Băsescu: Pensionarii au fost păcăliţi prin decizia de anulare a reducerii pensiilor

(C.D.)
Ziarul BURSA #Politică / 8 iulie 2010

Băsescu: Pensionarii au fost păcăliţi prin decizia de anulare a reducerii pensiilor

Şeful statului susţine că pensionarii nu se vor bucura că au scăpat de reducerea cu 15% a pensiilor din cauza creşterii TVA şi a inflaţiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, în cadrul unui interviu acordat postului public de radio, că pensionarii au fost păcăliţi prin decizia de anulare a diminuării pensiilor, din cauză că vor pierde, în săptămânile următoare, banii respectivi, ca urmare a creşterii TVA şi a inflaţiei.

Potrivit Agerpres, Traian Băsescu a declarat, în cadrul interviului, că o soluţie ar fi să se revină la nivelul TVA de 19%: "Obiectivul ar fi să reducem TVA, să revenim către 19%. Nu vă pot da o cifră, dar ştiţi cum este cu creşterea TVA? De fapt noi ce am făcut acum? I-am păcălit pe pensionari încă o dată. Le luăm banii prin creşterea TVA şi prin inflaţie. Le luăm exact aceiaşi bani. (...) Oricum ei pierd acei bani sau îi pierd în săptămânile următoare, prin reaşezarea preţurilor".

Şeful statului a apreciat că această creştere a preţurilor şi a inflaţiei va proteja în continuare "cangrena legată de costurile sociale", adăugând că pensia în sine nu reprezintă "o cangrenă", dar că există multe costuri generate de pensiile acordate pe nedrept şi prea multe venituri minime garantate pentru cei care nu vor să muncească.

Băsescu: "Nu susţin creşterea TVA"

În cadrul intervenţiei la postul public de radio, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu este un sus­ţinător al creşterii TVA.

Traian Băsescu a afirmat: "O spun acum, public, pentru prima dată după ce a luat Guvernul decizia: nu sunt un susţinător al creşterii TVA. În opinia mea, a fost o greşeală, pentru că nu a operat exact acolo unde este cancerul din buget. Avem două zone cancerigene: procentul extrem de ridicat cu salariile din sectorul bugetar şi un procent foarte ridicat din veniturile de la bugetul de stat pe care le utilizăm în zona socială".

Şeful statului a menţionat că, la ora actuală, cele mai mari procente din buget se duc pe salariile bugetarilor (30%) şi pentru asistenţă socială (40%).

Preşedintele a afirmat că, în opinia sa, în ţara noastră nu ar trebui să existe vreun venit care să nu fie impozitat. "Sper ca, de la 1 ianuarie, Guvernul să nu vină cu o măsură de genul mai mărim TVA cu câteva procente şi să nu introducă impozit pe orice venit, inclusiv pe pensii", a spus preşedintele.

Un nou acord cu FMI, doar pentru dezvoltare

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că ar fi de acord ca ţara noas­tră să mai acceseze un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană în anul 2011, cu condiţia ca aceşti bani să fie direcţionaţi numai spre dezvoltare.

Traian Băses­cu a explicat: "În 2009 am împrumutat bani. 2010 este al doilea an când suntem sub acord cu FMI şi cu UE, încă mai avem de unde să dăm pensiile atât cât sunt şi salarii reduse cu 25%, dar în 2011 care este recomandarea? Să mai împrumutăm odată ca să continuăm această soluţie a distrugerii viitorului României? Asta este soluţia dacă mai luam o dată bani. (...) Eu sunt de acord să mai luăm bani, în 2011, dacă îi ducem numai în dezvoltare. Adică, propunerea mea publică este să trăim din ce producem. Vedem ce producem, transparent, ce încasări are bugetul, iar ce împrumutăm să utilizăm numai în dezvoltare, să facem diguri, să facem autostrăzi".

Ce ar mai fi de privatizat

Preşedintele a mai apreciat că ţara noastră ar mai avea de privatizat 30% din Petrom, Transelectrica sau Romgaz, însă o asemenea măsură ar fi "tot o crimă", dacă banii s-ar îndrepta către consum.

Traian Băsescu a declarat: "Eu aş fi de acord să fie vândute acţiuni până la 49% şi să rămână statul român cu 51%. Dar ce vindem să nu dăm la consum, ci să facem autostrăzi, căi ferate, diguri. (...) Eu cred că a venit momentul adevărului, în care să spunem cinstit, să mergem în buget, în acele zone care ne iau orice perspectivă de dezvoltare a ţării. Noi tot ceea ce producem consumăm şi mai mult decât atât, mai împrumutăm pentru consum 8-9 miliarde de euro anual. Ori devenim cinstiţi cu noi, ori dacă nu putem, ţinem conferinţe despre ce facem după inundaţii".

Băsescu: Curtea Constituţională a avut o abordare politică

Curtea Constituţională a României (CCR) a avut o abordare politică şi nu una constituţională la soluţionarea contestaţiei privind "legile austerităţii",susţine preşedintele Traian Băsescu.

"De regulă, nu comentez deciziile CCR, dar vă pot spune, fără niciun fel de ezitare, că a fost o abordare politică şi nu una constituţională, pentru că s-a uzat de art. 55 din Constituţie pentru situaţii excepţionale, cu reducerea unor venituri şi nu cu anularea unor drepturi", a spus şeful statului.

Băsescu consideră că "în mod greu de explicat prin litera şi spiritul Constituţiei, CCR a preferat să dea impresia că anumite cheltuieli ale bugetului de stat sunt intangibile". "Or, asta nu este treaba Curţii Constituţionale. Era treaba ei dacă Guvernul vroia să anuleze pensiile", a afirmat preşedintele.

Băsescu: Cel mai mare jaf a fost în 2007-2008

Preşedintele a apreciat că "cel mai mare jaf" legat de venitul bugetului de stat şi de resursele pe care le avea ţara noastră a fost făcut în perioada 2007-2008.

Traian Băsescu a declarat: "Asta a ajutat un partid de a crescut de la 10-11% la 18-19%, cât o fi luat în alegeri (n.r. PNL). Dar acum factura o plătesc cei păcăliţi, cei care au votat pentru că le-a dat de unde nu aveau să dea. (...) Cât de criminal poate să fie gestul unor oameni politici, care la sfârşitul anului 2008, când existau 3,2 miliarde de lei în fondul de dezvoltare ca urmare a vânzării BCR şi a unor societăţi de distribuţie a electricităţii, au preferat să dea la pensii. (...) Am văzut, s-au făcut 0 km de infrastructură rutieră, 0 km de infrastructură feroviară, 0 km de diguri. Asta a fost dezvoltarea. S-au îndreptat către zona rurală, săli de sport, bazine de înot. Nu spun că nu trebuie, dar nu de 3,2 miliarde de lei s-au făcut, ci de câteva milioane şi în rest s-au dus pe consum".

Băsescu: Am cerut Guvernului criterii de evaluare a personalului

Preşedintele Traian Băsescu a mai anunţat că a solicitat Guvernului elaborarea unor criterii de evaluare a personalului, evidenţiind că la Ministerul Transporturilor există o sută de experţi în accesarea fondurilor europene, dar că nu a fost câştigat până acum niciun proiect în acest sens.

Şeful statului a explicat: "Am cerut Guvernului să facă nişte criterii de evaluare a personalului şi vă rog să mă credeţi că nu am nicio reţinere, dacă vorbim de cei responsabili de atragerea banilor, să spun: < Măi oameni buni, acolo unde ai, ca la Ministerul Transporturilor, o unitate de implementare a proiectelor care nu a fost capabilă să transmită măcar un proiect finanţabil la UE, de ce nu îi daţi pe toţi afară? >""".

Traian Băsescu a mai precizat că a transmis aceste lucruri membrilor Guvernului, atunci când s-a întâlnit cu ei şi şi-a exprimat speranţa că aceştia vor reacţiona în acest sens. Preşedintele a apreciat că neutilizarea fondurilor europene e o dovadă de incompetenţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Probabil,din cauza excesului de Rudotel luat zilnic, Dl Basescu si-a pierdut memoria! Nu credem. Daca analizam cine a fost ministrul transporturilor atata amar de vreme, il gasim pe Dsa! Ii sugerez dlui presedinte Basescu sa se uite mai bine in ograda proprie si sa nu planga de mila pensionarilor din cauza maririi valorii TVA. Si asa a propus, culmea unui cinism atroce,inuman.impozitarea tuturor pensiilor incepand cu 20011. Cu alte cuvinte,cum titra un comentariu sinistru pensionarii romani sunt cancerul bugetului tarii.! Dar tunul returnarilor frauduloase clientelei politice pdl-iste ce este dle Basescu? Valoarea tunului este in jurul a 1miliard de euro! Sau nu o stiti? Dar cei peste 100 milioane de euro din pusculita proprie a dvs pe care persoana refuzata a fi numita ambasador la Paris a declarat ca ii pastreaza pentru fiul sau?Si o ultima intrebare: Cine se ocupa acum de zona rurala? Cu foloasele cuvenite? Pensionarii sau dna Udrea care va va insoti in vizita ce o veti efectua in China?Nu mai amintesc de afacerile proprii ale dvs pentru care ati fost reclamat recent la DIICOT! Vedeti-va de sanatate dle Basescu si lasati ,odata pentru totdeauna, pensionarii sa se descurce singuri! Iar daca mai debitati in media afirmatii de genul ca pensionarii sunt un cancer al bugetului nu veti face altceva decat ca energiile negative generate de afirmatiile citate sa se concentreze asupra dvs si sa faca pe cei doi bioterapeuti numitii Aleodor Manolea si un oarecare Jurgens sa fuga ca dracu de tamaie din Cotroceni! Vreti sa incercati experimentul?

    1. Pentru a fi echidistant ,nu neg faptul ca batat clientii guvernului Taricenu cat si ai guvernului Nastase au drenat serios banii publici in buzunarele proprii . Ocupandu-se de alte maruntisuri banoase fara a rezolva problemele care va dau de furca. Acum cand a venit scadenta .De fapt nu a venit scadenta numai pentru guvernul Boc ci pentru intreg sistemul postdecembrist.Incapabil sa rezolve problemele unei foste tari mediu pe care au transformat-o intr-o semicolonie ...europeano-americana! Si mai este ceva dle presedinte Basescu: diversiunea Gabriel Oprea,Degeratu...si F.Toba. Care-i priveste pe militari. Noi, opinia publica,informata cat decat , nu ne vom lasa manipulati de trio-ul respectiv. Precizam ca din opinia publica fac parte si pensionarii militari. Le recomandam dlor G.Oprea.Degeratu si F.Toba sa se ocupe de problemele proprii . A fiecaruia din cei citati. Stim cine se afla in spatele grupului respectiv...In cea de a doua incheiere a acestei opinii,stiind ca astazi faceti act de prezenta la TVR, va rugam sa fiti foarte retinut in privinta pensionarilor,civili sau militari carora curtea constitutionala le-a recunoscut dreptul la o pensie intreaga. Altfel, mecanismul psihologic citat ,izvorat din blestemele romanilor se activeaza! Si cand te blestema sincron 4-5 milioane de oameni este imposibil sa reactionezi. Pe bune!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb