajungă după gratii, riscând până la 10 ani de închisoare. Presa germană a scos în evidenţă că tribunalele au dictat pedepse cu închisoarea pentru toate fraudele fiscale care au depăşit un milion de euro, în plus judecătorul care se ocupă de acest caz este cunoscut pentru intransigenţa sa. În aprilie 2013, presa germană a dezvăluit că Hoeness ar fi depus sume consistente în Elveţia fără să plătească impozite de milioane de euro. Pe 30 iulie 2013, Uli Hoeness, în vârstă de 61 de ani, a fost pus oficial sub acuzare pentru evaziune fiscală.
Curtea Supremă din Spania l-a condamnat la 7 ani de închisoare pe Jose Maria del Nido. Fostul preşedinte al clubului FC Sevilla a fost găsit vinovat pentru deturnare de fonduri în dosarul "Minutas", Nido fiind acuzat că a efectuat 83 de plăţi ilegale, prin care a reuşit să deturneze 2,8 milioane de euro. În complicitate cu primarul localităţii Marbella, omul de fotbal a creat o "suveică" prin care bani din bugetul local erau destinaţi unor lucrări care fie nu se mai efectuau, fie necesitau fonduri mult mai mici. În plan sportiv, sub bagheta lui Jose Maria del Nido, FC Sevilla a cunoscut o perioadă foarte bună, câştigând de două ori Cupa UEFA (2006 şi 2007), Supercupa Europei (2006), două Cupe ale Spaniei (2007 şi 2010) şi o Supercupă a Spaniei (2010).
Omul de afaceri din Hong Kong, Carson Yeung, patronul clubului englez Birmingham City, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare. Conform presei britanice, afaceristul, care a devenit proprietarul echipei engleze în 2009, a fost gasit vinovat de un tribunal din Hong Kong pentru prejudicierea statului cu 93 de milioane de dolari.
Un alt personaj controversat, care a avut legătură cu fotbalul, a ajuns după gratii la începutul acestei luni. Fiul lui Muammar Gaddafi, Saadi Gaddafi, a fost extrădat de Niger şi a fost predat autorităţilor de la Tripoli, unde va fi judecat pentru delapidare de fonduri şi acte de violenţă. Saadi a fost legitimat timp de patru ani la cluburi din Italia, la Perugia (2003-2004), Udinese (2005-2006) şi Sampdoria (2006-2007), evoluând efectiv doar câteva minute în Serie A. De altfel există bănuieli că familia Gaddafi ar fi plătit bani grei pentru ca fotbalistul "clanului" să se poată mândri că joacă în unul dintre cele mai tari campionate ale lumii.
Cei opt inculpaţi din "Dosarul Transferurilor" (George Copos, Mihai Stoica, Gică Popescu, Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu) au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la închisoare cu executare stârnind un val de emoţie în cadrul iubitorilor de sport. Salutată de mulţi, contestată de cei implicaţi, decizia justiţiei a fost remarcată de presa internaţională, în centrul atenţiei aflându-se fostul mare fotbalist Gică Popescu.
1. Yiupii, ce bucurie...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 13.03.2014, 15:09)
Hai sa ne bucuram. Sa ne bucuram mult ca au intrat la inchisoare pentru maxim 2 ani in mod real, niste oameni care au reusit sa-si bage-n buzunar zeci/sute de milioane de euro, care au poate distrus reputatia, principiile sportului romanesc la valori cel putin echivalente cu banii bagati in buzunare, dar de la care nu reusim sa luam inapoi nimic! Adica nimic din ceea ce datoreaza in mod real. Cat despre sportivii care au fost prinsi in mocirla asta, n-avem cum sa ne bucuram, bineinteles. Dar avem acum posibilitatea de a-i vedea cum sunt si ca oameni, aceiasi super-oameni pe care i-am admirat pe terenul de sport. Asa se cerne lumea, asa iese adevarul la suprafata. Numai jurnalistii sa aibe grija sa-l sublinieze, adevarul, si nu sa-l dilueze cu hemoragia lor de shushanele, asa cum le este obiceiul.
Pe cand vedem si o cruciada a recuperarii in mod real a debitelor acestor infractori fata de restul comunitatii?