Băsescu: "România sprijină necondiţionat Republica Moldova"

C.M.
Ziarul BURSA #Politică / 15 aprilie 2009

Traian Băsescu: "România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut"

Traian Băsescu: "România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, de la tribuna Parlamentului, că autorităţile de la Bucureşti nu vor accepta ca românii "să fie culpabilizaţi pentru că sunt români", referindu-se la situaţia din Republica Moldova.

"Nu vom tolera ca românii de peste Prut să fie umiliţi doar pentru că nu cred într-un sistem ostil", a spus şeful statului, subliniind: "România sprijină necondiţionat Republica Moldova".

În opinia sa, cetăţenii ţării vecine "au fost victimele unui sistem care a lăsat urme adânci".

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că se încearcă pasarea responsabilităţii pentru paşii făcuţi înapoi de Republica Moldova pe calea democratizării, aducându-se în schimb la adresa României acuzaţii fără precedent.

România nu este responsabilă pentru paşii făcuţi înapoi de Republica Moldova, ci cei care o conduc, a afirmat şeful statului, subliniind că Bucureştiul nu va abdica de la valorile europene.

Şeful statului a subliniat că în acest moment nu poate prezenta decât o evaluare parţială, subliniind că nu poate tăcea la infinit în legătură cu acuzaţiile liderului de la Chişinău, Vladimir Voronin.

"Avem obligaţia să analizăm împreună situaţia creată la graniţa de est a ţării, care este şi a Uniunii Europene", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a evidenţiat că România nu vrea să pună în discuţie graniţele sau suveranitatea Republicii Moldova.

"Este în interesul României să se învecineze cu o ţară prosperă şi stabilă", a afirmat preşedintele Băsescu.

Domnia sa a arătat că România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut, dar, în acelaşi timp, datoria sa morală este să nu îi abandoneze pe cei care vorbesc aceeaşi limbă.

Traian Băsescu a explicat: "România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut. România nu vrea să pună în discuţie graniţele sau suveranitatea Republicii Moldova. Este în interesul direct al României să se învecineze cu o ţară stabilă şi prosperă. Ca stat european avem responsabilitatea de a face cunoscut atât aliaţilor noştri, cât şi celorlalte state ale lumii ce se întâmplă dincolo de Prut".

Şeful statului a adăugat că există voci care spun că România trebuie să uite de Republica Moldova şi să pretindă că nu are o relaţie specială cu cetăţenii acestei ţări.

Traian Băsescu a declarat: "Acestora le recomand să îi întrebe pe români cum este privit cel care îşi lasă fraţii la greu. Datoria noastră morală este să nu îi abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, pe cei care se revendică de la aceeaşi istorie ca şi noi, pe cei care vor să aibă în Europa un viitor comun cu cel al României, indiferent dacă sunt români, ucraineni, ruşi sau de altă origine etnică".

Băsescu le-a transmis celor care s-au întrebat de ce nu a reacţionat imediat în legătură cu situaţia din Republica Moldova că nu a vrut să răspundă provocărilor, informează Agerpres.

Şeful statului a explicat :"Am solicitat să mă adresez Camerelor reunite ale Parlamentului pentru a-mi exprima preocuparea faţă de recentele evenimente din Republica Moldova. Consider că avem obligaţia să analizăm împreună situaţia creată la graniţa de est a ţării noastre, graniţă a UE. Nu am dorit să răspundem la provocările din ultima săptămână, care urmăreau să justifice acţiunile de represiune prin invocarea atitudinii şi acţiunilor României, dar nu putem să tăcem la infinit chiar dacă vă pot prezenta doar o evaluare parţială".

Băsescu a subliniat că atitudinea României porneşte de la valorile care stau la baza Uniunii Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb