Băsescu:"Acum suntem liberi să optăm pentru propria dezvoltare, dar ne trebuie programul cu FMI şi UE"

F. A.
Politică / 30 aprilie 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară că, după ieşirea din procedura de deficit excesiv, ţara noastră nu mai este constrânsă de programele cu instituţiile internaţionale şi este liberă să opteze privind dezvoltarea, însă are nevoie de acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Mondială (BM) pentru a nu pierde rata de cofinaţare de 85%, relatează Mediafax.

"Am ajuns la stadiul la care putem construi dezvoltarea aşa cum ne-o vedem, prin prisma finanţărilor pe care le avem de la Uniunea Europeană, prin prisma banilor pe care îi avem la dispoziţie de la Banca Europeană de Investiţii şi prin prisma resurselor bugetare. Deci, nu mai suntem constrânşi în programe ale instituţiilor financiare, ci suntem liberi să optăm pentru propria noastră dezvoltare", a afirmat Băsescu, aseară, la un post de televiziune naţional.

Întrebat dacă această afirmaţie este una de renunţare la Acordul cu FMI, Băsescu a răspuns: "Dimpotrivă".

El a subliniat că acesta permite ţării noastre să obţină o rată de cofinanţare de 85% din partea UE la proiectele cu fonduri europene, faţă de 75% cât este normalul pentru ţările UE care nu sunt în program cu Fondul.

"Când nu ai de luat bani, îţi fixezi programul în asistenţa FMI-ului. Eu vreau să rămânem în acord şi cu FMI-ul, vreau să rămânem în acord şi cu Uniunea Europeană, dintr-un motiv simplu: în primul rând, cât eşti în acord cu Uniunea Europeană, ai un top-up, deci un adaos, la suma cu care contribuie Uniunea Europeană la proiecte, de 10%. Una este să ai finanţat proiectul cu 85% de la Uniunea Europeană şi doar 15% să pui tu, şi alta să fie 75%. Deci, vreau să rămânem în program", a afirmat Băsescu.

De asemenea, el a respins ideea că FMI a legat de mâini şi de picioare guvernele României din ultimii ani, afirmând că oficialii FMI sunt "cinstiţi" şi că povestea că ei au impus obiectivele de reforma este la fel cu cea cu "Băsescu şi flota", multe dintre aceste măsuri fiind cerute de fapt de el şi de către Guvernul Boc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb