Banca Centrală Europeană (BCE) va elimina, începând cu anul viitor, operaţiunile de urgenţă privind finanţarea pieţei bancare, întrucât economia zonei euro începe să se redreseze.
Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ieri, la Frankfurt: "Îmbunătăţirea condiţiilor de pe pieţele financiare ne-a arătat că, acum, nu toate măsurile noastre de asigurare a lichidităţii sunt necesare aşa cum erau în trecut. Lichiditate va fi din belşug câteva luni bune de acum încolo".
Amintim că BCE a alimentat băncile din zona euro cu împrumuturi la costuri mici, ca să lupte împotriva recesiunii şi să redreseze creditarea interbancară. Trichet a precizat că măsura urgentă de acordare a creditelor pe şase luni va expira la finele primului trimestru din 2010. BCE va continua, însă, să asigure băncilor fonduri nelimitate prin operaţiunile sale principale de refinanţare, la o dobândă fixă, până cel mai devreme la data de 13 aprilie 2010.
Ieri, BCE a decis să menţină dobânda de referinţă la 1%, nivel minim istoric. Conducerea BCE consideră că acest nivel este unul adecvat.
• Previziuni îmbunătăţite
BCE şi-a îmbunătăţit prognozele de creştere economică pentru zona euro, în 2010.
Conform noilor previziuni anunţate de Jean-Claude Trichet, cele 16 state care au adoptat moneda euro ar urma să înregistreze o expansiune de 0,8% în 2010, faţă de numai 0,2%, cât preconiza instituţia anterior. Va urma o accelerare a creşterii, la 1,2% în 2011, potrivit BCE.
În plus, pentru acest an, BCE aşteaptă o recesiune mai mică decât anticipa anterior: -4%, faţă de -4,1%, cât estima în luna septembrie.
Jean-Claude Trichet a subliniat că redresarea de anul viitor a zonei euro ar putea fi "anemică" şi "inegală". Economia acestei regiuni a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea din 2009.
Euro avea un curs de 1,5105 dolari ieri, la ora 15:09, pe piaţa din Frankfurt, faţă de 1,5122 dolari înainte ca preşedintele BCE să facă anunţul privind eliminarea măsurilor de urgenţă.