Expunerea directă la Rusia a băncilor din zona euro este relativ minoră dar sancţiunile s-ar putea resimţi prin sistemul financiar, printr-o volatilitate a preţurilor energiei şi materiilor prime, a afirmat Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, informează Agerpres.
"Efectele indirecte ar putea trece prin expunerea la diverse sectoare sau la clienţii individuali, loviţi indirect de sancţiuni, în urma sporirii volatilităţii pe pieţele energiei şi materiilor prime, printr-o volatilitate ridicată pe pieţele financiare şi prin deteriorarea generală a perspectivei macroeconomice în Uniunea Europeană", a avertizat Enria.
Acesta a adăugat: "Suntem pregătiţi să implementăm acţiuni dure de supervizare dacă riscurile cu care se confruntă băncile sporesc".
Anterior, Andrea Enria anunţase că băncile europene care au operaţiuni în Rusia şi Ucraina se bazează în mod frecvent pe finanţare locală, astfel că aceasta nu reprezintă o sursă importantă de risc.
De asemenea, organismele de reglementare din Europa le cer băncilor din regiune să se protejeze mai bine împotriva riscului unor atacuri cibernetice. Capacitatea băncilor de a face faţă unor atacuri cibernetice "este un aspect asupra căruia ne vom concentra mai mult în acest an", a precizat oficialul BCE.