Băsescu avertizează OMV Austria

I.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 septembrie 2014

În luna iunie, preşedintele Rusiei Vladimir Putin s-a întîlnit cu preşedintele austriac Heinz Fischer, acesta din urmă spunînd că discuţiile cu oficialii ruşi aduc rezultate mai bune decât sancţiunile.

În luna iunie, preşedintele Rusiei Vladimir Putin s-a întîlnit cu preşedintele austriac Heinz Fischer, acesta din urmă spunînd că discuţiile cu oficialii ruşi aduc rezultate mai bune decât sancţiunile.

Apropierea din ce în ce mai mare dintre Austria şi Rusia pare să-l fi supărat foarte tare pe Traian Băsescu, care a anunţat ieri că a transmis un mesaj oficialilor companiei OMV din Austria că vor fi partenerii României atât timp cât interesul naţional al ţării noastre este servit cu prioritate. Preşedintele a declarat: "Sunt foarte multe informaţii de presă în care OMV Austria pare a se lansa în politici care nu sunt în favoarea statului român. O spun deschis, direct, că vor fi partenerii noştri atât timp cât interesul naţional al României este servit cu prioritate".

Unii analişti susţin că la baza afirmaţiilor făcute de şeful statului ar sta relaţia privilegiată a OMV cu Gazprom, dorinţa OMV de a se cupla la South Stream, "altfel spus, colaboraţionismul companiei austriece cu Rusia".

Semnarea acordului pentru construirea gazoductului South Stream a fost considerată o sfidare a Austriei la adresa Uniunii Europene. În luna iunie, OMV şi Gazprom au convenit să înfiinţeze o companie mixtă care să construiască şi să opereze tronsonul austriac al gazoductului South Stream. Mai mult, la începutul lunii august, directorul general al OMV Austria, Gerhard Roiss, a declarat că Europa s-ar împuşca singură în picior dacă ar interzice construcţia conductei.

Ulterior, a apărut "eternul" zvon potrivit căruia Gazprom ar vrea să cumpere aproape un sfert din compania austriacă OMV (acţionarul principal al Petrom în ţara noastră), informaţie infirmată însă de conducerea Gazprom.

Parlamentarul austriac de opoziţie Peter Pilz a declarat, în această vară, pentru cotidianul austriac Kurier şi pentru Reuters, că are informaţii că IPIC (acţionar al OMV) şi Gazprom au discutat despre participaţia la OMV. Domnia sa a avertizat că intenţia ruşilor de a pune mâna pe atât de multe acţiuni OMV va face ca Austria să devină "uşa din spate a Rusiei către Uniunea Europeană" şi vorbim de un atac al Rusiei la adresa OMV.

În luna august, directorul general al grupului OMV, Gerhard Roiss, a anunţat că OMV va avea o nouă politică în domeniul gazelor naturale, rezultată în urma restructurării operaţiunilor din segmentul Rafinare şi Marketing (R&M).

Gerhard Roiss a apreciat că este în interesul politic al Austriei să existe o conductă care să pornească din Rusia să traverseze Europa de Sud-Est şi să ajungă până la terminalul de gaze de la Baumgarten (Austria).

Întrebat care sunt, în opinia sa, oportunităţile de pe piaţa de gaze naturale, Gerhard Roiss a menţionat Marea Neagră, Marea Nordului şi Iranul.

De asemenea, Roiss a spus că aşteaptă să vadă ce se va întâmpla în zona de sud a Crimeei unde grupul austriac avea unele planuri împreună cu Exxon.

Recent, au apărut informaţii şi despre faptul că OMV ar vrea să vândă un număr mare de benzinării Petrom din ţara noastră. Nu ştim dacă printre cumpărători s-ar afla şi companii din Rusia, dar ar putea exista această posibilitate care să-l fi înfuriat pe Traian Băsescu.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. basescu nu se lasa pana nu ne baga in razboi

    1. Vorbesti prostii! ce ai vrea,sa se piteasca de frica precum iepurasul?.

      Bravo domnule Presedinte, aceasta este atitudinea unui sef de stat, a unui patriot. 

    pe langa nenumaratele deziluzii ce le-am avut de-a lungul timpului mai apare cate o atitudine de genul asta si-mi da sperante de verticalitate in tara asta.

    1. poate perpendicularitate!

    OMV joaca la doua capete pe gaze. Cu rusii conducta care ocoleste Romania, cu americanii foraj si extractie in Marea Neagra. Gaze berechet din doua directii care vor converge in Austria.Jocuri politice, jocuri economice. Sa fim si noi pe faza.Statul Roman are parghii zdravene in mana de temperare a OMV si nu numai. Doar sa vrea si mai ales politicienii sa fie in consens. Exemplul Poloniei este de urmat. Iar daca presedintele a luat atitudine, inseamna ca pe canalele diplomatice, fluxul de informatii este enorm si mai ales alarmant. Am convingerea ca Romania nu va gresii nici in legatura cu Ucraina( era sa zic Bastroie) si nici cu afluxul formidabil de gaze care se contureaza in urmatorii 5-10 ani in zona noastra.

    1. Si eu am convingerea asta, doar ca atunci cand apare Victor Viorel pe ecran mi se duce naibii si ultima farama de optimism.

      omv este ori producator, ori transportator, doua din una altfel contrazice normele UE.

      scuze... una din doua...

    OMV ar face foarte bine sa raspunda la aberatiile "el comandante belicoso" cu inchiderea tuturor activitatilor pe teritoriul Romaniei, iar de o eventuala reluare sa se puna problema dupa ce politicul/politrucul nu-si va mai baga "organele" atrofiate in economic, caci de creiere cu cite un neuron, si ala atrofiat, suntem satui, mai ales ca am ajuns unde am ajuns (esuati pe tarm printre idioti, pe partea cealalta, gresita, a oceanului)!

    1. Petrom reprezinta 60% din tot ce inseamna productia de hidrocarburi a grupului OMV (la nivel mondial). Rezervele la fel. Deci asta cu inchiderea activitatilor e asa, prozaica...

      GazProm este cea mai mare firma in lume de exploatare a gazelor naturale si Federatia Rusa inca are majoritatea actiunilor, deci ei decid ce si cum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb