Băsescu, băncile şi BNR

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 martie 2009

Băsescu, băncile şi BNR

În următoarea perioadă, statul român va analiza posibilitatea intervenţiei asupra celor care, în mod deliberat, nu îşi rambursează creditele, astfel încât aceştia să o facă, în condiţiile în care restanţele la credite au crescut semnificativ în ultimul timp, potrivit preşedintelui României, Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat: "Se pare că foarte mulţi cred că, dacă este criză, îşi pot permite să nu ramburseze creditele. Apelul meu foarte serios este ca aceia care nu au probleme de rambursare, să o facă, şi să ramburseze în timp util. Altfel, pentru a proteja sistemul bancar vom analiza posibilitatea acţiunii statului, astfel încât cei care în mod deliberat nu rambursează creditele să fie stimulaţi să o facă".

Domnia sa a convocat ieri o întâlnire cu reprezentanţii celor mai importante 12 bănci de pe piaţa locală, cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu şi cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, pentru a-i informa despre discuţiile purtate la Comisia Europeană la sfârşitul săptămânii trecute.

Volumul restanţelor la creditele în lei şi în valută a urcat cu 178%, în ianuarie 2009 comparativ cu prima lună de anul trecut, ajungând la 3,526 miliarde de lei. În luna ianuarie a anului 2008, valoarea restanţelor la creditele în lei şi în valută era de 1,268 miliarde de lei.

În ciuda faptului că în ultimul trimestru din 2008, creşterea economică a ţării noastre a încetinit semnificativ, preşedintele Traian Băsescu se arată optimist în privinţa avansului economiei în acest an.

"România va avea creştere economică, mică, dar va avea creştere economică în 2009!", a precizat preşedintele adăugând: "În ciuda deprecierii masive a creşterii economice, continui să rămân optimist împotriva multor estimări că România va avea creştere economică negativă. Vom avea o creştere economică între 1,5 şi 2%".

De asemenea, preşedintele ţării noastre vede sistemul bancar românesc ca fiind unul solid şi capabil să finanţeze, în continuare, economia românească. "Voi stimula parteneriatul Bănci - Guvern - BNR şi am luat notă de câteva probleme referitoare la propunerile de modificări legislative ridicate de bănci şi voi ţine cont de ele".

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, s-a arătat mulţumit de faptul că preşedintele ţării a spus că va lua în consideraţie problemele băncilor cu privire la modificările legislative propuse. Mai exact, preşedintele ARB se referă la legea privind protecţia consumatorilor, care, potrivit domniei sale, "poate aduce grave prejudicii băncilor" şi la propunerile pentru Codul de Procedură Civilă care ar desfinţa executorii bancari.

Noile modificări la codul de procedură civilă ar putea conduce la eliminarea a peste 500 de locuri de muncă ale executorilor bancari, şi la favorizarea executorilor judecătoreşti.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi-a arătat toată disponibilitatea pentru a colabora cu băncile şi Guvernul, menţionând că este în interesul ţării noastre ca acest parteneriat să funcţioneze.

În ultimele zile atenţia ţării noastre este îndreptată către marile instituţii financiare în vederea încheierii unui acord de finanţare externă, motiv pentru care Guvernatorul a subliniat că, în această perioadă, trebuie să fim responsabili.

Momentul de rambursare a unei finanţări externe de la Comisia Europeană sau alte organizaţii financiare internaţionale ar trebui să corespundă cu perioada celor mai mari intrări în România de fonduri de la UE, respectiv orizontul lui 2014, a spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"A apela la finanţare externă în această perioadă este un gest de mare responsabilitate şi rugămintea BNR este ca aceste negocieri şi evaluări să fie tratate cu aceeaşi responsabilitate şi de mass-media", a declarat Guvernatorul.

Banca Centrală consideră că finanţarea externă pe care o vom contracta trebuie rambursată la momentul celor mai mari intrări de fonduri în ţara noastră.

Domnia sa a mai adăugat: "Acele 30 de miliarde de euro din fonduri trebuie să intre în România până la orizontul lui 2014. Noi gândim că şi finanţarea externă ar trebui să se ramburseze în acelaşi orizont".

Un rol important în discuţiile de ieri l-a avut şi ministrul Finanţelor, însă din cauza faptului că întâlnirea a durat mai mult decât era aşteptat, domnul Pogea s-a văzut nevoit să plece pentru a putea participa la şedinţa de guvern.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. DL. Isarescu care a supravegheat si controlat bancile a permis creditul cu buletinul, tot felul de institutii financiare care au vindut marfuri cu plata in rate pe credite luate de la banci, implicarea bancilor in tranzactii speculative, garantii indoielnice la acordarea creditelor, transferul de lichiditati in afara, manipularea cursului de schimb in favoarea unora. Acum da vina pe guvern, pe debitori, pe banci. Trebuie sa raspunda pentru haosul creat.

    1. consider ca in ultimii ani a fost pusa in executare o strategie menita sa indatoreze populatia si sa transforme majoritatea oamenilor ce erau independenti inainte in oameni dependenti de locuri de munca(ce vor fi din ce in ce mai prost platite)pt. a putea fi manipulati mai usor(inclusiv electoral). Sunt absolut convins ca aceasta criza este creata artificial in sensul acutizarii datoriilor acumulate de populatie. La fel am convingerea ca foarte multi dintre noi spuneau in urma cu cativa anica piata imobiliara va avea un colaps dar nu multi au facut ceva in acest sens.

      Cine nu-si reaminteste ca pe la inceputul anilor 90 Isarescu sustinea ca institutiile financiare straine nu ne dau credite ca nu avem datorii externe . Ca din aceasta cauza nu avem credibilitate.Deci dupa teoria lui cel care este dator vandut are cea mai mare credibilitate. Vedeti cine ne-a condus si cine ne manipuleaza ca pe niste trogloditi.

    Nu va e rusine, domnule Basescu? Pentru toate tampeniile voastre si imposibilitatile voastre de a nu putea rezolva asa-zisa criza, raspunde tot poporul? Sa ne dea salariile la timp si vom plati.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb