Ministerul Afacerilor Externe (MAE) afirmă că "agresiunea brutală, ilegală şi nejustificată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei a demonstrat justeţea şi importanţa deciziei României de a se alătura Alianţei Nord Atlantice". "Apartenenţa României la NATO reprezintă cea mai solidă garanţie de securitate, susţinută de eforturile naţionale ale tuturor statelor membre", adaugă MAE.
Ministerul Afacerilor Externe arată, într-un comunicat de presă transmis duminică, faptul că marchează Ziua NATO în România, o sărbătoare publică dedicată democraţiei şi spiritului european şi euroatlantic. Astfel, sediul central al MAE va fi iluminat în culoarea albastră, simbolizând angajamentul faţă de Alianţă şi valorile pe care se fondează Tratatul Atlanticului de Nord.
MAE aminteşte că aderarea României la NATO a început cu invitaţia din cadrul Summit-ului de la Praga, în 2002, şi a devenit efectivă prin obţinerea calităţii de membru la Summit-ul de la Istanbul, în 2004. Statutul de Aliat NATO reprezintă realizarea unui obiectiv naţional major şi un pas important în parcursul nostru democratic. Aderarea României la Alianţă a marcat şi o nouă etapă în reunificarea paşnică a Europei.
"Agresiunea brutală, ilegală şi nejustificată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei a demonstrat justeţea şi importanţa deciziei României de a se alătura Alianţei Nord Atlantice. România acţionează astăzi sub imperativul unui rol naţional ambiţios şi al unei abordări consolidate a Aliaţilor europeni în domeniul securităţii şi apărării. România are deja o contribuţie consistentă la consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. În acelaşi timp, suntem recunoscători pentru sprijinul Aliaţilor care contribuie la acţiunile şi structurile din această regiune, inclusiv cele de pe teritoriul României, care vizează creşterea capacităţii de apărare a întregului teritoriu aliat", arată MAE.
Potrivit sursei citate, "apartenenţa României la NATO reprezintă cea mai solidă garanţie de securitate, susţinută de eforturile naţionale ale tuturor statelor membre".
"Prin aportul fiecărui aliat, NATO devine mai puternică în toate domeniile operaţionale. NATO este, în acelaşi timp, o Alianţă consolidată în jurul păcii şi al valorilor democratice, pe care toate statele membre le împărtăşesc şi le apară. În acest sens, Alianţa este o contribuţie la libertatea şi prosperitatea unui miliard de oameni, inclusiv ale tuturor cetăţenilor României. La începutul celui de-al treilea deceniu al apartenenţei noastre la NATO, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă recunoştinţa faţă de toate generaţiile de diplomaţi români care au contribuit la acest proiect naţional esenţial. Diplomaţia română va continua să îşi dedice întreaga energie continuării acestui proiect şi consolidării Alianţei Nord- Atlantice. Sprijinul solid al opiniei publice rămâne un factor esenţial şi mobilizator în eforturile noastre. La mulţi ani, NATO! La mulţi ani României în NATO!", mai arată MAE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 12:55)
Corect. dar cu trump la conducere nu ne mai putem baza pe SUA.
Trebuie ca Europa sa se întărească pe toate planurile si sa devină mai unita.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 13:05)
Vorbe goale, pretext de a arunca si fura bani, Rubio a repetat ieri ca nu se schimba nimic, dar ca sa intelegi asta trebuie sa stii sa citesti
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 13:48)
"Cea mai solida" inseamna de fapt "cea mai solida pe care ar fi putut-o semna Romania". Nu cea mai solida existenta pe planeta. Tratatul dintre Federatia Rusa si Coreea de Nord are garantii de securitate mai solide decat art 5 din Tratatul de la Washington.
Dar, sa revenim, garantia de securitate este la fel de puternica precum cea oferita Ucrainei in razboiul contra Federatiei Ruse. Cel mult asta vom primi si noi din partea altor tari NATO: arme si suport logistic de la distanta, plus cateva mii de mercenari.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 15:45)
1 milion soldați sovietici au răposat, armata roșie nu mai există, Ucraina a făcut mult bine plenetei.
România este stat membru NATO, Ucraina, nu. Cere alt script de la Moscova!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 20:38)
Pierderi ucraina 1.003.400,566666,
pierderi Rusia 40.000
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 14:05)
Fara NATO,adica USA,nu exista securitate ptr. Romania,
iar textele de "armata europeana" este la fel de realista,
ca si societatile multiculturale a Europei politic corecta.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 15:46)
Finlanda și țările baltice pot avea grijă de Rusia ta natală, singure.
Îți faci prea multe griji pentru Europa.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 20:37)
Marile puteri nucleare Finlanda si tarile baltice cu armate de vreo 3000 de oameni fiecare pot disparea mai repede decat isi dau seama, daca nu sant cuminţei
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 23:48)
Bin comentariul de la 3
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 23:49)
...bun...
4. fără titlu
(mesaj trimis de Prostul scolii în data de 06.04.2025, 14:59)
Cea mai scumpă garanție de securitate ever!!!
Daca luai gaze rusești de 6 miliarde. De dolari,mergeau toate combinatele de îngrășăminte,făceai și export de îngrășăminte in loc sa imporți îngrășăminte din amoniac rusesc,dar sancționăm pe ruși cu aceste loaze de conducători ce sunt in fruntea țării doar să răspundă și să se conformeze la ordinele din SUA și Bruxel!
Daca cumpărai gaze de 6 miliarde,erai prieten cu rusul,nu dușman și poate mai aveai și câteva mii de turiști de la ei,f prețuiți de turci și disprețuiți de noi!
Turcul cu gologanul,noi cu datoriile unor decizii populiste imbecile!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 15:48)
N-am fost prieteni cu rușii nici când plecau vagoanele de marfă cadou către Moscova.
Nu ți-ai ales la întâmplare pseudonimul. :
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 20:39)
Cu tot pseudonimul ales de el,
tot e de 100 de ori mai bun ca tine, care te ai prabusit si nervos
4.3. Ba Prostule (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Pricinosu' în data de 06.04.2025, 23:44)
Daca ii intrebi pe rusi, iti vor spune ca gazele din Marea Neagra le apartin de drept!
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 23:50)
Excelent comentariul de la 4, este realitate
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2025, 10:10)
E f bine (cu) NATO. Cel putin deocamdata.