Banca Centrală Europeană a anunţat joi că 2024 a fost al doilea an consecutiv în care a înregistrat pierderi şi, totodată, a subliniat că ar putea înregistra în continuare pierderi, chiar dacă mai mici, în următorii ani, transmite Reuters.
Potrivit situaţiilor financiare ale BCE, publicate joi, pierderile din 2024 şi 2023 sunt rezultatul măsurilor legate de politici adoptate de Eurosistem, necesare pentru îndeplinirea mandatului de menţinere a stabilităţii preţurilor. Aceste politici au necesitat majorarea bilanţului BCE prin achiziţionarea de active financiare, preponderent cu rate fixe ale dobânzilor şi scadenţe îndelungate, însoţită de o creştere corespunzătoare a pasivelor, pentru care BCE plăteşte dobânzi la rate variabile. Majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE în anii 2022 şi 2023, menite să combată inflaţia ridicată în zona euro, au condus la creşterea imediată a cheltuielilor privind dobânzile aferente acestor pasive, în timp ce veniturile din dobânzi aferente activelor BCE nu s-au majorat în aceeaşi măsură.
În 2024, BCE a înregistrat pierderi de 7,944 miliarde euro, în creştere faţă de cele de 7,886 de miliarde euro raportate în 2023.
''Pierderea din 2024 va rămâne în bilanţul BCE pentru a fi compensată de profiturile viitoare. Ca urmare a pierderii, nu se vor efectua distribuiri de profit către băncile centrale naţionale din zona euro pentru 2024'', a informat instituţia cu sediul la Frankfurt.
''BCE poate înregistra în continuare pierderi în anii următori. În acest caz, se estimează că orice astfel de pierderi vor fi inferioare celor înregistrate în anii 2023 şi 2024. Ulterior, se anticipează revenirea pe profit a BCE. În orice caz, BCE poate să funcţioneze cu eficacitate şi să îşi îndeplinească mandatul principal de menţinere a stabilităţii preţurilor, indiferent de eventualele pierderi'', a adăugat instituţia.
Spre deosebire de băncile comerciale, băncile centrale pot avea pierderi sau o situaţia de capital propriu negativ şi asta să nu aibă un impact asupra capacităţii lor de a opera eficient. Totuşi, aceste pierderi ar putea genera unele îngrijorări cu privire la credibilitatea lor şi lipsesc guvernele de dividendele care anterior au reprezentat o sursă de venituri la buget.